Social

Profesorii continuă greva. ”Protestul este şi despre viitorul educaţiei”

Federaţiile sindicale din Educaţie anunţă că greva continuă şi consideră nemulţumitor textul ordonanţei de urgenţă privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ. 

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret», în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului şi partidelor aflate la guvernare să-şi asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învăţământului Preuniversitar şi care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanţei, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic. Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menţionat mai sus în noua lege a salarizării”, se arată într-un comunicat de presă comun al celor două federaţii.

Sindicaliştii atrag atenţia că salariaţii din învăţământ aflaţi în grevă ”sunt nemulţumiţi şi de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învăţământ în maximum trei ani”, solicitând scurtarea acestei perioade. ”Menţionăm că şi majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federaţiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflaţi în grevă, aceştia considerând sumele prea mici”, adaugă ei.

Potrivit comunicatului, ”această grevă nu este doar pentru salarii”. ”Acest protest extrem este şi despre viitorul educaţiei, despre percepţia pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul şi liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfăşurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajaţii din învăţământ) şi până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educaţie şi în angajaţii din învăţământ. Aici, domnilor politicieni, domnule preşedinte, este problema. Nu ne-aţi convins că, după încheierea grevei, veţi investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-aţi asumat printr-un act normativ că, odată cu apariţia noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puţin egal cu salariul mediu pe economie”, afirmă reprezentanţii dascălilor.

Ei amintesc că unul dintre punctele pentru care dascălii au semnat pentru grevă este creşterea finanţării. ”Degeaba aţi votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învăţământ a unei finanţări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveţi de gând să o şi respectaţi şi veţi proroga aplicarea acestui articol, aşa cum aţi prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veţi acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învăţământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această «cheltuială». Aveţi însă 6 luni să vă pregătiţi. Aveţi 6 luni în care puteţi reforma statul, în aşa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteţi acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învăţământ. Avem nevoie de educaţie, iar educaţia are nevoie de finanţare! Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase! Schimbaţi-vă discursul şi asumaţi-vă că educaţia va fi, începând de astăzi, prioritate naţională! Şi nu numai pentru noi, angajaţii din sistem, ci şi pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeţi şi pe care încercaţi, prin declaraţii, să-i întoarceţi împotriva noastră!”, conchid sindicaliştii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că Guvernul a oferit tot ceea ce au cerut dascălii pe termen scurt, mediu şi lung şi speră ca de marţi dascălii să revină la şcoală, începând de marţi. ”Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale? Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la universităţi. Deci îi pune în dificultate? E  o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a spus Klaus Iohannis.

Guvernul a aprobat o OUG prin care se acordă majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic. Majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ începând cu 1 ianuarie 2024. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an. Ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

20 comentarii

  • Profesorii să isi puna pofta în cui cand se gandesc ca vor recupera in vacanta!Parintii sa fie uniti SI ei, sa nu ii lase pe copii la ore, li se scurteaza vacanta fara vina lor!

    53
    26
    • Hai că vreau să o văd şi pe asta ca un bujetar să renunțe măcar la o zi din lungile lui vacanțe nesimție sau măcar la o zi liberă sau măcar la o zi scurtă să lucreze şi el ca orice om normal cel puțin de la ora 8 la ora 17 !

      44
      20
  • Mulți părinți şi-au planificat deja vacanțele nu renunță ei la vacanțe pentru mofturile unor profedori mediocri.

    57
    22
    • Domnule „Florin U.” îți respect punctul de vedere în acest joc democratic, dar trebuie să cerem și părerea altora. Nu este chiar așa, probabil că, ești o mare „goangă” într-o afacere privată, cu iz politic de opoziție, de jignești pe cei care te-au făcut „domn” și nu tragi la „covrig”. Nu este niciun moft, sistemul se prăbușește, nu toți sunt mediocri, eu da, alții nu, îmi scot pălăria în fața dascălilor mei și actuali. Deocamdată se aplică sintagma Piratului de Cursă Lungă alias Petrov, adică, „Școala românească scoate numai tâmpiți. Prea mulți filosofi și prea puțini tinichigii și chelnări”. A uitat de picolițe… care toarnă și ele în pahar.

      11
  • E un nonsens să creadă că vor avea salarii mai mari și că prețurile nu se vor schimba. Într-un final guvernul va ceda șantajului, va porni tiparnița și va arunca pe piață o cantitate imensă de bani. Prețurile și inflația o vor lua razna, la fel cum a fost în 1999 cu minerii și puterea de cumpărare va scădea. Problema este că noi, cei care lucrăm la privat, vom suferi cel mai mult. Nu ni se măresc salariile (dimpotrivă, încearcă să ni le mai scadă prin diverse inginerii) dar vom avea parte de inflația uriașă care va urma.

    33
    11
  • Ce să povestim, viitorul educației. Acești profesori care numai bani văd în fața ochilor scot pe bandă rulantă semianalfabeți și analfabeți funcționali. Drogurile sunt peste tot, nu sunt în stare să stopeze fenomenul, de fapt nici nu-i interesează. Vor salarii mai mari și atât, după noi potopul. Nu le pasă câtuși de puțin de elevi, se vede acum, i-au nenorocit pe cei care aveau de dat bacalaureatul.Pe profesori îi doar fix în cur de viitorul copiilor. Bani, bani, cât mai mulți bani.

