Social

ISJ trebuie să găsească soluții pentru cadrele didactice care nu mai au cui preda

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a făcut publică lista cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate începând cu anul școlar 2022-2023 sau în restrângere nesoluționată din anii anteriori. Lista are 12 poziții și 11 nume de cadre didactice, majoritatea provenind de la licee tehnologice cărora le scade numărul de elevi.

Aceste cadre didactice vor putea preda în alte școli prin transfer consimțit sau prin repartizare în ședință de transfer. Au depus deja cereri la ISJ, iar până în data de 23 februarie a.c. vor afla punctajele acordate de comisia județeană de mobilitate. Calendarul complet al etapelor este AICI.

5 comentarii

  • Trist dar adevarat. Pe vremuri demult apuse , meseriile erau considerate „bratari de aur”. Pe atunci existau scoli de meserii si scoli profesionale. De ceva timp si pe moment foarte putini parinti isi indeamna progeniturile spre liceele tehnologice , care au inlocuit oarecum acele scoli. In general , pe drept cuvant , parintii doresc ca ai lor copii sa aiba o viata mai buna decat au avut-o , sau o au , dansii si considera ca numai daca se urmeaza cursurile unei facultati va veni acel bine. De multe ori se dovedeste ca „odrasla” desi scolita si superscolita si cu diplome doldora nu-si gaseste de lucru niciunde. Si atunci incep regretele pentru parinti , pentru copii si pentru noi toti care cautam un tinichigiu auto , un sudor , un instalator sau un electrician bun si mai mereu gasim numai unul care lucreaza prost si cere mult pentru putinul care-l face. Dar platim si „inghitim” , economia de piata…

    • Foarte bine spus. În ziua de azi părinții nici nu mai accepta varianta ca juniorii lor să nu meargă la facultate, deși e evident că acel copil nu e de facultate. Din păcate nici facultățile nu mai sunt ce au fost, acum doar bani să ai, facultatea o termini. Copiii bețivesc 4 ani prin Cluj pe banii părinților, apoi se trezesc la 23 de ani dezorintați, nu știu să facă absolut nimic, dar nici nu vor să lucreze ca instalator, că vezi doamne el are facultate. De fapt are o diplomă, care valorează exact cât valorează ca maculatură hârtia pe care este tipărită. Trebuie reînființate școlile de meserii și ar trebui să fie mai stricte facultățile, să intre și să absolve doar cei cu adevărat capabili.

  • Da ,Leo,ai dreptate! Imi aduc aminte,acum vreo 3-4 ani, a fost o intanire la Dacia cu E Andronescu, un secretar de stat de la IIMM ,conducerea judetului ,pentru implementarea la Bistrita a unui proiect pilot cu mai multe clase de meserii,un fel de profesionala avansata, moderna…. Am participat si eu printre cei invitati! Nu stiu ce s-a ales din acel „‘proiect”‘…Poate stie cineva!

    • Poate ați uitat dom doctor, că tocmai abramburica androneasca a fost cea care a desființat școlile profesionale. Păi cum poate cineva care intenționat face un rău, tot acel cineva să schimbe răul în bine. Promisiunea era electorală. Greu, dar nu imposibil, după ce-ai distrus baza materială, atelierele, au plecat maiștri, ai desființat internatele să-i mai convingi pe domnii elevi, că nu toți pot termina un liceu, sigur facultatea se face mai ușor, așa că acea promisiune a fost una electorală. În schimb, așa cum s-au reprofilat mulți muncitori, care au rămas fără lucru, pot și domnii din învățământ, să învețe să facă altceva, chiar dacă e greu de la 3 ore pe zi, și concediu 5 luni pe an, să lucrezi 8 ore pe zi, dar se poate, nimic nu-i imposibil. No, numa zîc.

  • Cum să nu mai aibă cui preda?
    În Danemarca copiii mai neastâmpărați, cu ADHD, cu dislexie, au încă un profesor, care se ocupa doar de ei!
    Pe scandinavi nu îi interesează topul, premianții, olimpicii. Pe ei îi interesează sa-îi ridice pe cei mai slab, la un nivel acceptabil. Să nu rămână nimeni în urmă.
    Cred ca și în România sunt mulți copii care ar avea nevoie de ajutorul profesorilor care “nu au cui preda”.
    Au cui preda. Se poate face predare “focusată” cu cei care nu țin pasul cu restul clasei.
    La scandinavi e un fel de “meditațiii” pe banii statului.
    Pentru ca nimeni să nu rămână în urmă!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.