Actualitate Recomandări

Înfrățire Bistrița-Năsăud – Glodeni. ”Un popor, un suflet, două drapele!”

(FOTO) După ce în ultimii ani s-a înfrățit cu orașul Rivoli din Italia (Provincia Torino), Provincia Hunan din China, județul Myślenice din Polonia și districtul Mecklenburgische-Seenplatte din Germania, județul Bistrița-Năsăud are de acum un nou partener: Raionul Glodeni din Republica Moldova.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a semnat acordul de cooperare în Republica Moldova:

”Un popor, un suflet, două drapele! La finalul acestei săptămâni am avut bucuria să semnez, în numele locuitorilor județului Bistrița-Năsăud, Înțelegerea de cooperare cu Raionul Glodeni din Republica Moldova. Scopul acestei cooperări este cel de promovare a schimbului de bune practici și experiențe în domeniile administrației publice și dezvoltării locale, economic, cultural, tineret, sport, educație și social. Îmi doresc ca prin acest gest al nostru să putem aduce un plus de bine românilor din această țară, care au nevoie să înțeleagă modelul european de dezvoltare regională. În viziunea mea, Europa este cale meritată de Republica Moldova și singura care îi poate schimba în bine destinul, iar noi poporul român, suntem primii care trebuie să sprijinim promovarea acestei atitudini.

Am avut ocazia să compar modul în care funcționează administrația, educația și sistemul cultural față de cel din țara noastră și am văzut o mare dorință de dezvoltare din partea autorităților publice locale. Am avut parte de o primire foarte călduroasă din punct de vedere sufletesc, am întâlnit români adevărați pentru care România este un lucru sfânt și nu pot uita cea mai frecventă replică pe care am auzit-o la omologul meu, domnul președinte Ioan Leucă, ”Noi suntem români și punct!”.

Așa cum România s-a bucurat de sprijinul țărilor vest Europene în anii 90, cred că este de datoria noastră să aducem aceleași gesturi de suport legislativ, administrativ, cultural și social față de frații noștri de peste Prut. Raionul Glodeni se află în zona de nord a Republicii Moldova, are o populație de aproximativ 51.000 de locuitori și este organizat în 19 unități administrativ teritoriale”.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat în ședința din 31 octombrie înțelegerea de cooperare între cele două părți, conducerea consiliului raional Glodeni făcând același lucru în 16 noiembrie.

Cooperarea între Părţi se va realiza prin: a) schimburi de experienţă între autorităţile publice locale şi structurile de specialitate subordonate acestora, inclusiv asociaţiile patronale ale oamenilor de afaceri – organizarea periodică de expoziţii, târguri cu produse industriale, agroalimentare, bunuri de larg consum ale agenţilor economici, b) derularea unor proiecte de dezvoltare economică și socială care să fie în beneficiul comunităților locale pe care le reprezintă; c) efectuarea de stagii de pregătire profesională şi schimburi interinstituţionale în diferite domenii de interes reciproc. Părţile vor stabili, în fiecare an, un plan de activităţi, care va defini acţiunile comune ce vor fi efectuate şi îşi vor evalua realizările. Părțile pot invita și alte autorităţi ale administraţiei publice locale din România şi din Republica Moldova să coopereze la realizarea unui proiect sau să participe la acţiuni comune.

”În decursul timpului, organizații și instituţii din județul Bistriţa-Năsăud au desfășurat diferite proiecte cu organizații din Republica Moldova. Prin Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud care are semnat un protocol de Colaborare cu Biblioteca B.P. Hașdeu din Chișinău,s-au făcut anual schimburi culturale cu Republica Moldova la care au participat și reprezentanți ai Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud precum și ai Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. În data de 30 martie 2017, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a primit vizita unui număr de 13 președinți și vicepreședinți de raioane din Republica Moldova care fac parte din Asociația „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” și Euroregiunea Siret-Prut-Nistru. Pe parcursul întâlnirii la Bistriţa au avut loc discuții privind dezvoltarea parteneriatelor bilaterale între județul Bistriţa – Năsăud și raioane ale Republicii Moldova. Ca urmare a acestei întâlniri, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a aderat ca membru observator în Asociaţia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” precum și în Euroregiunea Siret-Prut-Nistru. Prin adresa președintelui Raionului Glodeni din 07.08.2017, Ion Leucă, acesta își exprimă dorința de a se încheia o Înțelegere de cooperare între Raionul Glodeni și Județul Bistriţa-Năsăud.Considerăm că este oportună încheierea unei înţelegeri de cooperare între cele două autorități având în vedere comunitatea de limbă, de neam și de tradiții, precum și aspirația pentru un parcurs european al Republicii Moldova”, a motivat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Raionul Glodeni, amplasat în nord-vestul Republicii Moldova, este limitrof cu județul Botoșani, are o suprafaţă de 754 km2 și o populație de 51.306 locuitori. Este împărțit administrativ în 35 de localități, orașul reședinţă de județ fiind Glodeni, cu o populație de 8.676 locuitori. Distanța Bistriţa-Glodeni este de 330 km. Economia este preponderent agrară, condițiile fiind propice cultivării cerealelor, fructelor, legumelor, tutunului, sfeclei de zahăr.

Foto: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

3 comentarii

  • Excelenta aceasta realizare care insemana punerea in practica a unui deziderat mai vechi al domnului Presedinte Moldovan. De pilda in luna mai 2017, cu prilejul intinirii Domniei sale cu elevii Liceului Waldorf din Chisinau, a formulat dorinta de infratire a judetului Bistrita-Nasaud cu o regiune din Republica Moldova. Ca acest lucru a devenit atit de repede realitate, este o placuta surpriza. Felicitari domnule Presedinte.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.