Industria județului produce mai mult, dar vinde mai puțin. Investițiile au scăzut îngrijorător

Holistic

Cifra de afaceri realizată de industriașii din Bistrița-Năsăud a scăzut în luna iunie a.c. cu 9,4% faţă de aceeaşi lună din 2016. Și față de luna mai s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 7,0%, iar trendul a fost unul descendent în prima jumătate a anului, cifra de afaceri fiind în scădere cu 1,7% față de perioada similară din 2016.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, mai mult de o treime din cifra de afaceri realizată în industrie în luna iunie a anului curent a fost realizată din livrări interne (37,2%), iar din totalul cifrei de afaceri realizată din exporturi (62,8%) cea mai mare parte (94,8%), a fost realizată în zona Euro. De altfel, în primul semestru, producția industrială a scăzut cu 2,1% față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent.

Totuși, datele arată că producţia industrială a judeţului a crescut în luna iunie a.c. cu 4,5% comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent și că faţă de luna anterioară s-a înregistrat o creștere de 5%.

În luna iunie a.c., s-au înregistrat creșteri față de luna corespunzătoare a anului trecut la: fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (19,9%), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (10,9%) și industria metalurgică (7,7%).

Scăderi mai importante faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au înregistrat activităţile: industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (26,4%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. (17,6%) și fabricarea produselor textile (8,8%).

În trimestrul l al acestui an și volumul investiţiilor a scăzut cu 83,0% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent. Investiţiile de natura construcţiilor au scăzut cu 83,7%, cele concretizate în utilaje şi mijloace de transport au scăzut cu 81,7% iar alte investiţii au scăzut cu 88,2%.

Numărul autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna iunie 2017 a fost de 73, în scădere cu 12 faţă de luna anterioară şi cu 15 peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent. În cursul primului trimestru din anul curent au fost finalizate un număr de 173 locuinţe, cu 228 mai puține decât în trimestrul anterior şi cu 96 peste nivelul trimestrului corespunzător din anul trecut. Ponderea locuinţelor finalizate în mediul urban a fost de 90,2%.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.