Actualitate

Îngrijorător! Mai mult de jumătate din populația județului Bistrița-Năsăud nu lucrează nimic

În județ lucrează efectiv doar 41,4% din populație, iar 2,38% este în căutarea unui loc de muncă, arată datele provizorii ale recensământului publicate de către Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud.

Potrivit sursei citate, populația activă a județului Bistrița-Năsăud este de 129.606 persoane, fiind compusă din 122.544 persoane ocupate și din 7062 șomeri.

Raportându-ne la întreaga populație a județului de 296.000 de persoane, cei care muncesc au o pondere de 41,4%, șomerii de 2,38%, în timp ce populația inactivă de 56,21%.

Populația inactivă cuprinde 166.382 persoane din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 24,9%, iar elevii și studenții 19,7%. Rezultă că nu muncește, deși ar putea, 11,6% din populație.

La sfârşitul lunii noiembrie 2022, câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 22,7%, respectiv 21,1% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

O explicație ar fi aceea că 45,4% din totalul populației are nivel scăzut de educație (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită), 43,8% au nivel mediu (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici) și numai 10,8% nivel superior.

28 comentarii

    • acesti 11 % care ar putea dar nu o fac, sunt aflati in tot felul de situatii pentru care angajatorii ii refuza!!!! ca sunt prea slab pregatiti, ca locuiesc departe si nu au cu ce sa faca naveta, ca sunt subrezi si se plang ca nu pot duce o munca la bun sfarsit…. cam astia sunt! mai sunt o parte cei lenesi pe care primariile ii tin in brate desi ei sunt foarte activi prin crasme , pe tik tok, etc.
      Din pacate depopularea este deja ingrijoratoare!

      36
      5
  • Controale pe santierele din judet si cifra celor care nu muncesc ar scadea.
    Insa ,ar creste cifra celor car muncesc fara acte.
    Se poate incepe cu santierele din Bistrita.

    41
    3
  • Statul , prin tot ce face incurajeaza „nemunca”. Cand se dau ajutoare , inclusiv de la UE , nu verifica nimeni daca unii beneficiari pot munci sau nu.De ce sa muncesti (pe bani putini) cand poti sta sa bei , sa fumezi si sa faci copii , care in viitor fireste vor face ce fac parintii.

    73
    3
  • Munca-i pentru tractoare și pentru capitaliștii profitori.
    Noi trăim într-o democrație originală în care ajutoarele sociale – luate de stat din împrumuturi – ne scutesc de grija zile de mânie.
    Trăiască berea…!

    47
    4
  • Nu este chiar asa. Se muncește mult, mai mult, la noi în județ, mici fermieri, trafic de masini din vest, schimb valutar, claca la vecinu, pariuri sportive, cămătari, inclusiv fetite cu calități pe lângă băieții cu bani… Nu toată lumea are contract de munca. Toată lumea este mulțumită și vesela.

    55
    2
    • Mi-am dat seama mai demult de situația asta, sunt prea mulți oameni prin oraş la orele când ar trebui să muncească! Dacă eşti la vârsta activă ori inveți, ori munceşti nu te invârți intruna printr-un oraş ca Bistrița, in maşină.

      32
      41
    • @ Carmen, Ăia sunt bujetari care se plimbă prin oraș cu mașina să-și rezolve problemele casnice sau pur și simplu se plimbă că la privat nu poți să face așa ceva. Vezi aici primarul Bistriței pe care-l poți întâlni altundeva numai la servici așa cum făcea de altfel și când freca menta la registru.

      68
      9
  • Aceste date nu sunt reale fiindcă mai sunt cei ce nu muncesc la primăria din Bistrița si la alte instituții de stat care sunt trecuți eronat la persoane active deși aceștia nu sunt deloc activi. Deci persoanele inactive din județ sunt mult mai multe decât cele date de acest recensământ.

    56
    11
  • Păi cei cu studii superioare nu au cum să se angajeze la o instituție publică deoarece acestea sunt căpușate de piloși care au în spate tot felul de oameni influenți, actuali sau foști parlamentari, afaceriști, sponsori de partid etc., astfel că nu au nici o șansă…Mediul privat oferă mai puține oportunități în acest sens, acolo trebuie mână de lucru la greu și mai puțin personal la birou.Iar cei fără facultate, deși în prezent poate aproape oricine să o facă, nu sunt tentați de muncă, fizică mă refer, întrucât salariile nu sunt ceea ce ar trebui, deși totul are un început, așa că preferă să fie asistați sociali, cu tot felul de documente medicale sau nu, îndoielnice, pe care nu le verifică nimeni ori să găsească un loc de muncă în afara țării…Normalitatea ar fi, părere personală, ca autoritățile centrale sau locale, după caz, având în vedere că e nevoie mare, să ofere în mod concret un loc de muncă pentru fiecare absolvent de liceu sau facultate și să monitorizeze aceste cariere, iar cei care refuză să nu poată beneficia pe viitor de vreun sprijin bănesc din partea statului!

