Actualitate

Inspectorul general Aurelia Dan: Procesul educațional nu se suspendă cât timp profesorii sunt în grevă

Profesorii care fac parte din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația ”Spiru Haret” vor intra în grevă de avertisment cu încetarea lucrului miercuri, între orele 11.00 și 13.00, însă vor sta în clase și îi vor supraveghea pe elevi, a declarat inspectorul școlar general Aurelia Dan, potrivit căreia procesul educațional nu se suspendă. Mai pe românește, elevii nu pot pleca acasă chiar dacă nu mai au ore după 13.00.

”Am primit o informare din partea celor federații cu privire la acest aspect (declanșasrea grevei de avertisment – n.r.). Miercuri, în intervalul 11.00-13.00, profesorii vor fi în clase, dar nu vor preda. I-am rugat pe cei doi lideri de sindicat – de la FSLI și Spiru Haret – să transmită colegilor noștri să aibă în vedere siguranța elevilor. Respectăm dreptul la grevă, dar, în același timp, ne interesează siguranța elevilor. Am primit asigurări că ai noștri colegi vor desfășura această activitate de protest fără a-și abandona elevii”, a spus Aurelia Dan.


Întrebată dacă pot fi lăsați acasă elevii care nu mai au ore după 13.00, Aurelia Dan a răspuns: ”Noi nu putem transmite să se suspende procesul educațional pentru că nu avem temei legal pentru a face acest lucru. Nu există temei legal nici pentru școală să facă acest lucru. Niciun director nu va putea hotărî în consiliul de administrație că se suspendă cursurile în acest inteval. Elevii rămân în școală și cadrele didactice care protestează sperăm să fie vigilente și să asigure cumva respectarea acestor măsuri de siguranță. Este important ca elevii să fie supravegheați”.

Sindicaliștii din învățământ anunță că miercuri, 19 ianuarie, vor organiza o grevă de avertisment cu încetarea lucrului între orele 11.00 și 13.00 în unitățile și inistituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” (FSE).

Sindicatele spun că protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună:

 • Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
 • Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
 • Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
 • Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
 • Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
 • Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.”

Salariul minim net în Educație este de 2.597 de lei pe lună, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, iar cel mai mare salariu, al unui profesor cu 40 de ani vechime, este 4.398 lei net.

Ministrul a spus că este nevoie de o salarizare motivantă pentru profesori și că ține legătura permanent cu sindicatele, în contextul în care federațiile au anunțat grevă de avertisment pentru miercuri.

Luni, 17 ianuarie 2022, a început semestrul al II-lea din anul școlar 2021-2022. Acest semestru are o durată de 19 săptămâni de școală, din care primele 13 sunt neîntrerupte.

5 comentarii

 • Ar trebui ca pentru salariul de mizerie primit, ca profesorii doar sa supravegheze elevii.
  Sa ii invete carte ministrul scrooge si meditatorii cu care se lauda parintii.

 • Ar trebui ca pentru salariul de mizerie primit,profesorii doar sa supravegheze elevii.
  Sa ii invete carte ministrul scrooge si meditatorii cu care se lauda parintii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS