„Ştiaţi că la Tăshu valorile cresc de 4 ori mai repede decât oriunde altundeva? De ce nu ar creşte si plantele? Noi am construit un prim pat înălţat pentru grădinarit şi suntem foarte mândri de el!
În aceste paturi înălţate, numite şi cutii de gradină, plantele cresc mult mai repede decât în condiţii obişnuite şi până la de patru ori mai repede decât în solare. Acest lucru se datorează microclimatului care se formeaza in interiorul patului, deoarece în structura sa sunt nu mai puţin de cinci straturi de diverse tipuri de sol şi resturi vegetale. Aceste aşternuturi ale patului au proprietatea de a genera, în urma procesului de descompunere şi fermentaţie, o cantitate de căldură foarte mare, care venind din interior, asigură rapiditatea creşterii.
În plus, paturile înăţate sunt foarte valoroase din punct de vedere ecologic – compostul folosit în cel de-al doilea strat al lor este o formă de a valorifica diverse resturi vegetale şi lemnoase (crengi, rumeguş, frunze, etc.). Pe lângă utilizarea optimă a resturilor din grădină, paturile înălţate sunt şi o soluţie pentru zonele în care solul nu este foarte fertil, dar şi o metodă de a economisi spaţiu de cultivat, în cadrul unei astfel de structuri plantele putând fi cultivate mult mai dese.
Printre avantajele paturilor înălţate se numără şi faptul că plantele cultivate aici nu vor fi atacate de rozătoare, dar nici de melci, datorită pereţilor înălţaţi. Mai mult decât atât, în paturile înălţate cresc mult mai puţine buruieni, şi nici nu este nevoie să se sape anual, deoarece pe straturile respective nu se calcă, pământul rămâne afânat – şi astfel noi nu riscăm să distrugem micile vieţuitoare subterane! Nu în ultimul rând, aceste mici grădini înăţate pot fi utilizate şi de persoanele vârstnice şi de cele cu dizabilităţi loco-motorii, pentru că îngrijirea straturilor înăţate nu necesită aplecă şi poziţii incomode”, scriu cei de la Tăşuleasa Social pe Facebook, unde au postat şi mai multe fotografii de la operaţiunea de amenajare.
Adaugă comentariu