Inspectorul școlar general Cristian Nicula a făcut un apel către primarii din județ să depună proiecte în numele UAT pentru a obține bani cu care să construiască sau să reabiliteze școli eficiente energetic și să monteze panouri fotovolatice.
“Avem programul pentru școli verzi unde se pot depune cereri de finanțare pentru panouri fotovoltaice, pentru clădiri noi și îmbunătățirea eficienței energetice și proiectele ar trebui depuse până în 7 iulie. Se pot obține până la 8 milioane de lei, iar proiectele trebuie depuse de UAT”, a anunțat inspectorul general Cristian Nicula în ședința Colegiului Prefectural.
Tot aici, el a anunțat că județul stă foarte bine în ce privește accesarea de bani pentru dotarea cu mobilier și proiecte TIC.
”Toate proiectele au fost aprobate și, pe lângă cabinetele de fizică, chimie și altele, fiecare sală de clasă va fi dotată cu mobilier în valoare de 4000 de euro și echipamente TIC în valoare de 4300 de euro, în special table interactive, laptopuri și altele. Proiectele le-au depus UAT-urile. La SmartLaburi au fost aprobate toate proiectele. Aici, proiectele au fost depuse de școli de către fiecare liceu din județ și club școlar. Valoarea unui SmartLab este de 60.000 de euro. Toate proiectele au fost aprobate. Sunt licee care au depus chiar pentru două SmartLab-uri”, a mai spus Cristian Nicula.
Pentru servicii complementare de creșă, în afara sistemului de învățământ deocamdată, sunt deja șapte proiecte aprobate din o sută la nivel național, proiecte depuse de către UAT-uri, iar pentru microbuzele școlare va depune, în final, cerere de finanțare CJ. ”Inițial a fost Ministerul Educației, apoi Inspectoratul, iar până la urmă s-a hotărât ca proiectele să fie depuse de către CJ. Și tot microbuze școlare electrice vor fi achiziționate prin AFM”, a adăugat el.
În ce privețte Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), în prezent sunt 17 proiecte în derulare, scrise și implementate de către profesori.
”Profesorii nu sunt remunerați nici pentru scrierea proiectului, nici pentru implementarea lui”, a subliniat Cristian Nicula.
Deși în grevă, profesorii pregătesc încă 20 de proiecte prin care să acceseze fonduri cu care să organizeze activități și să doteze școlile cu cele necesare pentru ca elevii să fie atrași să vină la cursuri și să nu mai abandoneze școala. Acestea vor fi depunse până în 7 iunie.
Școala noastră e performantă
Și larg deschisă ca o fereastră,
Este modernă, este șarmantă.
Oare cum e la școala voastră?
Școala noastră cu profesoare
Adună tineri de prin bârloguri.
Școala noastră-i o închisoare
Unde rețele distribuie droguri.
Școala noastră-i firmă aleasă.
Școala noastră are tamtamuri,
Elevii noștri mănâncă în clasă,
Elevii noștri sar de pe geamuri.
Școala noastră? – Are sportive.
Școala noastră? – Jos pălăria!
Concurs de cadre hiperactive,
La strâns gunoaie cu primăria.