Social

Indignare după ce a fost acoperită cu mortar și andezit vechea bornă de pe Vf. Ineu

Acoperirea cu andezit fasonat a bornei degradate de pe Vârful Ineu din Munții Rodnei a stârnit comentarii aprinse din partea unor iubitori ai muntelui care sunt de părere că nu are ce căuta pe acest vârf o piatră inexistentă în masiv.

Poate că sunt nebun, dar andezit-ul nu are ce căuta pe Vârful Ineu! Nu are nici o legătură cu nimic din Munții Rodnei, nu este o piatră a locului. Aș vrea să vă știu părerea: s-a procedat corect acoperindu-se soclul existent cu așa ceva? Cu andezit fasonat? Este în regulă să se facă asta? Cine și cum a stabilit ce se face? (…) Se pare că unele…persoane, aflate vremelnic în oareșce funcții, au hotărât ele că borna aia va arăta mai bine așa, modernă! Domnilor care vă credeți mari și tari, știți voi câte povești frumoase, câte amintiri, câți zeci de ani de istorie ați acoperit cu mortar și andezit? Aveți habar de asta?”, a întrebat fotograful de natură sălbatică Alex Varga, un iubitor al muntelui.

”Conform prevederilor Legii 50, constructorii au nevoie de certificat de urbanism obținut de la UAT pe raza căruia se construiește pe zid/beton. Borna aparține Agenției de Informații Geospațiale a Apărării care are nevoie de un acord pentru că borna este de grad 1 interes national și fără acesta nu pot fi făcute modificări. Fără acordul acestei instituții sună a ilegalitate. În rest, dacă nu se sesizează nimeni, cuvinte de laudă celor care au ranforsat borna degradată”, a comentat Andrei Constantin.

”Foarte urât. Am urcat pe Ineu prima dată în 2001 și, din orice direcție veneai, vedeai crucea de pe Ineu care îți indica clar că acela e vârful Ineu … atunci nu era Facebook, Google Maps și mulți neaveniți pe acolo …”, a comentat Daniel Mureșan pe grupul ”La pas prin Munții Rodnei”.

Pe Facebook, Sorin Pop a notat: ”În ciuda tuturor impedimentelor, operațiunea Roza Vânturilor continuă!!!!!”

9 comentarii

  • De ce țin morțiș unii”montaniarzi” să modifice după bunul lor plac însemnele de pe vârfurile montane?? Numai în zona noastră se întâmplă așa ceva! Cerșesc bani de peste tot și apoi se laudă cu ce au făcut ei….
    Simt că nu mai pot și vor să lase ceva în urma lor?
    Legea nu e lege pentru toți?
    Ba i-au mai băgat și pe cei de la Salvamont ,asta așa, pentru imagine!
    Lăsați frustrările voastre acasă și mergeți pe munte ca noi toți!
    Nu suntem interesați de rozele voastre, ci de natură așa cum ne-o dorim…. curată, fără construcții oribile pe vârf de munte!

    27
    8
  • Andezit și mortar pe vârful Ineu….bravo, „munțomanilor”! Voi ați auzit de legi? Sau țineți neapărat să le încălcați?
    Orgoliul vostru e mai presus decât orice pe lumea asta?
    Cu ce drept v-ați pus gând să mâzgăliți natura??
    Poate se sesizează organele în drept și iau măsuri!!!

    19
    10
  • Indignații sunt la vreo 30 până în momentul de față, care de pe unde. Printre ei, mari admiratori ai lui Teodosie Snagoveanu sau păreriști plictisiți rezidenți în Grecia. Desigur, indignații nu s-au preocupat de starea precară de stabilitate a bornei înainte de a-i fi consolidată baza și nici de cum arăta borna înainte când atârnau de ea tot felul de sârme, corniere și coliere legate de diverși entuziaști. Indignarea pare să fie cauzată de faptul că andezitul n-a crescut în vârful muntelui, ceea ce pare corect. Atâta doar că nici borna de beton armat pe care a fost pus nu este nici naturală nici nativă. Iar ăla care zice că de oriunde a urcat a văzut crucea e un caraghios care a urcat în vis pe turla bisericii. Pe Ineu, în niciun caz. E mai pe aproape dl Constantin. Atâta doar că conform Legii 50, și conform inventarului UAT-urilor, borna e un imobil care nu există. Nu tot ce sună și este. Altfel oricine poate să aibă o părere. Asta nu înseamnă că e neapărat și bună. De aia avem acum rețele de socializare. Să deșertăm acolo pre-plinul cugetării, umorile și să așteptăm apoi like-urile.

    36
    9
    • Pt. Gabriela.
      Dacă ceea ce spuneți e adevarat, si borna nu există nicaieri într-un inventar, eu deduc de aici că ați facut o construcție nouă în mijlocul Parcului Național Munții Rodnei. Și bănuiesc că ați avut cerificat de urbanism, autorizație de construcție și avizul PNMR pentru această constructie nouă. Si poate ca aveti amabilitatea să ni le arătați și nouă. Multumesc anticipat.

      16
      16
    • Bornele figureaza pe hartile topografice, pe unele (care nu au fost sparte de ciobani) se mai pastreaza marcajul cu DTM, anul, cota, deci apartin MApN.

      15
      3
    • Pt. Alex
      Iar sunteti la aruncatul cu părerea, împotriva evidenței. Parcă lucrați la PNMR. Ar trebui să știți dacă construcția există in acte sau nu. Pe de-o parte. Pe de alta parte, eu n-am construit nimic. Chiar daca nu exista in acte constructia, borna exista si era intr-o stare precara. Dvs care se pare reprezentați PNMR ar fi trebuit să aveți ceva documente. Tot dvs ar fi trebuit să știți care este autoritatea locală căreia trebuie să vă adresați dacă aveați vreo nemulțumire. Pentru că, de construit, poatrivit legii, poate construi doar proprietarul în acte al terenului, deținătorul drepturilor reale. Dacă nu sunteți în măsura să vă adresați lui, indicând o bază legală, rămânem la nivelul de opinii, pareri, gusturi. Si, ale dvs. sunt la fel de bune, rele, întemeiate sau nu ca a oricărei alte persoane.

      21
      7
  • Refugiile SALVAMONT sunt făcute din tabla. Tabla creste spontan în Munții Rodnei sau este o resursa a subsolului? Nu aveți de lucru……

    28
    3
  • Nu exista organe in drept care sa aiba o cultura adevarata privind starea MEDIULUI si cum trebuie tratata povestea ca atare.
    Exista doar numiri de partid la asa zisele organe in drept, pile si numiri politice cu amante , neamuri , curve etc.
    A se vedea si cerceta cum a fost numita pe functii familia baronului arestat de Vaslui .
    Cand bubuie rahatul partidele fac pe inocentii si se delimiteaza de ei.
    Tarziu insa dupa ce au fost sponsorizate din banii furati de la judete.

    10
    16
  • De la o bornă în natură s-a ajuns de ecologist sau ecologiști la amante sau curve. Oare să fie vreo asemănare dintre cele două specimene din punct de vedere ecologic? Foarte bine că s-a reînnoit borna. Unele comentarii sunt fără noimă. Deh, e nevoie și de negativiști, nihiliști sau „acrituri”, altfel ne-am plictisi. Poate și aici e devină „hliompul buzat” care parcă-i viu.

    16
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.