Actualitate Recomandări

Iniţiativa de modificare a Codului Muncii, dezbătută de liberali cu mediul de afaceri

Oameni de afaceri, reprezentanţi ai patronatelor, ai Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, numeroşi liberali au participat vineri la o dezbatere având ca temă iniţiativa de modificare a Codului Muncii. Evenimentul, organizat de parlamentarii PNL, a avut ca scop consultarea patronatelor în legătură cu modificările pe care le propun iniţiatorii, proiectul legii urmând să intre pe agenda Camerei Deputaţilor după ce a fost adoptat tacit de Senat.

Deputatul Stelian Dolha: „Ce se spune până acum este că această modificare a Codului Muncii este o imixtiune Stelian Dolhagravă în planul de afaceri al unei companii. Iniţiativa nu are niciun aviz din partea Guvernului. Nu ştim dacă Executivul este de acord sau nu, deşi conform legii, în termen de 60 de zile, Guvernul trebuia să îşi spună un punct de vedere. Am chemat-o pe doamna ministru Rovana Plumb să ne spună şi nouă dacă este sau nu de acord cu această iniţiativă. Nu ne-a spus dacă Guvernul susţine sau nu modificările Codului Muncii. În aceste condiţii, noi considerăm că PNL trebuie să facă dezbateri la nivel naţional şi la nivelul fiecărui judeţ pentru că nu poţi veni cu un asemenea act normativ fără să faci dezbateri publice şi să ţii cont de părerea patronatelor, a celor care produc plus valoare în această ţară. În câteva săptămâni, documentul se va dezbate în Camera Deputaţilor şi de aceea vrem să aflăm părerea dumneavoastră de antreprenori. Săptămâna viitoare vom discuta şi cu sindicatele. În afară de Blocul Naţional Sindical, celelalte sindicate nu au spus dacă sunt sau nu de acord”.

Deputatul Ioan Oltean: „Este prima iniţiativă cetăţeanească depusă la Parlamentul României după 25 de ani, Ioan Olteansuntem pentru prima oară în faţa unei asemenea iniţiative legislative care vizează domeniul muncii, unul extrem de important. Până acum nu există niciun partid parlamentar care să se exprime public că e de acord cu ea şi o susşine. E o situaţie ciudată, anormală, deşi e perfect legală, în sensul că a trecut de prima cameră a Parlamentului, Senatul, fără să fie dezbătută. Ea este la Camera Deputaţilor care e cameră decizională. PNL a decis că trebuie discutată iniţiativa cu patronatele şi sindicatele. În momentul acesta, nu vrem să spunem care e poziţia noastră, a PNL, faţă de această iniţiativă. La final, am vrea să tragem o concluzie care să satisfacă şi opţiunile unora, şi ale altora. După aceste discuţii, probabil că vom avea un dialog şi cu Guvernul fiindcă actul normativ trebuie să fie rezultatul dezbaterilor între Guvern patronate şi sindicate. De aceea, eu salut această iniţiativă şi sper să fim în măsură să recepţionăm exact poziţia dumneavoastră”.

Senatorul Dorin Dobra: „În 5 octombrie am primit de la Camera de Comerţ o sesizare în legătură cu această Dorin Dobrapseudo-adoptare tacită. Nu e adoptare tacită. Legea a trecut tacit de Senatul României. Cei care cunosc realitatea parlamentară ştiu că ai mecanisme să pui în dezbatere un proiect de lege. E grav că nu s-a întâmplat. Un alt lucru grav e că Guvernul nu are o poziţie şi legea nu a asumat-o niciun partid politic. (…) A existat o dezbatere la nivel parlamentar, a durat două ore şi nu am auzit un cuvânt bun despre această propunere”.

În discuţii au intervenit printre alţii preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar, Vlad Oltean şi Adina Raţiu de la Comelf Bistriţa care au spus că firma pe care o reprezintă nu este de acord cu 85 dintre cele peste 90 de modificări propuse, consilierul judeţean Florin Urîte, avocatul Leonora Lanţoş – decanul baroului Bistriţa-Năsăud, avocatul Diana Morar, consilierul municipal Ioan Peteleu şi alţii care au cerut ca statul să nu intervină atât de brutal în relaţia angajator, angajat.

Săptămâna viitoare, parlamentarii se vor întâlni şi cu sindicaliştii.

dezbatere PNL 2 Florin Urite Diana MOrar dezbatere 3

11 comentarii

  • Pe noi ne-ar interesa ce a cautat pe scena un om care nu a muncit 1 minut in toata viata lui? Ce poate spune un astfel de senator despre munca?

  • Dezbaterile publice, cu participarea nemijlocită a parlamentarilor, asupra legilor propuse de exexutiv sau legiuitor pot fi o dovadă a maturități democrației noastre. Parlamentul are pentru prima dată un poiect de lege urmare unei inițiative cetățenești, dezbaterile publice cu scopul evident de-a găsi argumente pentru respingere, este o crimă asupra fragilei democrații.

  • Dobra, Dolha si Oltean. ce au muncit astia in viatza lor? Dobra a predat 2-3 ani stiinte sociale, o materie pe care o preda oricine, Dolha a vandut pufuleti si Oltean a fost un biet invatator fara vocatie. Cum de nu-i apuca rusinea sa iasa in public?

  • Am uitat de Florian care a fost baiatul lui tata si si-a platit functia de prefect. Si el a fost jurist inchipuit la fel ca si Oltean. La firma lui tac-su, firma care lucra cu Statul.

    • Asculta ioana, cand pui asa problema si putinii neuroni care ti-au mai ramas in viata ar trebui da se revolte.

    • singurul din cei 4 parlamentari de care poi zice ca nu a muncit este Cristian Florian, bocul lui Oltean… Iar despre Oltean poti sa spui foarte multe dar nu neaparat ca nu a muncit in viata, oricum nu lipsa muncii este de reprosat in cazul lui, mai mult decat atat, chiar e de dorit ca persoane de tipul Ioan Oltean sa nu munceasca, pur si simplu sa nu faca nimic, ma rog ma refer bineinteles la munca in folosul comunitatii, fiindca munca privata, personala, este strict problema fiecaruia…

  • O lege cretina cap-coada facuta de sindicalisti cu complicitatea tacita a PSD. Practic leaga complet angajatorii de gatul angajatilor. Aberatii cat cuprinde in ea: liderul de sindicat care e intagibil, nu poate fi dat afara trebuie platit ca face activitate sindicala 21 de ore lunar, că sindicalistii au avut grija prima data de ei. Apoi daca angajezi pe unul dupa concurs adio perioada de proba,. daca-i o loaza ramai cu el pe cap. Si tot asa. Ce competente? Alea le negociezi cu sindicatul. Si daca oamenii nu-si fac treaba, nu performeaza, nu e vina lor si nu-i poti da afara, E a ta ca l-ai angajat si n-ai decat sa-l platesti pana la adanci batraneti.
    Are o singura parte inteligenta: ca introduce conceptul de telemunca, adica poti lucra si cu angajatul la distanta de un computer. Dar pentru aceasta unica parte valabila legea nu merita pastrata, poate fi imbunatatit CodulMuncii fara ea.

  • Practic a fost o dezbatere organizata de PDL, la care au participat oamenii de afaceri ai PDL. Asta s-a intamplat. Nu a fost nicio dezbatere publica. Sala a fost umpluta cu membrii PDL si cativa auto-intitulati liberali. Actiunea a avut scop de imaginea politica si atat. Nu va imaginati ca e Oltean sau Dolha sau cu atat mai putin Dobra si Florian preocupat de soarta muncitorilor romani.

  • Modificarile propuse in asa-zisa initiativa cetateneasca vor intoarcerea legislatiei muncii la nivelul anilor 60-70. Ori asta nu se va intampla. Asa ca „ingrijoratii” de Oltean, Dolha si Dobra pot sa se linisteasca.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.