Actualitate Economie

Încrengătura imobiliară! Ce spune Tino Stern despre problemele apărute la blocul de pe str. Zimbrului

Tino Stern, de la firma SC Stern&Co SRL Bistriţa, ne-a declarat, marţi, că problemele de proprietate pe care le au persoanele care locuiesc în blocul de pe strada Zimbrului li se datorează în totalitate întrucât nu şi-au onorat contractele semnate cu firma: "Eu nu am nicio problemă cu locatarii blocului de pe strada Zimbrului. Ei au pretenţii pentru lucruri care nu li se cuvin".

În replică la materialul publicat de noi Dezvoltatorul imobiliar Stern&Co, în insolvenţă. Cei care au cumpărat apartamente sunt disperaţi, Tino Stern ne-a contactat să ne spună punctul său de vedere în special în ceea ce ţine de cazul Romaniţa Baciu – funcţionar public din Primăria Bistriţa – care a cumpărat, în 2010, un apartament în blocul contruit de companie pe strada Zimbrului. Potrivit lui Tino Stern, toate problemele au apărut din cauza faptului că Romaniţa Baciu ar fi refuzat să achite ultimii 5000 de euro, motiv pentru care nu a putut să-şi intabuleze apartamentul, acesta fiind revândut altei persoane.

Potrivit lui Tino Stern, Romaniţa Baciu ar fi ajuns la Stern& Co prin intermediul unui „prieten” care i-ar fi recomandat să-şi cumpere o „locuinţă de calitate”. Femeia ar fi plătit un avans de 50.000 de euro şi i-ar cerut contructorului să nu treacă proprietatea pe ea întrucât locuia într-un bloc ANL şi voia să-şi cumpere mai întâi locuinţa aceea şi abia apoi să-şi treacă pe numele ei şi a doua proprietate. În cazul în care nu ar fi făcut aşa, nu ar fi avut dreptul să mai stea într-o locuinţă ANL şi, cu atât mai puţin să o cumpere.


„În 2010, dânsa a venit la noi şi a spus că vrea un apartament pe Zimbrului cu un antecontract făcut de dânsa, care nu e tipizatul societăţii, în care îşi punea dobânzi penalizatoare în favoarea ei. În acest antecontract de 55.000 de euro, se arată că dânsa a plătit 50.000 de euro avans şi şi-a pus foarte multe clauze penalizatoare de 2% pe zi de întârziere pe care să le plătim noi dacă nu predăm apartamentul la timp. Le-am acceptat fiindcă trebuia să facem dezmembrarea clădirii de pe Zimbrului, după intabularea ei şi aveam nevoie de banii doamnei Romaniţa Baciu”, a explicat Tino Stern.

El spune că a luat un credit de peste 467.5000 de euro de la Banca Transilvania pentru a completa cu aceşti bani suma cu care a cumpărat terenul pe care a construit blocul de pe strada Zimbrului şi, în plină criză imobiliară, avea nevoie de bani pentru rambursarea creditului la bancă.

„Aveam nevoie de banii doamnei Baciu pentru a face rambursarea la Banca Transilvania şi a fi cu plăţile la zi ca să obţinem acordul de dezmembrare a clădirii. Se termină clădirea, se intabulează clădirea, după care se dezmembrează clădirea. Pentru a putea dezmembra clădirea era necesar acordul creditorului care deţine terenul. SC Stern& Co a făcut clădirea din banii ei, nu ai Băncii Transilvania. Banca avea doar ipotecă pe teren fiindcă banii care i-am luat împrumut de la Banca Transilvania erau exclusiv pentru achiziţia terenului. Credite am făcut numai pentru terenuri. Creditul a fost în valoare de 467.500 de euro, dar terenul a fost mai scump, am mai pus şi noi 200.000 de euro.”, a spus Tino Stern.

Aşadar, deşi antecontractul era oarecum în defavoarea Stern&Co, Tino Stern spune că l-a acceptat şi chiar l-a onorat. „Niciodată noi nu am avut un avocat în societate, nici măcar un jurist. Noi, dacă am avut o problemă, am comunicat cu oamenii. Noi am respectat în totalitate contractul semnat cu doamna Romaniţa Baciu, aşa cum era el. De ce nu e ok? Dacă eu am respectat contractul, de ce sunt vinovat? Eu i-am predat apartamentul, nu ştiu dacă s-a mutat”, a spus Tino Stern.

L-am întrebat pe Tino Stern cum de a acceptat un astfel de client: „Cum de ce l-am acceptat? În an de criză? Mi-a părut bine că este client bun. Mi-am asumat pentru a putea da apartamentele clienţilor pe care i-am avut, pentru a putea intabula toţi clienţii. În ce o priveşte pe doamna Baciu, dânsa a refuzat constant să-şi îndeplinească obligaţiile de plată stabilite prin antecontract  şi totodată a refuzat să dea curs cererii noastre, motiv pentru care ne-am văzut nevoiţi să scoatem iar apartamentul la vânzare. L-am scos la vânzare şi l-am revândut unui alt client. Nu ştiu dacă a intrat în posesia lui, e trecut pe el. Nu e treaba mea ce face un om cu proprietatea lui”, a spus el.

În discuţie a intervenit şi Victoria Stern, soţia lui Tino Stern, care a completat: ” Romaniţa Baciu spunea iniţial că nu se mută fiindcă nu poate avea proprietate pe numele ei întrucât stătea într-un ANL. Ne-a zis că trebuie să-şi treacă pe ea ANL-ul şi apoi apartamentul de la noi fiindcă, dacă l-ar fi trecut pe acesta înainte, nu ar fi putut să-l cumpere pe acela. Nu ştiu care sunt regulile, nu m-a preocupat niciodată situaţia. A venit ea cu un antecontract la noi cu tot felul de clauze. Ea spera că nu vom putea preda apartamentul la timp şi că nu va trebui să plătească diferenţa de bani, cei 5000 de euro. Ea voia să rămână şi cu apartamentul şi cu bani în plus de la noi. Dacă citiţi antecontractul, veţi vedea ce clauze a stabilit. În octombrie 2010 i s-a predat apartamentul. În 25 noiembrie 2010, noi am somat-o să vină la notar ca să facem intabularea. Dânsa nu a venit. I-am mai făcut o notificare în 21.02.2011 prin care, de asemenea, o invităm să vină, prin executor. După nu ştiu câte notificări prin care am rugat-o să vină să trecem apartamentul pe ea, acesta fiind liber de sarcini, tot nu a venit. Noi avem toate actele în ordine, inclusiv extrase de Carte Funciară. Trebuia să ne plătească diferenţa de bani, de 5000 de euro. Noi i-am trimis o notificare şi am anunţat-o că, dacă nu se prezintă să ne aducă diferenţa de bani, noi suntem obligaţi să scoatem apartamentul la vânzare îndreptăţiţi fiind”, a spus Victoria Stern.

Aşadar Stern&Co a revândut apartamentul pentru care Romaniţa Baciu a plătit 50.000 de euro, motiv pentru care ambii soţi au dat cu subsemnatul pentru înşelăciune.

” Doamna Romaniţa Baciu mi-a arătat degetul murdar şi a râs de mine. Eu cred că există un Dumnezeu pentru toţi, dar doamna Romaniţa Baciu voia sudoarea feţei altora prin clauzele contractuale pe care le-a trecut, prin felul cum s-a comportat. Dânsa a făcut şi plângere penală împotriva noastră. Din punctul nostru de vedere al SC Stern& Co, noi suntem în regulă. Dânsa ne acuză de înşelăciune, dar nu văd cu ce am înşelat-o. Nu ştiu ce curs va avea ancheta. În ce priveşte apartamentul respectiv, nu mă interesează ce fac alţi oameni. De ce să mă intereseze pe mine dacă doamna Romaniţa locuieşte sau nu? Nu mai e proprietatea mea, nu mă mai interesează. Credeţi-mă! Ar fi culmea ca eu să fiu interesat de ce fac o sută de clienţi. Eu am alte lucruri de făcut, nu să-i port eu de grijă doamnei Romaniţa care are casă pe Ghinzii. De unde să ştiu eu că locuieşte în casa aceea? Eu nu pot să ştiu. Doamna Romaniţa îmi spunea, eram prieteni, ne ştiam, un prieten a adus-o la noi fiindcă am făcut lucruri de calitate. Noi, dacă am promis că punem granit natural pe casa scării, l-am pus. Dacă am spus că punem balustrade de inox, l-am pus. Liftul e un moft al nostru care e anexat după începerea construcţiei”, a adăugat el.

Referitor la celelalte persoane care au dat în judecată firma Stern&Co, Tino Stern ne-a spus: „Roxana Buhai a făcut plângere penală companiei acuzând-o de înşelăciune. Am mers şi am dat cu subsemnatul şi s-a respins plângerea penală. Nae Vaida a făcut cerere conform antecontractului şi nu a putut să justifice decât banii pe care i-a dat efectiv, adică 3250 de euro şi diferenţa de bani, de 35.000 de euro, nu i-a putut justifica şi nu a fost intabulat. Domnul Gheorghe Pop, conform contractului de vânzare-cumpărare a dat 5000 de euro în societate, bani care s-au rambursabt la Banca Transilvania, care a eliberat acordul de înstrăinare. Dânsul când a venit să facă contractul definitiv a negociat preţul şi noi nu am acceptat să negociat preţul şi, conform antecontractului, a pierdut 5000 de euro. Ce ţeapă a luat domnul dacă nu a respectat un act? El a spus că nu mai e de acord cu 65.000 de euro fiindcă mama lui, când a făcut antecontractul, nu a ştiut să negocieze? Cu ce am greşit eu, SC Stern care i-am făcut finisajele cum le-a cerut? I-am spus să-mi dea banii şi să-şi ia apartamentul. El nu a vrut să-mi mai dea decât 50.0000 de euro fiindcă a spus că a scăzut piaţa, iar eu am invocat clauza din antecontract şi l-am anunţat că a pierdut avansul. Dânsul, fiind creditor cu 5000 de euro, s-a înscris la masa credală la cererea administratorului judiciar”.

Tino Stern a spus că vina exclusivă pentru că s-a ajuns aici le aparţine celor care au semnat nişte antecontracte pe care nu le-au respectat. „Uitaţi, eu am carte de identitate, sunt cetăţean german şi nu am încercat să duc pe nimeni în eroare. Îmi asum răspunderea pentru ceea ce fac. Eu m-am născut în România, am făcut aici clasa întâi şi primul trimestru din clasa a II-a şi vreau să rămân român. Poate că am altă gândire, dar sunt român. Eu nu am nicio problemă cu locatarii blocului de pe strada Zimbrului. Ei au pretenţii pentru lucruri care nu li se cuvin”, a declarat Tino Stern.

Vom reveni într-un alt material cu informaţii despre problema liftului din blocul de pe strada Zimbrului.

Cristiana Sabău

act 1 bun act 2 act 3 act 4 act 5  act 6 act 7 act 8

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS