Actualitate

Dezastrul la lumina zilei. Două apartamente din blocul de pe Arţarilor, distruse total. Ce spun autoritățile

(FOTO) ACTUALIZARE Imagini de groază pe strada Arţarilor din Bistriţa unde a explodat azi noapte o butelie dintr-un apartament aflat la etajul al treilea al unui bloc. În timp ce locatarii salvează ce mai pot din locuinţele distruse, o adevărată armată formată din poliţişti, jandarmi, poliţişti locali, pompieri, angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi din partea altor autorităţi ale statatului mişună prin cele două blocuri afectate ca să facă evaluarea situaţiei.

artarilor-1 artarilor-2 artarilor-3 artarilor-4

Timp Online a stat de vorbă cu col. Marcel Pop, adjunctul inspectorului şef al ISU Bistriţa-Năsăud, care ne-a declarat că, din primele evaluări, două apartamente sunt distruse, celelalte fiind doar avariate. „În urma exploziei produse la apartamentul de la etajul trei, sunt afectate în totalitate două apartamente. Celelalte sunt doar avariate. Structura de rezistenţă prezintă dislocări. La ora actuală se face o anchetă pentru a se stabili dacă, în continuare, dacă locatarii pot reveni la casele lor”, a spus Pop.

artarilor-5 artarilor-6 artarilor-7 artarilor-8

Prefectul Ovidiu Frenț a declarat: ”În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, am fost la fața locului împreună cu președintele Consiliului Județean, care este vicepreședinte CJSU, cu șeful ISU Bistrița, cu viceprimarul Gelu Muthi și cu șefii instituțiilor din MAI. S-a instituit un dispozitiv de pază pentru a nu permite persoanelor să intre în imobil și ne-a fost destul de greu să găsim un expert în rezistența și stabilitatea construcțiilor, care a venit de la Cluj și face prima etapă a evaluării stadiului de afectare a construcției. Apoi se va face inventarierea, intervenția pentru ca locatarii să reintre în locuințele lor, sperăm ca în final să fie cât mai puține persoane cărora să nu li se permită să intre în apartamente, pentru propria lor siguranță. Șansa a fost că deflagrația s-a produs în timpul nopții, pentru că în apropiere este un loc de joacă pentru copii și schijele produse cu siguranță ar fi făcut multe victime”.

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan: ”Mă bucur că nu sunt victime, a fost o deflagrație urâtă. Am făcut toate procedurile legale pentru următoarele etape, principalul nostru scop este ca într-un termen rezonabil cei ale căror apartamente nu sunt afectate din punctul de vedere al rezistenței structurii să poată fi lăsați să intre în locuințele lor și în paralel să intervenim de urgență pentru a repara toate distrugerile, să le aducem la starea inițială. A fost desemnată o comisie specială condusă de prefectul Frenț care va superviza activitățile până la finalizarea lor. Din păcate, județul nostru nu are un expert autorizat MDRAP, după discuțiile cu Raed Arafat, cu Vasile Dâncu, cu prefectul de Cluj, a fost găsit un expert. Comisii speciale vor superviza ca pe rând familiile să intre și să își poată lua obiectele de maximă neceesitate și să fie evacuate bunurile recuperabile, care vor fi depozitate într-un spațiu pus la dispoziție de Primăria Bistrița. O comisie a Primăriei va face procedurile necesare pentru desmenarea unor companii de specialitate care să treacă imediat la partea de proiectare și de evacuare a molozului, plus refacerea locuințelor, în baza inventarului făcut de cealaltă comisie specială de inventariere. Cât mai rapid ne dorim să lăsăm oamenii să se întoarcă în locuințele unde structura nu este afectată și în paralel să fie desmneate coimpaniile care să intervină în urma expertizei și a soluțiilor date de proiectanți. Regretăm că s-a produs un asemenea eveniment și vom face tot ce ține de noi ca oamenii să fie despăgubiți, locuințele să fie refăcute și să se întoarcă într-un timp cât mai scurt la casele lor. Cinci sau șase apartamente sunt afectate puternic, este un bloc cu o strucvtură de rezistență foarte bună. Restul apartamentelor pot fi refăcute rapid. E loc de intervenție pe exterior, să nu blocăm locuințele cetățenilor care se pot întoarce. Suntem pregătiți să intervenim. Primăria Bistrița are prevăzut în buget fond de rezervă pentru astfel de intervenții. E o minune dumnezeiască faptul că acolo nu sunt victime. Este ca după bombardament, parcă ar fi tras cineva cu mitraliera când te uiți și vezi schijele alea. Urmează o anchetă amplă, fiecare locatar va fi audiat, fiecare apartament inventariat”.

1-cjsu-bloc-oct-16 2-1-cjsu-bloc-oct-16 3-1-cjsu-bloc-oct-16 4-1-cjsu-bloc-oct-16

Șeful ISU Bistrița, Constantin Florea: ”Sunt mai multe ipoteze privind cauza deflagrației, când se va finaliza ancheta vom ști. Este luată în calcul orice posibilitate, se fac cercetări”.

Șeful IPJ Bistrița-Năsăud, Claudiu Jurcan: ”S-a constituit un dosar penal la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, se fac cercetări în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs nefericitul eveniment, urmând să ne pronunțăm după efectuarea expertizelor și constatărilor. Va fi o activitate de durată, având în vedere suprafața afectată, nu ne putem pronunța până nu avem toate datele anchetei. Persoana care a fost surpinsă de deflagrație în apartament se numește Andrei Condrade și are 24 de ani”.

artarilor-9 artarilor-10 artarilor-11 artarilor-12

Comunicatul ISU Bistrița: ”În data de 19.10.2016, în jurul orei 00.32, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa a fost anunţat despre producerea unei explozii întrun bloc de locuit din municipiul Bistriţa, str. Arţarilor. În cel mai scurt timp, s-au deplasat la faţa locului forţe din cadrul ISU Bistrița-Năsăud: un echipaj de terapie intensivă SMURD, un echipaj de prim ajutor SMURD, două autospeciale cu apă şi spumă şi o autospecială pentru salvare de la înălţimi. Imediat, efectivele salvatorilor au fost suplimentate cu forţe de la alte instituţii, astfel: SAJ Bistriţa-Năsăud cu 5 ambulanţe tip B2 și 10 cadre medicale, SVSU Bistriţa cu 2 autospeciale și 8 voluntari, IJJ Bistriţa-Năsăud cu 2 autospeciale și 13 jandarmi, IPJ Bistriţa-Năsăud cu 8 autospeciale și 20 polițiști, o echipă a societăţii de distribuţie a gezelor naturale şi o echipă aparţinând societăţii de distribuţie energie electrică. Salvatorii au procedat la evacuarea locatarilor din imobilul afectat de explozie. Majoritatea dintre aceștia s-au autoevacuat înainte de sosirea echipajelor de intervenție la fața locului.

A fost acordată asistenţă medicală unui număr de nouă victime, acestea fiind ulterior transportate la UPU – SMURD din cadrul Spitalului Judeţean. Victima din apartamentul unde a avut loc deflagraţia, în vârstă de 24 ani, a fost transportată de către echipajul de terapie intensivă SMURD, la o clinică de specialitate din municipiul Bucureşti.

Cu sprijinul Primăriei municipiului Bistriţa, au fost asigurate 20 locuri de cazare şi adăpost provizoriu pentru persoanele evacuate. Majoritatea locatarilor s-au cazat la rude şi prieteni, doar trei persoane au fost cazate în spaţiul pus la dispoziție de autorități.

După finalizarea intervenţiei, forţe din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud, asigură securitatea imobilului afectat. În urma deflagraţie au fost afectate cele 40 de apartamente din imobil şi un număr de 25 apartamente din imobilele învecinate (geamuri sparte). La faţa locului o comisie lucrează pentru stabilirea unei cauze de producere a deflagraţiei”.

Comunicatul Spitalului Județean: ”La Unitatea de Primire Urgenţe  a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa au fost aduse, în data de 19.10.2016, începând cu ora 1, un număr de 9 persoane, victime ale accidentului. Toţi pacienţii au fost examinaţi, investigaţi şi evaluaţi complex. În funcţie de gravitatea cazului, s-a decis atitudinea terapeutică, astfel că un bărbat a fost transferat la Spitalul de Arşi din Bucureşti, o femeie a fost internată în secţia Chirurgie şi un alt bărbat a fost internat în secţia Medicină Internă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa

La ora 9, starea pacienților era următoarea: 1. Bărbat de 24 ani cu diagnosticul: Comă indusă medicamentos. Arsură de căi aeriene superioare. Arsuri gradul I, II si III pe aproximativ 70% suprafaţă corporală. Tulburări de comportament. A fost transferat în cursul nopţii la Spitalul de Arşi Bucureşti, cu echipaj de Terapie Intensivă Mobilă. 2. Femeie de 18 ani cu diagnosticul: Policontuzionat prin explozie. Arsură gr.II ambe mâini. Internată în secţia Chirurgie Bistriţa. 3. Bărbat de 48 de ani cu diagnosticul: Policontuzionat prin explozie. Intoxicație cu monoxid de carbon. Internat în secţia Medicină Internă Bistriţa. 4. Bărbat de 30 de ani, cu diagnosticul: Policontuzionat prin explozie. Traumatism cranio-cerebral acut. Contuzie de coloană cervicală. Contuzie toraco-abdominală. A refuzat internarea şi a plecat pe propria răspundere. 5. Femeie de 24 ani, cu diagnosticul: Traumatism cranio-cerebral acut. Amnezie retrogradă – este transferată pentru consult în secţia Psihiatrie Bistriţa. 6. Sugar de 9 luni, cu diagnosticul: Contuzie frontală. Escoriaţie piramidă nazală şi regiunea temporală posterioară. Părinții refuză internarea pentru supraveghere. 7. Femeie de 57 ani, cu diagnosticul: Atac de panică, externată la domiciliu. 8. Bărbat de 18 ani cu diagnosticul: Plagă contuză antepicior drept, externat la domiciliu. 9. Bărbat de 31 ani, cu diagnosticul: Policontuzionat prin explozie, externat la domiciliu”.

”La data 19 octombrie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, într-un bloc din municipiul Bistriţa a avut loc o explozie. La faţa locului poliţiştii au împrejmuit perimetrul şi au luat toate măsurile necesare siguranţei cetăţenilor, în zonă afectată. De asemenea, poliţiştii rutieri au luat toate măsurile pentru fluidizarea traficului rutier şi limitarea accesului în zona afectată. Din primele verificări efectuate de poliţişti la fața locului, a rezultat faptul că explozia ar fi  avut loc într-un apartament situat la etajul al treilea al unui imobil cu patru etaje. Nouă persoane au fost transportate la Spitalul Județean Bistrița pentru acordarea de îngrijiri medicale, una dintre acestea fiind în stare gravă şi transportată la Bucureşti, pentru îngrijiri de specialitate. Toţi locatarii au fost evacuați din imobilul afectat. Cercetările vor fi continuate în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, a comunicat Inspectoratul de Poliție Județean.

artarilor-12 artarilor-13 artarilor-14 artarilor-15

5 comentarii

 • ia sa vedem acum daca se aplica aceea lege in care toti oamenii au fost obligati sa -si asigure locuintele. sa vedem ce amenzi se vor da. daca se vor da .eu spun ca nu , ca vin alegerile si…….trebuie sa fie bine ptr PSD. ca vadca bani de la buget se aloca ptr locuinte. asta e in Romania ..unii sint prosti…alti sint smecheri.

  • @raul adrian
   Prietene,mai lasa postatul si apuca-te de citit!
   Asigurarea obligatorie acopera inundatiile,alunecarile de teren si seismele!
   Restul (inclusiv explozia!), sunt facultative!
   Vorbesti prostii!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS