contact@timponline.ro
  • Prima pagină
  • Știri din Bistrița
  • Știri din județ
  • Timp de gândire
  • Dezvăluiri

TimpOnline.ro

Prima pagină   »   Știri   »   Scandalul gradatiilor de merit se muta in instanta. ISJ Bist ...

Scandalul gradațiilor de merit se mută în instanță. ISJ Bistrița-Năsăud și MEN, chemate la Tribunal


17 februarie 2021 de Cristiana Sabău   30 comentarii

trehos.ro

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Ministerul Educației Naționale au fost acționate în judecată de un cadru didactic nemulțumit de faptul că i s-a refuzat acordarea gradației de merit.

Este vorba de profesoara Loredana Zbîncă de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița care contestă Hotărârea nr. 4730 din iulie 2020 prin care a fost exclusă de pe lista celor care pot primi gradație de merit.

”Am considerat că mi s-a făcut o nedreptate și sper ca această problemă să se rezolve în instanță. Dosarul pe care l-am depus pentru obținerea gradației de merit a fost respins după ce a fost evaluat de două comisii care mi-au acordat punctaj, iar la afișarea punctajului apărea neevaluat”,a declarat profesoara Loredana Zbîncă pentru Timp Online.

Ea nu a dorit să facă alte precizări în acest moment, motivând că își va susține cauza în fața instanței de judecată.

Prin gradația de merit profesorii, învățătorii și educatorii primesc 25% majorare de salariu timp de 5 ani. Miza acestei bonificații este extrem de mare. Gradația de merit se acordă pentru 16% din numarul de norme didactice la fiecare disciplină existente într-un judet, iar „câștigătorii” se aleg prin concurs anual de dosare.

Acordarea gradației de merit se face prin participarea profesorilor la un concurs, în fapt o analiză a dosarelor cu un volum de documente foarte mare pe care aceștia trebuie să le depună. În metodologie există o fișă prin care profesorul își face autoevaluarea, iar pe aceeași fișă este evaluat de evaluator (inspectorat) pe baza documentelor depuse la dosar. Fișa acordă puncte profesorului, în funcție de activitățile avute.

Citiți AICI ce s-a modificat anul acesta în ce privește criteriile de acordare a gradației de merit.

Despre același subiect, Timp Online a mai scris:

Pentru salarii mai mari cu 25%, cei mai mulți dintre profesori s-au supraevaluat. Șeful ISJ, printre ei
Un profesor arată cu degetul spre sistemul preferențial de acordare a gradațiilor de merit
  • Despre
  • Ultimele Postari
Cristiana Sabău
Cristiana Sabău
A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău
Ultimele postari ale lui Cristiana Sabău (vezi toate)
  • Școlile din județ fac liste cu elevii care vor participa la ore remediale. Cu cât ar urma să fie plătiți dascălii - 04 martie 2021
  • Alunecarea de teren de pe Dealul Budacului, în versiunea proprietarului care l-a parcelat și nivelat - 04 martie 2021
  • Ce consilier local a pariat pe centrul istoric și consideră că a avut numai de pierdut - 04 martie 2021

Categoria:  Știri   Etichete:  gradații merit, ISJ, tribunal
30 comentarii  Vizualizări: 5.683

GA – sub articol -responsive

Comentarii

  1. Cosic

    17 februarie 2021 la ora 07:48

    Cu falsuri normal ca nu primesc toti. Doar cei care „merita”. :)))) HaHAHa

    18

    Răspunde
  2. Dex

    17 februarie 2021 la ora 07:53

    Gradatii de merit pt.pilosii politruci care de cele mai multe ori nu si fac treaba la clasa fiind ocupati cu falsificarea miilor de hartogarii pt.dosar! Desfintate!!!!

    47

    Răspunde
    • Ciclop

      17 februarie 2021 la ora 08:27

      In capitalism este si normal ca cel care performeaza sa fie bonificat extra pentru performanta sa. Problema romaneasca la stat este ca performanta a ajuns sa fie justificata de dosarele cu sina inutile, cand in fapt s-ar putea rezuma strict per rezultat. Cati elevi au facut performanta sub indrumarea ta ca dascal? (olimpida, concursuri pe meserii, nu note).

      Culmea, acum cei care nu fac performanta (comisiile) ii evalueaza pe cei care fac performanta! Legea lui Murphy “Dacă vrei să omori orice idee în ziua de azi, formează o comisie care să lucreze asupra ei.”
      Sistem rasturnat de valori!

      Ca sa distrugi un popor trebuie doar sa-i distrugi academeia (invatamantul)!

      41

    • Lacusta gigant

      17 februarie 2021 la ora 11:35

      Ca la primarie Doamna Zbanca,
      Sa nu credeti ca numa la Scoala dumneavoastra se fac nedreptati….. departe de asa ceva.
      Sa vedeti la primarie ce manevre se fac cu o gramada de sporuri acordate pe nedrept pe principiul ca cine poate, poate. Si la primarie este vorba de sporuri grele nu gluma, pe care actualul primar le-a preluat de la fostul si acum inchide ochii, asa ca sa fie in ton cu toata clica care l-a pupat in dos ani la rand pe Cretu.
      Si facem vorbire aici de cei mai apreciati directori – normal ca Lacusta eterna deschide lista. Deja il invarte pe primaru asta cum vrea….
      Deci doamna Zbanca se poate si mai rau, si chiar cu stiinta primarului nu a lui Susana, care e asa cum e.
      Sa fii director si pe langa ca ai spor de conducere sa mai lacomesti la niste bani pentru care oricum nu faci nimic si sa iei banii numa asa ca tu esti director…., se mai poate face ceva? Primaru va face ceva? Nu! Primaru va fi Cretu 3, deja a dovedit asta pentru cine credea altceva…. sa nu isi faca iluzii.
      Dar poate instanta ca da castig de cauza totusi….

      14

  3. Anonymus

    17 februarie 2021 la ora 09:07

    Cladirea asta e cea mai urata din oras ,vopsita aiurea…priviti cozorocul caraghios de la intrare…si a pus amprenta si asupra celor care lucreaza acolo.

    20

    Răspunde
  4. Bene-merenti

    17 februarie 2021 la ora 09:15

    Nu putem la orice tanti,
    Să îi dăm bene-merenti.
    Lumea depune dosare,
    Hârtii multe – necesare,
    Însă de lingi ori de ungi
    Și gradat poți să ajungi.
    Pân-atunci, după nevoi,
    Ne decorăm noi, pe noi.

    14

    Răspunde
  5. Leo

    17 februarie 2021 la ora 09:19

    Atata timp cat nu sunt stabilite clar criteriile de performanta , gradatiile de merit sau salariul de merit se vor acorda numai pe simpatiile directorului , sefului sau in baza unor „empatii politice” , normal , dezinteresate…Dupa parerea mea un profesor care duce un elev de la nota 5 ( care merge la oi si isi ajuta parintii la diverse lucrari ) la note de 7 sau 8 nu-i cu nimic mai prejos decat un profesor care duce elevii de 10 la performante „olimpice”. Acesti elevi invata de cele mai multe ori in scolile cele „alese” de la oras si se bucura evident si de sprijinul parintilor. Un profesor de la Tarlisua nu este cu nimic mai prejos decat un profesor de la oras , daca pune suflet si trezeste interesul copilului sarac pentru carte.Copii de la sat sunt la fel de curiosi ca si cei de la oras iar daca imi este permisa comparatia cei de la sat sunt ingrasati numai cu „ingraseminte organice” pe cand cei de la oras sunt ingrasati cu „ingraseminte chimice” (bibliografie suplimentara , carti de specialitate etc.) si indopati de multe ori cu „substante fitosanitare” (meditatii particulare , cercuri de excelenta etc.). Diferenta se face in timp , daca cei de la tara au noroc de profesori buni si cu putin noroc ajung sa fie admisi in scolile cele inalte. Din acestia ies oameni ,”adevarati stalpi ai societatii”. Sa nu uitam niciodata profesorii eminenti care predau in scolile de la tara !

    40

    Răspunde
    • vasile

      17 februarie 2021 la ora 11:48

      Exact asta a propus Miclea din totdeauna. Dar fiind legat de Băsescu totul e rău, Funeriu a preluat în legea inițială o mulțime de măsuri cu care chiar se putea reforma sistemul, însă după a venit rapid Abramburica și suntem „unde-am votat”!

      5

  6. Secera și ciocanul

    17 februarie 2021 la ora 09:53

    Când era la treieriș,
    În ISJ – pe furiș,
    Ploua prin acoperiș.

