Peste 200 de apicultori din judeţ primesc ajutoare din partea Guvernului pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube sectorului apicol. În total, în baza Hotărârii nr. 867/2014 se acordă ajutoare financiare de 135.000 de lei. Cel mai mic ajutor este de 60 de lei şi i se acordă lui Ioan Szabo, iar cel mai mare de peste 3000 de lei şi îi revine lui Matei Tius.
Bani de la Guvern mai ajung şi la 65 de oieri, în total, 1,3 milioane de lei. Ciobanii primesc între 5000 de lei şi 57.000 de lei (sumă care îi revine lui Lucian Virgil Uilean) ca să-şi cumpere berbeci de reproducţie.
Au putut cere ajutoare de minimis doar acei oieri care au turme mai mari de 150 capete şi mai mici de 1000 de capete femele ovine, identificate şi înregistrate. Cu banii primiţi, ciobanii trebuie să cumpere berbeci din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de ANARZ. Ei se obligă prin angajament scris să menţină în exploataţie berbecii de reproducţie achiziţionaţi pe o perioadă de minimum 3 ani şi să înscrie în Registrul Genealogic produşii femele obţinuţi din monta naturală cu berbecii de reproducţie din rase specializate.
Sume consistente, 745.000 de lei în total, mai primesc şi 7 crescători de vaci pentru achiziţionarea de juninci din rase specializate. Cea mai mică alocare este de 25.000 de lei, iar cea mai mare de 50.000 de lei.
Au putut aplica pentru ajutoare doar acei fermieri care au un efectiv maximum de 10 capete vaci, identificate şi înregistrate în RNE. Ei se obligă să menţină în exploataţie junincile achiziţionate pe o perioadă de minimum 3 ani şi să înscrie în Registrul Genealogic produşii obţinuţi din junincile din rase specializate.
Valoarea sprijinului financiar este de: maximum 2.500 lei/cap berbec de rasă; maximum 5.000 lei/cap junincă de rasă;
AICI găsiţi lista tuturor beneficiarilor schemelor de minimis acordate conform HG 867/2014 şi 873/2014.
Se traieste si se castiga D-na Cristina, dar se si munceste. Si se munceste din zorii zilei pana noaptea tarziu. Altfel nu s-ar merita.
In ultimii 2 ani agricultura a tinut tara la suprafata prin exporturi.
Si tot nu ne primim banii din subventii la timp. Cand avem nevoie de ei, nu cand cred politicienii ca ar fi bine sa-i dea.
Nu a zis nimeni că nu se munceşte. Ar fi în folosul transparenţei cheltuirii banului public dacă am şti şi de la cine s-au cumpărat exemplarele, nu de alta, dar avem informaţii neconfirmate de vreo anchetă oficială că, în anii trecuţi, ciobanii au cumpărat berbeci unii de la alţii. Mai precis, au rămas cu banii şi au făcut schimb de exemplare. Au muncit ceva pentru a învârti berbecii de la o turmă la alta. Poate ştiţi mai multe şi ne spuneţi şi nouă.
Ce mininciuni gogonate munciti fraieriti pe UE cati bani luati pe pasuni si nu curatati terenurile, faceti cu cei de la apia invarteli ei pe voi trebuie sava verifice Dna-ul si in special presedintii de asociatii care si au facut averi de pe spatele fraierilor
Pasunatul si mai ales inmultirea de turme cu oile la munte in ultimi 10 ani distrug parcurile. Nu ar trebui si subventionat treaba asta chiar deloc. Daca intrebati pe oricare proprietar de teren si linga oras nu lauda pe oieri mai ales dupa ce lasa in urma lor.