Actualitate

Înotul, tema unui simpozion academic găzduit de Extensia Bistriţa a UBB Cluj

Extensia Bistrița a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca a găzduit, sâmbătă, simpozionul științific cu tema ”Înotul – componentă esențială în sfera priorităților motrice a populației județului Bistrița-Năsăud”, organizat de către Asociatia „Prouniversitaria Babeș-Bolyai”, împreună cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor remis Timp Online, scopul temei acestui eveniment a fost acela de a prezenta importanța dezvoltării infrastructurii specifice înotului pe aria județului Bistrița- Năsăud corelat cu creșterea nivelului de interes a populației.

Ca obiective generale sunt menționate „popularizarea mișcării în apă la nivel de copii, îmbunătățirea procesului didactic la cerințele actuale, îmbunătățirea activităților indoor și în aer liber în vederea menținerii stării de sănătate a tuturor categoriilor de vârstă, dezvoltarea paletei de servicii de petrecere a timpului liber, recreere, actul motric ca parte integrantă a modului de viață, promovarea sportului de performanță” afirmă prof. Horea Ștefănescu – președinte al comitetului de organizare.

Prof. Constantin Sănduță, invitat de onoare și membru fondator al „Asociației Prouniversitaria Babeș-Bolyai”, a menționat importanța unei pregătiri corespunzătoare și a responsabilității pe care specialiștii sportivi o au față de societate în implementarea și promovarea programelor sportive de calitate și performante.

Virgil Rus, în calitate de președinte al Asociației „Prouniversitaria Babeș-Bolyai”, a argumentat importanța acestor simpozioane pentru domeniul de activitate, dar și pentru publicul larg, a mulţumit profesorilor din garda veche prezenți în sală: prof. dr. avocat Alexandru – Virgil Voicu, prof. Constantin Sănduță, prof. Leonida Ștefănescu, care au contribuit la formarea multor generații de specialiști ai domeniului. El a menționat de asemenea că acest eveniment este al doilea organizat în Bistrița graţie implicării cadrelor didactice universitare din Bistrița.

Aspecte ale problematicii specifice practicării înotului și sporturilor acvatice locale au fost prezentate de către prof. Horea Ștefănescu, acesta menționând importanța și necesitatea însușirii unor competențe corespunzătoare în pregătirea unui segment a domeniului, instructori sportivi cu pregătire inadecvată nivelului pe care aceștia îl prestează în domeniul privat, aspect dezbătut și susținut de majoritatea reprezentanților academici ca fiind o problemă care e necesar a fi soluționată.

În finalul deschiderii oficiale, dar nu în ultimul rând, a luat cuvântul deputatul Doina Pană care a salutat organizarea evenimentului academic la Bistrița. Ulterior, deputatul PSD a scris pe pagina sa de Facebook: „Ca deputat, te umple de mândrie tot ce se întâmplă bine și frumos în colegiul tău. Parca ești la concurență cu alte zone ale țării. Patriotismul local este un sentiment frumos. Iți pasă, îţi sunt dragi toți românii, dar parcă, când e vorba de bistrițenii tăi, te bucuri mai tare. La orice eveniment la tine acasă participi mai cu drag. Simpozionul științific organizat Extensia Bistrița a Facultății de Educație Fizică și Sport a UBB, mi-a creat o asemenea bucurie. O conducere serioasă, cu preocupări serioase și cu rezultate pe măsură! Felicitări pentru tot ceea ce faceți!”.

În sală au mai fost prezenți prof. Stoica Hajnalka, prof. Bogdan Miholca, asist univ. dr. Răzvan Berbecar, membri ai comitetului de organizare. De asemenea a participat președintele Asociației Județene Sportul pentru toți, Sorin Costin, antreprenori și dezvoltatori ai unor centre locale care dețin infrastructura necesară organizării și desfășurării unor programe cu caracter sportiv acvatic.