    1

    Răspunde
  7. Garcea

    17 februarie 2021 la ora 10:26

    Lupul paznic la stână,dacă asupra onoratului dom ispector ezâstă suspiciuni de supraevaluare ce să mai vorbim de restul,și totuși trebuie să ezâste o esplicație,amu ori că d-na profesoară a refuzat vreo adeziune a unui partid,ori face deja parte din altul,așteptăm cu mare interes decizia justiției la fel de ‘competitivă’

    15

    Răspunde
  8. Dapina

    17 februarie 2021 la ora 10:54

    Când vine vorba de stat și angajații săi, inevitabil, avem de a face cu sporuri, bonusuri, prime, vouchere, bonusuri la bonusuri, sporuri la sporuri etc. Indiferent de domeniul de activitate, ele nu lipsesc, era chiar culmea ca ele să lipsească tocmai din domeniul educațional, unde, să fim corecți, performanțele sunt notabile: olimpici cu duiumul, numai elevi meritoși, profesori foarte, foarte calificați, elevi care promovează bacul într-un procent aproape de 100%, elevii proveniți din mediul rural sunt admiși la cele mai bune licee, copii foarte, foarte bine pregătiți etc. Eu zic că se mai impun niște bonificații, cele existente sunt prea puține și inferioare adevăratelor merite ale profesorilor! Este mega distractiv, fugim numai după câștiguri, numai după avantaje, știm să ne folosim de orice chichiță sau lacună legală când este să ne urmărim un avantaj, când este vorba să oferim ceva în schimb, când trebuie să dăm socoteală de ceva, cum ne stă în fire, ne dăm loviți, nu noi suntem de vină, nu noi trebuia să facem etc. Că vorbim de educație, că vorbim de sănătate, că ne referim la simpla și vasta bujetărime a statului nostru „scump”, „drag” și corupt etc., problema este aceeași, interesul poartă fesul, drepturile sunt prioritare și obligatoriu de respectat, îndatoririle, dă-le naibii, ocupe-se alții de ele. Având în vedere calitatea actului educațional, reflectat în rezultatele elevilor și în cel al diverselor studii internaționale, sincer, mie unul, dacă aș fi dascăl, bine că nu sunt, mi-ar fi jenă să tot cer bonusuri, creșteri salariale etc. Când sistemul educațional românesc arată așa cum arată, când modul de predare arată cum arată, când elevii ieșiți de pe băncile școlii se prezintă așa cum se prezintă, când rezultatele elevilor la bacalaureat și capacitate, an de an, deși testele prezintă un grad de dificultate tot mai redus, arată cum arată, când rezultatele studiilor internaționale referitoare la calitatea învățământului românesc ne pun într-o lumină mai mult decât nefavorabilă, după umila mea părere, prioritatea dascălilor ar trebui să fie cu totul alta și nici într-un caz cea referitoare la care ce bonusuri mai îngurgitează. Să fie cât se poate de clar, nu mă refer la profesorii de calitate, cei care-și fac treaba așa cum se cuvine, la cei super devotați, pentru care profesia aleasă este cu adevărat vocație, aceștia fiind într-un procent teribil de scăzut, ci la cei mulți, cei care văd școala și propria meserie ca pe un simplu loc de muncă, fără o pregătire adecvată și fără un chef nemaipomenit de a lupta cu ignoranța copiilor. Într-adevăr, poate salariile acordate astăzi dascălilor nu sunt conforme nevoilor, așteptărilor și domeniului educațional, dar nici mulți dintre profesori nu sunt conformi sistemului educațional și nu se ridică la standardele calitative pretinse de un astfel de domeniu. Deci, suntem departe salarial de alte state, dacă ne referim la domeniul de învățământ românesc, dar și cu domeniul educațional, referitor la calitatea actului educațional, suntem departe rău de alte state. Nu-i bai, să curgă privilegiile, sporurile și primele, iar numărul orelor de muncă să fie cât mai mic. Haide cu gradația, să fie pentru toți, dacă aduce cu sine beneficii, Doamne dă-o!

    9

    Răspunde
  9. Dora

    17 februarie 2021 la ora 11:00

    Ok, dar despre adeverință de calificativ din anul 2014-2015, pe care comisia de gradatie a constatat că e falsa, nu zice nimic doamna Zbinca?! Și noi speram sa se daca dreptate și dansa să răspundă penal pentru folosirea unei astfel de adeverințe!!!!