    48
    25
    • De cand trebuie sa se ocupe profesorii de stoparea traficului si consumului de droguri? Parintii,politia si justitia n au nici o treaba cu fenomenul asta? Un profesor vede un elev intre alti 30 o data sau de doua ori pe saptamana .Parintii care isi petrec timpul cu ei acasa nu vad nimic?Le dau cumva profesorii bani de droguri.E treaba profesorului cand ,,puiul mamii” vine rupt in gura de drogat si beat acasa?Daca ar cere scolile sa se faca analize elevilor ce ar mai sari toti de kour ca le incalca demnitatea? Ce sa faca profesorii cu copii carora de la 2 ani li se pune tableta in brate si educatia se face pe tik tok? Care merg la scoala sa isi etaleze hainele de firma si tunsorile gelate si date cu fixativ.Sigur ca sunt si copii care sunt educati si supravegheati corespunzator acasa. Dar procentul celorlalti e ingrijorator.

      41
      41
  • Eu nu vă vreun profesor să renunțe la o zi din vacanța lui, şi în vacanță tot în grevă vor fi sau greva este în realitate tot o vacanţă.

    41
    13
    • Pentru foarte mulți profesori toată viata este o vacanta. Nu pentru toți!

      47
      13
  • Dragilor, am devenit așa de răi încât singura noastră grijă este de ce nu moare capra vecinului.
    Am ajuns să le știm pe toate: cum ar trebui să predea/evalueze un profesor, ce diagnostic să puna si ce tratament ar trebui să prescrie un medic s.a.m.d
    Toate meseriile sunt foarte ușoare, lumea pierde timpul, câștigă f bine…mai puțin in meseria noastră… Noi muncim extrem de mult, ne stresăm, ne agităm pe când ceilalți iată ce relaxați sunt, ce bine se simt…
    Nu credeți că toate astea vin din prea multă frustrare, din faptul că nu mai știm să fim fericiți, că prea purtăm „grija” celor din jur ?
    Dacă ne vom face curat in sufletele noastre, cu siguranță, nu o să mai privim peste gard la vecin, ne va fi suficientă ograda noastră.

    21
    26
    • @ Copiii noştri sunt toată ograda noastră iar prin taxe şi impozite vă plătim să aveți mare grijă de ei aşa că lasă scuzele acestea penibile !

      20
      12
  • Motto:
    „Cum de rămân nespânzurați
    Acești nerușinați și hoți?…
    Poate doar pentru că nu sunt
    Atâția arbori pe pământ
    De care să atârne toți”
    (Petõfi Sándor- Cum de rămân nespânzurați)

    Premierul Nicolae Ciucă le spunea grevistilor din învățământ că „Toate problemele acumulate în peste treizeci de ani nu pot fi rezolvate deodată”, iar președintele Klaus Iohannis sustinea că nu înțelege motivele pentru care profesorii ar continua să protesteze după ce „guvernul a dat sindicatelor tot ce au cerut”. Ce să mai întelegi?
    Realitatea este că s-au acumulat o serie de probleme care nu pot fi solutionate fără un set reforme structurale profunde menite să conducă la reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;

    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.

    In felul acesta vor exista resurse financiare disponibile pentru rezolvarea problemelor din educatie, sănătate, siguranţa si ordinea publică.

    13
    16
  • Acesti Profesori, care cer multi Lei, sunt acei profesori care la Ore au alta preocupare nu sa predea asa in cat copii sa invete,ei asteapta sa treaca ora si pe urma ii asteapta la Meditati(50 RON),ORA

    21
    15
  • Deja devine o goană după bani! Nu mai este vorba de educație, e despre cât pot sa mai primesc… Fraților, toți avem rate, copii, nevoi, etc., dar nu toți ne putem juca cu viitorul copiilor noștri. Se pare că pe profesori nu ii interesează să facă școală, ci doar ce/cât primesc de la școală. Urât moment.

    20
    14
  • S-au activat trompetele stăpânirii…Sindicatele deranjează si cei care se opun orânduirii aristrocratiei bugetare militaro-socialiste.A venit ordinul .,,Traiasca proletariatul si clasa conducătoare”.Un părinte,un tătic,un elev…etc…mai inspirațiva băieți si in afara notelor informative.

    9
    9
  • Ați început, mămici și tatici frustrați , sa săriți la”gatul”celor care umiliti mereu!!, dascalii care v-au învățat sa scrieți și sa citiți, sa discerneti binele de rau, să-i jigniți impardonabil!! Sa va fie jenă, voua care le cumpărați telefoane și haine de mii de lei, le dați pe mana mașini, ii lăsați sa facă ce vor și după aceea dați vina pe școală și pe dascăli!! Frumos va sta! Vai, trebuie sa va amânați vacantele în străinătate….. Vai, se amână examenele, vai ce facem? Sunteți niște lelite, fără personalitate, lipsa de înțelegere, solidaritate! În schimb, nimic către mediul politic sfânt….. Credeam ca după ’90, va mai schimbați mentalitățile, dar m-am înșelat!

    20
    25
    • Corect ,doctore.Turma de parveniti semianalfabeti au doar grija burdihanului si a pozelor pe fb.Nu mai pot de oftica …vine sezonul si nu i mai lasa portarii hotelurilor de 4 si 5 stele pe astia care stau la pensiuni cu conserva in geanta si berea la pet sa isi faca poze la poarta si oe langa garduri .Astia judeca profesorii.

      3
      4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS