Profesoara Loredana Zbîncă de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, exclusă în 2020 de pe lista celor care pot primi gradație de merit, a câștigat procesul împotriva Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Ministerului Educației, instituții care sunt obligate acum să-i reevalueze dosarul și să-i plătească suma de 2500 de lei, cheltuieli de judecată, potrivit sentinței dată de Curtea de Apel Cluj.
”Am considerat că mi s-a făcut o nedreptate și sper ca această problemă să se rezolve în instanță. Dosarul pe care l-am depus pentru obținerea gradației de merit a fost respins după ce a fost evaluat de două comisii care mi-au acordat punctaj, iar la afișarea punctajului apărea neevaluat”, a declarat în februarie 2021 profesoara Loredana Zbîncă pentru Timp Online.
În luna noiembrie a anului trecut, o instanță a Tribunalului Bistrița-Năsăud i-a dat câștig de cauză.
”Instanța dispune anularea Hotărârii nr.4730/29.07.2020 a Comisiei de Contestaţii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud și obligă pârâtul Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud la reevaluarea dosarului reclamantei depus pentru acordarea gradaţiei de merit cu luarea în considerare a adeverinţei nr.850/12.05.2020 emise de Colegiul Naţional Liviu Rebreanu. Respinge, ca neîntemeiate celelalte petite ale acţiunii introductive. Obligă pârâtul Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud să achite reclamantei cheltuieli de judecată în sumă de 2500 lei”.
Sentința a avut drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, iar ISJ a uzat de acest drept. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj care a ”anulat recursul formulat de recurentul ISJ BN împotriva Sentinţei civile nr. 353/2021, pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul nr. 216/112/2021, pe care o menţine în întregime. Obligă recurentul să plătească intimatei ZLA suma de 2.500 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă şi executorie. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei azi, 11 aprilie 2022.
”Pot să vă spun ca am câștigat procesul împotriva ISJ BN și MEN atât la Tribunalul Bistrița-Năsăud, cât și la Curtea de Apel Cluj. Acum ISJ BN este obligat să îmi plătească cheltuielile de judecată și gradația de merit începând din anul 2020”, a declarat pentru Timp Online prof. dr. Loredana Zbîncă.
Prin gradația de merit profesorii, învățătorii și educatorii primesc 25% majorare de salariu timp de 5 ani. Miza acestei bonificații este extrem de mare. Gradația de merit se acordă pentru 16% din numarul de norme didactice la fiecare disciplină existente într-un judet, iar „câștigătorii” se aleg prin concurs anual de dosare.
Acordarea gradației de merit se face prin participarea profesorilor la un concurs, în fapt o analiză a dosarelor cu un volum de documente foarte mare pe care aceștia trebuie să le depună. În metodologie există o fișă prin care profesorul își face autoevaluarea, iar pe aceeași fișă este evaluat de evaluator (inspectorat) pe baza documentelor depuse la dosar. Fișa acordă puncte profesorului, în funcție de activitățile avute.
Foarte triste asemenea cazuri!!!
Foarte bine Ati procedat doamna profesoara.
In majoritatea cazurilor, evaluarile in CNLR is de kk, nu doar in randul profesorilor, cat mai ales al elevilor.
Fac referire in special la besinosul ala de chimie care cel mai probabil s-a pensionat, la o habarnista venita de la naiba, incurcata cu cine trebuia la momentul respectiv penttu a invata cel mai probabil tabla inmultirii..,
Despre cea “din basme” aratata pe toate posturile TV nationale nici nu are rost sa mai vorbim.
Cat despre directorii actuali si cei dati la o parte, adica fosti directori, ce sa mai vorbim! Foarte slabi!!! Nu cunosc materie, sunt un dezastru!
Nici nu se compara cu CNAM!!!
Asa ca doamna, foarte bine ca v-ati judecat cu ei si ca ati castigat!
Xx, ești exemplul perfect de analfabet funcțional! Știi să citești, dar nu înțelegi despre ce e vorba în text. Era vorba de o analiză / evaluare de dosar de gradație făcută de către ISJ, dar tu ai treabă cu evaluările din CNLR, cu directorii și profesorii de acolo. Asta ai înțeles tu :)). Doamna nu s-a judecat cu CNLR, ci cu ISJ. Înțelegi? Sau ai nevoie de un desen ajutător?
„Super cu aceste gradații! „Sunt multe persoane în învățămant care nu fac nimic ,și uite așa primesc gradație de merit! .Mi-e scarbă!
O cale ocolită prin care unii sunt mai egali decât alții.
Atunci gradul didactic ce reprezintă ?
Salariul pentru ce se ia/dă, pentru meritul de a lucra.
Pentru realizări punctuale sunt premiile punctuale.
sa plateasca cine a gresit! nu contribuabilii !!!!
incompetenta crasa, numiti politic si voila
N-am inteles daca ISJ-ul trebuie sa-i plateasca gradatia de merit din 2020, asa cum declara doamna sau trebuie sa-i reevalueze dosarul si eventual, in urma evaluarii, sa-i plateasca gradatia din 2020. Care e informatia corecta pana la urma? Din sentinta nu se deduce faptul ca instanta ar obliga isj-ul sa-i plateasca gradatia.
Reevaluare dosar înseamnă luarea in calcul a unei Adeverințe anulate din pix de un director “competent”, nu schimbarea punctajului după doua evaluări…
Prin reevaluare dosar eu inteleg evaluarea de la 0 a dosarului. Altfel, care punctaj dintre cele doua e cel real? Ca inteleg ca e diferenta mare intre ele, asa zice lumea. Dar adeverinta scrisa ,,din pix” de un director adj care a mai si evaluat dosarul doamnei dandu-i punctaj aproape maxim initial, ce ne-ar putea spune doamna?! Ca vorba lui ,,yy” instanta n-are de unde sa stie ce si cum…
Gradatiile de merit se dau numai pe pile si politic, daca faci parte din gașca care e la putere, pe cine cunosti,……si asa mai departe, aceste gradatii nu se dau pe competență nu va este clar ????, Nu știți in ce tara trăim si ce primează in aceasta tara,……SPAGA, CORUPTIA, INCOMPETENTA, daca ai aceste „calități” ajungi departe
Dosarul a fost umflat cu hartii si pt asta a fost cum a fost. Distinsa doamna nu are in clasele la care preda copii cu CES, dar punctajul la autoevaluare ii era maxim. Deci, cine a gresit? Instanta habar nu are „la cat ii ceasul” cu hartiile facute „pe neve” din orice scoala. Hai sictir cu gradatiile astea, ca nu isi au rostul. Punct.
„Umflarea” dosarelor este o practica veche, iar evaluarea acestora se face cu ochii inchisi, la modul gretos uneori. Avem o ceata de profesori, cu abonament la gradatii! Azi le expira unora gradatia, ii evalueaza cei din celelalte „serii”…asa, ciclic, anual. Doar nu vor contesta hartoagele colegului X…ca doar peste 1-2 ani, cand iti vine randul, te serveste si el. Daca evaluarea dosarelor si acordarea gradatiilor s-ar face corect si cinstit, doar cativa dintre profesori ar avea merite deosebite
Corect ce spui YY. Din punctul meu de vedere toate partile implicate au gresit aici. În primul rand, de vina e ISJ-ul, care nu intotdeauna numeste evaluatori onesti la gradatiile de merit, care sa evalueze tinand cont de actele de la dosar si nu de persoana careia ii apartine dosarul. Apoi, vad ca la Curtea de Apel Cluj, ISJ-ul s-a batut singur, in sensul ca cererea de recurs a fost anulata ca netimbrata, ca urmare nici macar nu s-a mai judecat nimic, s-a pierdut din start, nu stiu avocatul care a reprezentat ISJ-ul ori juristul atata au putut?! Asa nu e de mirare rezultatul procesului.