    6

    Răspunde
    • telefon de la minister

      17 februarie 2021 la ora 12:50

      E vorba despre intervenția unei doamne ministru pentru un anumit dosar de gradație? Umblă o vorbă prin târg. Aveți grija de cutare dosar. Iată adeverința nu e adeverința. Unde-i adevărul? Să decidă instanța

      7

    • Dora

      17 februarie 2021 la ora 13:06

      Am auzit și eu vorba cu telefonul, nu știu dacă e adevarat, mă îndoiesc, dar știu de la cei care au evaluat că cele doua profesoare, Zbinca și cea despre care spui tu nu au concurat pe aceleași locuri la gradatie, sunt discipline diferite, deci presupunând că ar fi adevărat ce zici tu, n,ar avea nicio relevanță. Cei din comisie vorbesc de o adeverință falsa in cazul profesoarei cu procesul, e bine de căzut cum va judeca instanta.

      0

    • Mister

      17 februarie 2021 la ora 13:50

      Cine a eliberat adeverința și pentru ce?

      0

    • Cotescu

      17 februarie 2021 la ora 16:02

      Dora Minodora ești mirobolantă la maxim, o vedetă populară gata să te însemni în orice context și ipostază ; fără să-ți ceară nimeni părerea nici măcar persoana în cauză și speță juridică .
      Vezi de treabă , lasă i pe magistrati să facă pronunțarea ! Las-o pe Zbăncă ,vezi mai bine sceneta umoristică : ,, Zdrang , zrdang… și zing ,zing..”

      3

    • trubadur

      17 februarie 2021 la ora 17:31

      Zdrang ,zdrang , zdrang și Zbânc , zbânc, zbânc…
      Multe se găsesc pe pământ,
      Dar ca dora implicata ,
      Nu găsești o altă fată.
      Nici mai dedicată…
      Și mai ne măritată !
      Decât cu in justitia ,
      Mai bine cu policia…

      5

    • Dora

      17 februarie 2021 la ora 19:02

      Cotescule, e democrație, nu trebuie sa,mi ceară nimeni părerea ca sa mi,o exprim, ce te deranjează că spun ce am auzit de la evaluatori și din liceul unde preda persoana nemulțumită că n,a luat gradatie?! Veziti tu de treabă, dreptul la opinie și la exprimare e garantat, nu mai suntem pe vremea comuniștilor cum credeți unii.De aia se publică articole că sa le dezbatem!!!

      261

    • Dora

      17 februarie 2021 la ora 20:05

      Trubadurule, nu m,ar deranja sa fiu nemăritată, de ce sa mint, dar au trecut vreo 15 ani de cand aveam statutul de domnișoară. Așa că ești pe lângă subiect.

      428

    • Interesat

      18 februarie 2021 la ora 12:20

      Și totuși…,ce te deranjează, democrația ori comunismul ? Care ,,noi”-vrei să spui ,,omul nou”-ca tine ? Cunoști diferența ideologică și de practici politice ,dintre ele ? Merge, cu nu prea cred..
      Și totuși…,ce te deranjează, statutul că nu mai ești domnișoară, (floare rară de cireș) , de mulți ani sau că ești ne..băgata în seamă… ?

      7

    • strigătură din Mm

      18 februarie 2021 la ora 19:47

      ,,..e..hei …,da floare roșă de cireș… mă …
      …e..hei …,ce ț-as da mândră cu ghes … mă…
      … să te prind mândră pă șăs… mă…
      …n-ai mai mere ,cum ai mărs… mă ! „

      6

  10. zulu

    17 februarie 2021 la ora 11:04

    Extrabonificatie ? Repetitorii de manuale cu carnetul de partid in buzunar. Din banii sindicatelor am fost obligati sa platim greseala inspectoratului scolar. De studiat extrabonificatia, :-))). acceasi oameni si la timpuri de restriste.

    12

    Răspunde
  11. green

    17 februarie 2021 la ora 13:05

    ma da niste scoala se face?ca io numa cu ore mi am tinut copilul,nerusinatilor.

    253

    Răspunde
    • Nerușinat

      17 februarie 2021 la ora 14:57

      Păi se face nene și școala.,că nu sîntem în razboi ; ore online sau fizic, cee preferi sau te referi ?
      Mata, ce școală ai făcut, că te contrazici că copilu’ ți- l ții numa’ în ore…

      13

    • roșu, galben și albastru

      18 februarie 2021 la ora 14:07

      Nu , ,, green ” ! verdele crud îl preferăm primăvara, reflectat în râuri…, în amurg.

      5

  12. pt nerusinat

    17 februarie 2021 la ora 18:44

    din ce vad,nu prea ai facut tu scoala,ai ramas cu ortografia in sec 20 🙂

    838

    Răspunde
    • mai mulți Nerușinați

      18 februarie 2021 la ora 13:14

      .. tu ,după scriss și ortografie:))–Început de propoziție și formula ,,io,, :))–siigur ești prin Epoca medievală -sec .VI -XVII…când era ,,în vogă” ciuma și lepra, nu Covid-ul iar ,,copilu’ l” nu putea merge la Școală !
      Cine ți-a pus condeiul în mânuță, un dascăl, călugăr(ița) de mănăstire sau în temniță, Jean Valjean ori ,,Contele de Monte Cristo” ?

      6

    • dor și verde-nourat

      18 februarie 2021 la ora 15:47

      …Însemnați pe vecie…
      Habar N-ai …cine-i Școala și Cotescu !!

      5

  13. Fulga

    18 februarie 2021 la ora 18:37

    Mai grav e că marea majoritate a profesorilor beneficiari de gradație, nu strălucesc cu nimic la catedră ba mai mult, mulți dintre ei sunt mediocri! Totul e să ști să-ți faci dosarul.

    7

    Răspunde
  14. Gavrilă N. Moldovan

    18 februarie 2021 la ora 20:14

    Cetățeancă „Dapina”, dar bine o mai tragi la vioară. Pomelnicul este cam lung și plictisește. Dacă sunteți în sistemul de învățământ spune-ne și nouă ce performanțe spectaculoase aveți de vă exprimați atât de caustic, alias Șoșoacă-Plângere penală. Aici se aseamănă cu parabola în care, „Vulpea nu ajunge la struguri și spune că sunt acri”.

    -4

    Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reguli pentru comentarii. Click aici.

Cautare

KissFM

KissFM

Carliont

Carliont

GA – Vertical

Ultimele articole

  • Restricții suplimentare în Beclean, măsuri reduse la Livezile. Hotărârea CJSU
  • Școlile din județ fac liste cu elevii care vor participa la ore remediale. Cu cât ar urma să fie plătiți dascălii
  • Situația cazurilor, vaccinărilor și incidența în Bistrița-Năsăud
  • Alunecarea de teren de pe Dealul Budacului, în versiunea proprietarului care l-a parcelat și nivelat
  • Prefectul Stelian Dolha și subprefecții au depus jurământul. ”Un moment special” (FOTO)
  • Ce consilier local a pariat pe centrul istoric și consideră că a avut numai de pierdut
  • 13 porci care erau transportați cu o autoutilitară, omorâți și îngropați

Cele mai citite

  • Cine era adolescentul din Parva mort în accidentul de la Rodna (FOTO)
  • Ultimul drum al tânărului din Parva, decedat în accident la Rodna, presărat cu durere și tradiții ve...
  • Accident tragic la Rodna. Un tânăr a murit, alți trei au fost răniți (FOTO-VIDEO)
  • Percheziții în Bistrița-Năsăud, patru tineri arestați / Taximetrist reținut
  • Bărbat surprins de jandarmi în timp ce arunca gunoaie în vale, amendat cu 4.000 de lei (FOTO)
  • Bistrița: Cei peste 500 de chiriași din blocurile ANL, amenințați cu noi controale

Cele mai comentate

  • Primăria Bistrița primește 2,5 mil. de lei de la Guvern pentru strada Tărpiului. În ce fază e lucrar...
  • Mașinile parcate pe trotuare, pericol public atât pentru trecători, cât și pentru copaci (FOTO)
  • Școlile de șoferi, mutate din nou. Ce se va face unde au acum cartierul general
  • Pentru că ”încurcă” o investiție, trei nuci de lângă o intersecție aglomerată vor ajunge surcele...
  • Bătălia pentru apă continuă la Telciu: Avem cea mai multă pădure, putem să ne gestionăm singuri rețe...
  • Pe motiv că Bistrița nu ar avea sate aparținătoare, se fac primele economii la bugetul local

Info

  • Despre noi
  • Publicitate
  • Contact
  • Politica cookie
  • Politica de confidențialitate

Facebook -static

FB

Copyright © 2021 · TimpOnline.ro - Știri din Bistrița