Chiar dacă suntem în ultimele zile din an, inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud verifică modul în care cetățenii colectează selectiv deșeurile, spune directorul ADI, Cristian Niculae:
”Încă de la înființarea Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, unele din atribuțiile importante ale inspectorilor sunt informarea cetățenilor cu privire la separarea corectă a deșeurilor în gospodărie și verificarea recipienților de colectare pentru a corecta lucrurile greșit făcute pentru a crește gradul de valorificare a deșeurilor.
Din păcate, încă există cetățeni în județul nostru care nu colectează separat deșeurile și zădărnicesc efortul majorității oamenilor care sunt preocupați de colectarea selectivă a deșeurilor.
Inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud au verificat conținutul pubelei galbene din localitățile Braniștea, Șintereag, Monor, Mărișelu, Șieuț, Miceștii de Câmpie, Șieu Odorhei, Lechința și au refuzat de la colectare pubelele în care deșeurile nu sunt depuse în mod corect: conțin deșeuri menajere; conțin deșeuri provenite din construcții; conțin deșeuri reciclabile murdare.
Anul viitor ne dorim ca cetățenii județului nostru să înțeleagă mai bine importanța colectării separate a deșeurilor, să înțeleagă că prin acest efort de reciclare protejăm resursele planetei, reducem poluarea mediului înconjurător și putem să avem un județ curat cu costuri de salubrizare în limite rezonabile.
Pentru realizarea acestor obiective, vom continua acțiunile de informare și conștientizare, vom continua să verificăm conținutul recipienților de colectare la nivelul gospodăriilor precum și al platformelor colective de colectare cu containere semiîngropate.
În 2022 inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrita-Năsăud vor fi permanent alături de oameni, vor încuraja și vor determina un număr tot mai mare de cetățeni ai județului nostru să se alăture eforturilor noastre de a colecta selectiv corect deșeurile”.
No, mă dom director, dar de sărbători, nu primiți salar? Atîta timp, cît peste 80% din gunoi se colectează, la grămadă, în orașe în containerele voastre negre, dar și la țară, tot în pubele negre, nu-i cum să fie mai mare de 10% cantitatea de reciclabil. În rest, noi ne facem că muncim, CĂ COmisionul de la Supercom, îl ia cine trebuie, No, numa zîc.
@Nea Ion. Ce-i gresit in ce face Niculae?
Ca le spune la oameni sa colecteze selectiv?
Ca ii pune pe cei de la ADI sa verifice pubelele?
Ca face campanie despre reciclare cum nu s-a mai facut pana acum?
Noi vrem sa facem ceva sa schimbam lucrurile in Romania? Sau doar comentam si ne numaram likeurile de la comentarii?
@Quijote
Dacă le dai amenzi românilor, o să urle că ei nu au știut, că nu le-a spus nimeni ce trebuie să facă, cum trebuie să facă. E în natura poporului nostru.
De aceea sunt importante campaniile de informare și conștientizare.
Iar referitor la Supercom, cred că Niculae e singurul care a amendat Supercomul ca nu-și face treaba: https://timponline.ro/firma-supercom-amendata-cu-29-500-de-lei-cristian-niculae-lucrurile-trebuie-indreptate-in-cel-mai-scurt-timp/
@Quijote
Trebuie sa refaci calculele. Taxa de salubritate este platita de aprox. 45.000 bistriteni. Restul nu s-au declarat.
Referitor la campanii: daca tot s-a promovat atat de mult colectarea selectiva de ce arata pubelele galbene asa? De ce se arunca tot la gramada?
As vrea sa-i vad pe zmei de la Supercom , cum iau la control pubelele galbene din firmele / institutiile bugetare ale judetului.
Pacat ca romanii nu colecteaza selectiv gunoiul.
Noi doar ne plangem de una si de alta, comentam despre absolut orice subiect, dar nu avem spiritul civic de a recicla sau de a face voluntariat.
Vrem o tara ca afara, dar sa vina sa munceasca altii ca sa ajungem acolo.
Afara, in strainatate, romanii respecta legile si regulile: nu arunca gunoi pe strada, recicleaza, nu fac scandal, sunt cetateni model.
Cand vin acasa se schimba 180 de grade si uita tot ce faceau dincolo.
In acest fel tara noastra va merge inapoi, nu inainte.
„Campanie de informare” hmmm asta nu mai ii campanie de informare mai mult suna a campanie electorala.
Daca se vrea aducerea la cunostinta populatiei se poate merge varianta marketing door to door adica din casa in casa unde in momentul vizitei i se preda cetateanului o brosurica in care sa i se explice ce are de facut cum sa selecteze si ca din data de…….se incepe aplicarea amenzilor si la sfirait va semna ca a luat la cunostinta de toate cele prezentate. Cu 15 oameni bine pregatiti in 2 saptamini se acopera toata Bistrita. Dupa care amenzi amenzi si iara amenzi, daca comenteaza scoase listele cu semnaturi si mai data o amenda grasa pentu dezinformare.
Cam asa ar trebui procedat
Cum arata deseurile fin pubelele acelea galbene……
E complet aiurea ca pun si gunoi reciclabil si gunoi menajer in acelasi loc. Parca ar vrea, dar la un moment dat isi baga picioarele, sau nu le pasa…
Mentalitatile se schimba foarte greu la romani. Trebuie sa le explici de 1000 de ori cum trebuie sa faca un lucru, de ce este bine sa faca acel lucru si tot se vor gasi cativa Gica-Contra care sa comenteze si sa influenteze negativ masele.
In ceea ce priveste gunoiul, consumam mai mult, generam mai mult gunoi si nu vrem sa platim pentru asta si am vrea sa vina „cineva” care sa-l selecteze, sa-l recicleze in locul nostru. Si, daca ar aparea acel „cineva”, atunci am comenta ca de unde sunt platiti, sau de ce sunt aia si nu sunt altii…
Eu mi-am pierdut speranta ca romanii mai pot avea simt civic pe chestiuni sociale cum sunt deseurile, ecologia, protectia mediului si chiar bunul simt.
Simplu,peștele de la cap se impute, deci odată ce tovarăsi de la varf nu îsi fac treaba,eu de ce as respecta-o deci,unde sunt sacii albi,negri ,verzi kaki etc ca sa respectăm ceea ce ei cer,si apoi din 2022 plătim gunoiul cat vor mușchi lor si reciclabile pe care fraier o fac si ei iau bani frumusei. ..unde sunt,aha UNDEVA,in jebul cuiva,hai PA