    28
    2
  • Foarte interesante și la obiect toate comentariile. Da, reiese că statul e cel mai rentabil, că de la stat iei cei mai mulți bani, dacă muncești nu prea ai timp să câștigi. E adevărat că statul îi trimite la pensie pe polițiști la 47 de ani, că deranjează, pe magistrați la fel, ba și pensiile sunt mai mari decât salariile, atunci cum să mai muncească. Pentru munca la negru, vina o poartă atât angajatorul, cât și angajatul care acceptă, dar iarăși ne întoarcem la stat, care e prea lacom și îți ia 45% din venit, apoi celelalte taxe, încât ajungi să muncești mai mult de jumătate din timp pentru stat, păi în concluzie, statul dăunează grav societatea. Care stat ? și unul și altul.
    PĂREREA MEA!

    30
    4
  • langa mine ,la casele sociale din unirea,de pe maresal leonida pop,toate putorile de neveste is casnice ,ei cacanari de la buget sau patronei de doua parale.
    dupa ce au stat o zi intreaga pe fbk cu iubitii,cand ajung fraierii acasa vor petrecere 🙂

    11
    13
  • Si totusi frecatorii de menta au bani pentru mobile, fotoghin Lidl si koffland cum zic minoritarii care isi fac si ei veacul prin parcari.
    Nu-i plangeti pe cei ce nu muncesc .
    Se descurca ca si sacalii.

    11
    32
  • Stie cjneva pe cjne sa angajez?
    Am avut, doctiri, parlsmdntari, sudori, porci, secretari de stat….bine , asa ziceau ei ca sunt!! …dar vidra e tot acolo…o pazeste razvan!

    1
    7
  • Bine că au bani…))
    Oricum la cum sunt acum locurile de munca, nici nu merita sa lucrezi daca ai alte venituri și te descurci.

    7
    1
  • UPS, bai baiatule ! Cam ce crezi ca face un om la 67 de ani cu 39 de ani munciti ?
    Asa ca pot sa comentez linistit fara sa iti cer vreo aprobare .

    4
    25
    • Ups ! Bălane acum cum ești, Ești asumat, civic , ecologist sau ne……. cum ești tu deobicei ??

      15
      7
    • Altii au 44 de ani munciti si nu se mai lauda atita si nici nu se transforma in postaci cu norma intreaga.

      16
      1
  • Culmea, am trecut de cateva ori prin judet si mi se pare o zona chiar bine dezvoltata (nu stiu ,economic si industrial).Eu sunt din jud Cluj ,daca e sa compar Dejul sau Turda cu Nasaudul,Nasaudul e mult mai curat si frumos ca celelalte doua,iar pe la sate aceiasi poveste dupa parerea mea.

  • Așa este, aveți mare dreptate, peste tot unde sunt locuri de muncă bine plătite, vorbesc la instituții publice s-au firme de stat, acolo toate concursurile s-au dat pe ochi frumoși. Adică, soră, frate, prieteni, iubită, amantă, etc.Avem nevoie de specialiști, de oameni profesioniști.

    8
    1
    • Domnule „Nelu”, în mare parte aveți dreptate. Concursul se tine joi iar postul este ocupat de marți. Dacă, te pune Dracul și ai nota mare la scris, la interviul oral, oricum ți se pune ciara pe schiuri și ești flituit dacă nu ești dorit. Mai puțin în învățământ unde lucrările se corectează in tara și dacă inveti poți învinge sistemul, știu din propria experienta.

  • Îmi asum condiția de „frecator-de-menta” la vârsta de 70 de ani, pensie, după contributivitate, la un stagiu de cotizare de 44 ani, 1 luna și 3 zile. Cât o mai frec ramane de văzut… Dacă, m-a dat modestia afara din casa… am fost pe la școală, prin școală, 20 de ani. Totuși, când ma compar, ma admir iar când ma analizez câte lipsuri am, ma apuca groaza. Prin comentarii ne prezentam „cartea de vizita” și dovedim o democrație participativa la viata „cetății”.

  • NU AVETI SARACIE ANCA LA BN. SA FI SCOS DIN LOC. EI NU VOR SA MUNCEASCA .ATI FACUT SI ASTA VA STA MEREU AN GAND -PISTA DE SANIUS -PATINAJ. SI STAU ACOLO PE CENTRU -DACA FACI OFERTE -NU AU TIMP- LENESI-AU DE TOATE ASA CA MUNCA AN RO. ESTE NE CUNOSCUTA .PE CAND ALTI AN WEST ACCEPTA SI CU MAI PUZINI BANI DARDACA AU TAIAT -PORCUL ANCA MAI –SLANA PANA PRIN MARTIE SI PE URMA -FUG LA ATOCAR -LA MUNCA CULES DE -PORODICI-LA SPANIA . CAPSUNI .VIN CUMPARA UN PORC -SI STA PE COSTITA . ASTA-I GANDIREA AN RO . TINERI MERG -LA PRODUS -PARFUMURI -HAINE ETC- FETITELE LA FEL .SAN DUSE LA -ITALIENI .

    1
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.