Au susținut lucrări în plen:

Prof. univ. dr. avocat Alexandru – Virgil Voicu – UBB-FEFS Cluj cu tema: „Cerințe Europene ce se cer a fi implementate în sistemul de educație fizică și sport din România”. El a subliniat, printre altele, cât de necesar ar fi ca funcționarea școlilor de instructori sportivi (fitness, antrenor personal, samd) să fie desfășurate împreună cu facultățile de specialitate (EFS) datorită însușirii competențelor adecvate, specifice și complete și nu „insuficient asimilate” în câteva sesiuni modulare de pregătire cum se practică în ultimul timp de către unele structuri, diminuând în acest fel nu doar calitatea însușirii deprinderilor dar putând chiar afecta sănătatea beneficiarului care de cele mai multe ori nu cunoaște aceste aspecte ce țin de pregătirea celui la care apelează.

Prof.univ. dr. Șandor Iosif, împreună cu student Kalinin Răzvan – UBB-FEFS Cluj, au prezentat lucrarea cu titlul: „Înotul și turismul activități esențiale în regăsirea stării de bine și a stimei de sine la persoanele cu diferite afecțiuni”; Lect. univ. dr. Pop Nicolae – UBB FEFS Cluj, cu tema: „Predarea înotului la copii și adulți, conceptele andragogiei vs. conceptele pedagogiei”; Prof. Dinu Oniţa, reprezentant – ISJ Bistrița, a prezentat lucrarea cu titlul: „Natația componentă vizibilă a populației școlare din județul Bistrița-Năsăud”; Lect. Univ. dr. Ioan Bâca, lect. univ. dr. Schuster Eduard – F.G. Bistrița, cu tema: „Vocația hidrogeografică a județului Bistrița-Năsăud și relevanța sa pentru practicarea înotului”; Lect. univ. dr. Horea Ștefănescu, EFS Bistrița UBB cu tema: „Considerații metodologice în învățarea tehnicii procedeelor de înot”; În dezbatere s-a revenit asupra însușirii corecte a tehnicii de înot aspect care poate poate fi alterat în cazul predării procedeelor incorecte de către persoane cu competențe insuficiente („specialiști” – instructori formați în câteva week-end-uri – n.r.). Asist. univ. dr. Virgil Rus, EFS Bistrița UBB cu tema: „Fitness-AquaGym pentru vârsta a III-a”; Necesitatea implementării unor programe sportive adaptate (și) pentru această categorie socială care ar trebui să fie mai puțin, chiar deloc, neglijată. În dezbateri s-a subliniat din nou importanța unei pregătiri cât mai complete și însușirea unei experiențe pe măsură a specialiștilor sportivi. Prof. EFS, Gabriel Biriş cu tema: „Studiu comparativ referitor la performanțele naționale obținute de copii-cadeți în anul competițional 2013-2015”; Prof. EFS, Pușcaș Olimpia cu tema: „Particularitățile perioadei de acomodare la cerințele mediului acvatic la copii”; Prof. Gherasim Sorin cu un studiu pe aceeași temă; Prof. EFS Gabor Alexandru cu tema: „Perfecționarea procedeului bras prin dezvoltarea indicilor biomotrici ai membrelor inferioare”;

simpozion 3 simpozion 5 simpozion 2 simpozion 4

Alte lucrări au fost: Lect. univ. dr. Zăgrean Eleonora EFS Bistrița UBB și Conf. univ. dr. Gherghel Carmen, Kinetoterapie – UNEFS București, cu tema: Apa, mediu de memorie esențială a vieții și a performanței; Asist. univ dr. Zanca Raoul EFS Bistrița UBB cu tema : Corpul uman și mediul acvatic. Concepte; Lect. univ. dr. Maniu Adrian Kinetoterapie FEFS UBB cu tema: Dezvoltarea echilibrului la copii nevăzători;

Virgil Rus președintele Asociatiei „Prouniversitaria Babeș-Bolyai” ne asigură că acest gen de evenimente vor fi prinse în calendarul asociației pe care o reprezintă și că, împreună cu Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai Cluj dar și cu sprijinul instituțiilor locale va derula mai multe proiecte de acest gen motivând nu doar importanța existenței programelor sportive regionale pentru toate categoriile de vârstă ci și cunoașterea activității academice locale de către publicul larg. Iar pentru specialiștii le amintim că lucrările prezentate în această editie vor fi publicate într-o revistă de specialitate cu ISBN (Număr de identificare internațional atribuit fiecărei lucrări publicate).

Echipa UBB- Extensia Bistrița mulțumește celor implicați în realizarea acestui eveniment, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în mod special, dar și participanţilor, studenți și profesori, care au prezentat lucrări la acest simpozion.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS