Actualitate

Jumătate dintre locatarii blocului afectat de explozie nu se pot întoarce în locuințe. Cât vor dura reparațiile

(FOTO) În urma evaluării făcute de un expert din Cluj, 20 de familii se pot întoarce în apartamentele pe care le dețin în blocul de pe strada Arțarilor din Bistrița unde a avut loc o explozie devastatoare. 21 de apartamente sunt afectate și nu prezintă siguranță pentru proprietari.

”Avem o notă de constatare a domnului expert Damian de la Cluj, mă bucur că a reușit să vină fiindcă nu există în județul nostru un astfel de expert pe rezistența și stabilitatea construcțiilor. A întocmit rapid o notă de constatare pentru că pe noi ne interesa ca pe locatarii acestui bloc să știe în ce moment și care dintre ei pot intra în locuințe. A stabilit că deocamdată la Scara A, în afară de apartamentul adiacent celui în care a avut loc explozia, se poate intra fără pericol. Celălalt nu prezintă garanția rezistenței construcției, astfel că după degajarea, cu ajutorul lucrătorilor din Primăria Bistrița, a resturilor care în acest moment umplu apartamentele și după recuperarea bunurilor care pot fi refolosite, se va face acea expertiză care sper eu în maxim cinci-șase zile va fi gata și apoi va putea intra acea firmă de rezistență în construcții cu lucrările de reparații. Rezistența blocului a fost afectată pe anumite componente ale imobilului, respectiv Scara B și apartamentul care era perete în perete cu cel care s-a produs explozia, pe Scara A. Sunt 40 de apartamente, 20 de familii intră imediat, iar în 20 plus unul care era adiacent, deci 21 de apartamente, nu intră. Sunt circa 100 de persoane care locuiesc în bloc, asta înseamnă jumătate nu pot să intre. Noi le-am oferit posibilitatea cazării la Centrul de cazare temporară al municipiului, doar patru persoane au ales această variantă noaptea trecută, ceilalți au ales să locuiască la rude și prieteni. Părerea mea este că totul s-a întâmplat din cauza unei butelii de gaz. Am verificat starea pacienților din Bistrița, sunt în afara oricărui pericol, cel rănit grav este la București, în viață, dar prognoza este extrem de rezervată. Cel mai mult mă bucur că nu s-a întâmplat în timpul zilei și nu au fost copii aici lângăp bloc în spațiul de joacă, arată ca la război și sigur am fi avut victime”, a declarat Ovidiu Frenț.

1-bloc-afectat-explozie 2-bloc-afectat-explozie 3-bloc-afectat-explozie 4-bloc-afectat-explozie

El a menționat că reprezentanții firmelor care se ocupă de utilitățile publice vor relua furnizarea de utilități la apartamentele locuibile. Prefectul județului Bistrița-Năsăud a menționat că tot perimetrul va fi evaluat, iar pagubele vor fi cuantificate în suma de bani finală: ”Primăriile pot să aloce 5% pentru astfel de situații, dacă nu se încadrează primăria Bistrița în acoperirea tuturor pagubelor vom solicita cu siguranță de la Guvern un sprijin”.

Ovidiu Frenț a afirmat că locatarii nu au asigurări pe apartamente. ”Eu știu că oamenii nu au asigurări și acesta este un lucru care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru că există obligația să ne facem cu toții asigurări la locuințe, ne-ar ajuta foarte mult în astfel de cazuri. Din păcate, suntem într-un cartier mai sărac al Bistriței și aici oamenii nu și-au făcut asigurări. De aceea, trebuie să aibă puțină răbdare ca să identificăm sursele de finanțare”.

În ceea ce privește lucrările de reparații, se va începe cu structura de rezistență, ”ceea ce înseamnă operaționalizarea apartamentelor din punctul de vedere al constructorului, adică golirea completă. Timpii sunt mai lungi, trebuie să fie făcută priza la betoane 30 de zile, luând în calcul și expertiza, evacuarea și inventarierea, estimez 50-60 de zile în cele mai optimiste situații, să fim siguri că oamenii sunt în siguranță în locuințele lor”.

O persoană a fost grav rănită şi a ajuns la un spital din Capitală, alte opt au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență după ce o într-un apartament al unui bloc de pe strada Arţarilor din Bistrița a avut loc o explozie. 40 de apartamente din blocul respectiv au fost afectate de deflagraţie şi alte 25 dintr-un bloc vecin. Locatarii, aproximativ 100, au fost evacuați. Cei care au dorit (patru persoane) s-au putut caza în adăpostul pus la dispoziție de municipalitate, majoritatea a ales să meargă la rude sau prieteni.

