Economie

Industria județului produce mai puțin, iar inflația își spune cuvântul

Producţia industrială a judeţului s-a situat în luna februarie a.c. cu 4,6% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului 2022, iar în primele două luni din an a scăzut cu 5,3% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.

Inflația își spune însă cuvântul fiindcă, deși au produs mai puțin, industriașii au raportat o creștere a cifrei de afaceri cu 4,1% față de luna corespunzătoare a anului anterior.

Comparativ cu prima lună din an, s-a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 7,5%, așa încât în primele două luni ale anului curent cifra de afaceri din industrie a crescut cu 6,6% față de aceeași perioadă din anul trecut.

În luna februarie 2023 cifra de afaceri realizată în industrie din livrări interne a reprezentat de 38,2% din total. Exporturile au reprezentat 61,8% din cifra de afaceri, iar 94,5% reprezintă mărfuri trimise în zona euro.

Exportăm mai puțin, importăm mai mult

Agenţii economici cu sediul în judeţ au realizat în ultima lună din anul trecut exporturi în valoare de 52,1 milioane de euro în scădere cu 2,8% față de nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior și o scădere cu 25,7% față de nivelul lunii precedente.

Cele mai multe mărfuri trimise la export s-au îndreptat spre: Germania (31,6%), Italia (21,1%), Franța (12,9%), Ungaria (5,7%), Austria (4,2%), Regatul Unit al Marii Britanii (3,2%), Statele Unite ale Americii (2,4%), Belgia (2,3%) și Slovacia (2,0%).

Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna decembrie 2022 de 64,4 milioane de euro, cu 8,8% mai mare comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară volumul importurilor a scăzut cu 14,3%.

Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului în anul trecut este următoarea: Germania (26,6%), Italia (13,1%), Ungaria (9,2%), China (6,9%), Turcia (5,9%), Bulgaria (5,2%), Austria (4,7%), Olanda (4,1%) și Polonia (3,4%).

Soldul balanței comerțului exterior în luna decembrie 2022 a fost negativ (-12323 mii euro).

2 comentarii

 • Si…o sa ne bucuram ce tare se aude cum ne creste nivelul de trai!
  Cum spunea mai marele judetului: niciodata nu am trait mai bine ca acuma…..POATE EL!!!!

  Fix ca in banc!!!
  -m a parasit sotia?
  -de ce?
  -i am vorbit cu „TU”
  -doar pentru asta, cum asa?
  -ea mi a zis: Bula, nu am mai facut sex de doua saptamani, la care eu i am raspuns: ” poate TU”

  8
  1
 • Buna dimineața !
  Importăm cu 25% mai mult decât exportăm … până când oare ? Majoritatea țărilor care exportă in România oferă subvenții de export firmelor exportatoare de aceea o ceapă cultivată in Warsovia este mai lesne ca una cultivată in Cociu …
  Nu mai putem sta cu mâinile in sân

  10
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS