Incredibile tablouri de iarnă create de om şi natură în satul artistic din Dosul Gârciului

Holistic

(FOTO) Imagini de o frumuseţe rară pot fi văzute zilele acestea în Maxonia, satul artistic de la Sângeorz-Băi, creaţia artistului plastic Maxim Dumitraş. În Dosul Gârciului, unde a moştenit pământ de la tatăl său, artistul a creat o minunăţie care cu greu poate fi descrisă în cuvinte.

Operele de artă create în simpozioanele de la Sângeorz-Băi s-au îmbinat perfect cu natura, iar în aceste zile de iarnă adevărată, au dus frumuseţea spre perfecţiune, aşa cum puteţi vedea în aceste fotografii realizate chiar de artistul plastic Maxim Dumitraş.

„Încercăm să punem pe harta ţării un sat artistic, un muzeu de land art şi să începem să construim artă, să trăim în contact direct cu natura, cu ciupercile, cu ceaiurile, cu tot ce e mai frumos pe pământ, o terapie. Satul e conceput şi pentru ca omul care vine în staţiune să îşi bea apa minerală să facă un circuit până la muzeul din deal , la satul artistic, să stea de vorbă cu artiştii, să se facă obiecte din ceramică pe care omul să şi le construiască, iar după 15 zile când pleacă acasă, obiectul să fie ars şi să-l poată lua cu el. Încerc să fac aici un muzeu cu filmele şi fotografiile cu tot ce s-a făcut în aceşti ani. Aici sunt lucruri care dispar, crengi de copac, fân, lucrăm numai cu materiale din natură. Aici e frumos tot timpul. Acum, toamna e o bijuterie. E frumos şi când plouă”, ne-a spus Maxim Dumitraş AICI.

Satul artistic din Dosul Gârciului are cinci case: „Nu trebuie mai multe fiindcă ne trebuie spaţiu pentru expunere. Ideea mea e să vină oamenii, să cumpere lucrări şi să-l populeze şi noi să fim matca, iar în jurul ei să se dezvolte satul, să vină la noi ca la o expoziţie, la un eveniment. Acum avem 15 lucrări solide, din metal, din lemn, ruginite unele. Conceptul de rugină face parte din concepţia mea. Eu intenţionat le las să ruginească. Le dau cu un albastru cum erau casele din Transilvania, după care rugina să vină şi să mănânce albastrul. Toată sculptura egipeană a fost colorată. Acum sunt mici urme de albastru. Natura lucrează odată cu mine. E un concept aici”, ne-a mai explicat atunci artistul.

Dosul Gârciului este la 4 kilometri de staţiunea Sângeorz-Băi.

Sursa foto: Facebook Maxim Dumitraş

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. gânditorul de la Hamangia

    Un exemplu al traiului, a coexistenței pașnice cu mediul înconjurător, fără o intervenție în perfecțiunea creată și dăruită de către Dumnezeu omului, în care are tot ce-i trebuie, fără să fie nevoit să strice ceva, dacă înțelege să trăiască cumpătat, trudind doar pentru a-și întinde mâna pentru a apuca doar cât să-și asigure o viață decentă, fără a deveni hapsân, să pună mâna pe mai mult, pentru a se îmbogăți, toată activitatea punânduși-o în iubirea față de aproapele său, neurmărind interesele meschine ale propriului EU. Vizita oricui în acest sătuc, te îndeamnă la meditație, la aprecirea Creației și la schimbarea viziunii asupra scopului vieții pe Pământ, acela de a cunoaște voința Lui Dumnezeu.

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.