5-bloc-afectat-explozie 6-bloc-afectat-explozie 7-bloc-afectat-explozie 8-bloc-afectat-explozie

11 comentarii

 • Pai sa ne facem asigurari,dar asigurarea obligatorie nu acopera astfel de evenimente.Practic asigurarea obligatorie e degeaba,niste bani dati aiurea.Asigurarea facultativa ajuta in cazul asta numai ca multi nu-si permit mai ales ca e conditionata de cea obligatorie.Nu m-ar mira ca statul sa impuna ca si asigurarile facultative sa devina obligatorii.

 • binenteles ca ar trebui sa devina o constiinta a omului , nu o obligatie a lui. dar omul mai bine bea ….decit sa-si asigure saracia care o mai are.ce este asa de mult 100 de euro pe an??? impartit la 12 luni vine 8.5 euro pe luna , allinclusiv . ce e asa de mult ??? tocmai atunci cind esti sarac si ai venituri mici trebuie sa te gindesti ca la o nenorocire ……esti terminat. sint persoane sarace care au abonament la Orange de 20 de euro pe luna si au un Galaxi de le iasa din buzunar , ca l-a luat gratis la acel abonament . pe ala are bani sa dea ??? si ptr linistea lui nu . intreb si eu asa.

 • Ce cartier sarac bai prefectule??? Sunt apartamente cumparate de oameni care au muncit si platesc taxe si impozite… nu este un cartier care traieste din mila statului cum sunt atatea cartiere in bistrita gen cei care locuiesc in anl-uri…acolo sunt saraci ca nu au bani de apartamente da toti locatari aprope au limuzine scumpe in parcarile anl-ului si pamant sau cabane…dar ei sunt saraci va sa zica… 😉

  • Si uite cum un pacalici a jignit o gramada de oameni din zona Decebal! Ce sa fac bai pacalici, nu am putut fura ca sa imi fac casa… Ai face bine sa iti ceri scuze daca ai o urma de bun simt!

  • Dacă acolo nu stau oameni mai puțin înstăriți, săraci cum ar veni, și locuiesc defapt oameni bogați, atunci ei sunt nesimțiți, având în vedere starea deplorabilă a blocurilor (se vede în poze)… Eu cred că mai degrabă sunt săraci și nu dispun de banii necesari renovărilor și reparațiilor de tot felul. Unde mai pui că mai funcționează cu butelii, eu nici nu credeam că în orașul european Bistrița mai există butelii, dar mă rog ce știu eu ce înseamnă european, până la urmă „the level of standard” contează, ca să citez un primar al unui oraș european, „a former german city”…

 • Primăria dă bani pt reparații = ok. Guvernul dă bani = ok. Ar trebui să donăm și noi din cât avem = ok. DAR BISERICA? Biserica Ortodoxă Română nu-și ajută enoriașii? Acum se va vedea dacă e dragoste adevărată! Sau doar prosteală pentru proști! Cred că Iisus dacă ar putea s-ar răstigni singur!

 • Stimate domnule prefect (dumneavoastră care trebuie să vegheați la respectare legalității trebuie să o și cunoașteți) vă rog sa vă informați! Asigurarea obligatorie acoperă următoarele riscuri : cutremur, inundație și alunecare de teren.
  Explozia, incendiul sunt acoperite doar de asigurări facultative. În urmă cu câțiva ani existau asigurări facultative care acopereau riscul de incendiu, explozie, cutremur, inundație, fenomene naturale ( cu prime de asigurare mai mult decât rezonabile – 20 euro/an pentru suma asigurată de 20.000 Euro) dar partidul care v-a propulsat în funcție a anulat acestă posibilitate și a instituit asigurarea obligatorie administrată de o structură politizată (PAID), care asigură pentru pentru 20Euro/an numai riscul de cutremur, inundație și alunecare de teren, ceea ce nu este cazul în explozia de la blocul de pe str. Arțarilor.

 • Parerea mea ca d-nul Frent a spus ca e un cartier mai sarac ca o scuza ca nu au asigurari de locuinte. Va ganditi si la faptul ca acei oameni ar trebui sa fie chiar amendati ca nu poseda o asigurare obligatorie? ( desii riscurile acoperite de PAD sunt cutremur, inundatii,alunecari de teren). Lg 260/2008 „…primarii vor amenda proprietarii de locuinte care nu au incheiat asigurarea obligatorie”

 • am fost pe acolo si deja se misca treburile. in citeva luni vor avea locuinte nou-noute[sa moara dusmanii de ciuda]. si-o sa le rada in nas vecinilor din blocurile alaturate. credeti-ma. norocul lor [daca poate fi noroc] , este ca este an electoral, si trebuie sa fie lumea linistita si multumita. altfel………………i prindea 2020 .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS