Actualitate

Instituțiile de control nu au dat nicio amendă celor care au poluat râurile

Nici Garda de Mediu, nici Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud nu au dat nicio amendă pentru poluarea apelor cu deșeuri, ambele instituții invocând faptul că au pierdut procese în instanță și au de plătit daune celor pe care i-au amendat.

Problema albiilor poluate cu deșeuri a fost luată din nou în discuție în Colegiul Prefectural unde atât șefii de la Garda de Mediu, cât și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud au recunoscut că nu au dat nici amendă anul trecut celor care au transformat albiile râurilor în gropi de gunoi.

”Nu pot să înțeleg de unde apar aceste deșeuri având în vedere că fiecare plătește o taxă de salubrizare la primărie, deci practic plătește deșeurile pe care le aruncă. S-a discutat cu primarii ca în fiecare an, le-au mai strâns. De obicei, se merge cu trasare de măsuri și fac curățenie, dar problema e că apar tot timpul. Pe cei care aruncă deșeuri îi putem amenda și noi, și Poliția, și primăria, dar problema este că s-au pierdut foarte multe procese în instanță fiindcă respectivele persoane nu au fost prinse în flagrant de către comisari. Degeaba primim o poză sau un filmuleț de la altcineva, nu e considerată probă. Acum doi ani am confiscat și o mașină, dar am pierdut procesul”, a spus Grațian Morariu, aflat interimar la șefia Gărzii de Mediu.

Întrebat dacă Garda de Mediu a dat sancțiuni celor care aruncă deșeuri în albiile râurilor, Grațian Morariu a răspuns că nu.

Potrivit acestuia, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud are doar nouă angajați, insuficienți pentru activitatea amplă pe care o are de gestionat această instituție: ”Media de vârstă a colegilor este destul de înaintată. Mulți se apropie de pensie. Unii și-au mai luat concedii medicale. Lipsa de oameni este o problemă la nivel național. Numărul maxim de posturi prevăzut prin lege este de 823, iar acum sunt 650 de oameni. Comisarul general are promisiuni de angajare anul acesta a 150 de comisari de execuție. Sper că vom primi și noi ceva posturi”.

Cu personalul existent, Garda de Mediu Bistrița-Năsăud a făcut 943 de controale din care planificate 142 și neplanificate 801. Au fost și 191 de sesizări, în creștere față de anii anteriori.

”Multe dintre ele nu sunt de competența noastră, dar lumea vine la Garda de Mediu convinsă că noi putem rezolva într-un fel sau altul problemele pe care oamenii le au. Am făcut 110 controale cu alte autorități, cu Prefectură, Jandarmerie, Apele Române, pentru verificarea stării de curățenie. Eu zic că anul trecut, cât de cât, s-a văzut puțin efortul depus. Noi am fost de trei ori, însă, din păcate, din nou apele sunt pline de deșeuri agățate în vegetație probabil și din cauza debitelor mari. Au fost aplicate 55 de amenzi în valoare de 525.000 de lei încasate în totalitate, 44 de avertismente și 5 sesizări ale organelor de cercetare penală”, a spus Grațian Morariu.

Și Teodor Hășmășan, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, s-a referit la problema râurilor invadate de deșeuri: ”Ceea ce se vede pe cursurile de apă este un efect. Legislația în vigoare prevede destul de clar obligațiile și răspunderile consiliilor locale și primăriilor în ce privește gestionarea stării de salubritate a UAT. Noi am făcut acțiuni de conștientizare, am atenționat UAT-urile și printr-o circulară. Legea există trebuie să fim mai fermi, însă, așa cum a spus Grațian Morariu, sunt acțiuni care au fost pierdute în instanță pentru diferite motivații. Avem OUG 21 și Legea 515/2002 prevăd clar că responsabilitățile sunt în zona UAT. E adevărat că e presiunea mare pe primării”, a spus Hășmășan.

Anul trecut, nici SGA Bistrița-Năsăud nu a aplicat nicio amendă pentru poluarea cu deșeuri a apelor.

Deșeurile care au invadat albiile râurilor din județ provin de la gospodăriile oamenilor care locuiesc în preajma cursurilor de apă, a spus prefectul Teofil Cioarbă care a cerut Gărzii și Mediu și Apelor Române să iasă mai mult în teren și să aplice legea.

”Rugămintea mea pentru Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor este să ieșiți în teren și să aplicați legea. Nu este posibil ca, în fiecare primăvară, noi să avem un munte de deșeuri și să ne mirăm de unde sunt. Mergeți la Joseni, vedeți care e problema acolo, la Ilva Mică, cunoaștem zonele. Nu trebuie numai să ne mirăm și în fiecare primăvară să ieșim cu sacii și să facem ecologizare. Trebuie aplicată legea”, a spus prefectul Teofil Cioarbă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut SGA să facă protocoale cu UAT-urile pentru colectarea deșeurilor.

”Pe principiul Poliția Animalelor, poate trebuie făcută și Poliția Apelor. Până reușim să avem ape curate să avem și o propunere legislativă în acest sens. Dacă la nivel central se va considera util, să avem așa ceva până vom avea ape și maluri curate”. a spus prefectul Teofil Cioarbă.

Singura instituție care a dat amenzi pentru abandon de deșeuri în natură a fost Poliția, la sesizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor Municipale în județul Bistrița-Năsăud.

Corpul de control al ADI Deșeuri a furnizat dovezi în 27 de cazuri, însă polițiștii au aplicat doar 19 sancțiuni dintre care 12 avertismente și 7 amenzi. Una singură este contestată în instanță, celelalte fiind achitate la jumătate din minim, adică 5000 de lei de fiecare amendat.

Etichete

11 comentarii

  • Pe cand terminasem eu facultatea cu specializarea Protectia Mediului va trebuiau pile si bani sa prinzi un post la Ape sau Mediu acum nu aveti oameni? De rasul lumii

    37
    12
    • Mentalitate de comunist: „…Pe principiul Poliția Animalelor, poate trebuie făcută și Poliția Apelor…” de ce să nu îngropăm problema printre instituții? De ce să nu mai creăm niște posturi de șefi?
      A uitat să-l ia la rost pe colegu’ Mniculae (ups, scuze! am uitat că ciorbiță e apolitic, are doar programe de contabilitate, sîc!) că are și ăla ceva atribuții prin zona aia!!!

      18
      3
  • De la podul Bucacului si pana la podul Berariei sunt cateva zeci de canale care dau in raul Bistrita, doua dintre ele sunt de peste 50 de ani si cu un diametru mai mare de un metru,apa revasata miroase pestilential, ce mai conteaza cateva pungi care vin sporadic la deversari atat timp cat lasam sa curga zilnic mizerii pe acele canalizari.

    31
    0
    • Idem toate dejecţile celor care stau de la Podul Jelnei până la ieşirea din Unirea se scurg în Bistriţa.

      27
      0
    • Avem aceași situație vizavi de strada Codrişor unde se scurg în Bistriţa toţi rahaţi celor din cartierul Ştefan cel Mare care nu este racordat la canalizare.

      21
      0
  • Cu alte cuvinte statul se saboteaza singur. Unul lucreaza si altul anuleaza. Felicitari adminsitratie! Ma intreb pentru ce exista organele alea daca nu sint in stare nici macar sa schimbe proceduri vizibil defectuoase. Apele din an in an arata mai jalnice.

    35
  • Propun sa desfiintam Garda de Mediu, Sistemul de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nadaud si Justitia. Nu ma intereseaza explicatiile si îndreptățirile celor din institutiile enumerate mai sus. Daca statul român, prin parghiile pe care le are la dispozitie, nu poate amenda penal nemernicii care fac din malurile apelor cosul lor de gunoi, atunci sustin „abolirea” Garzii de Mediu, „abolirea” onoratelor pensii speciale, „abolirea” a tot ce inseamna institutie publica și de control in tara asta. Ok, e an electoral si ati primit ordin de la sefii vostri numiti politic sa nu suparati electoratul, dar natura nu stie ca e an cu 4 randuri de alegeri.

    30
    3
  • Pai daca nu sunteți în stare să dați o amendă, o singura amendă despre ce vorbim?
    Ne spuneți că sunt bătrâni, pai sa meargă acasă, ce daca eu am firma și oamenii nu sunt eficienți îi țin doar sa fie pe statul de plata? Cum îți permiți să zici că nu faceți față că sunteți bătrâni și că pierderi in instanță.
    Povesti cu pești, instituția voastră colcăie de scandaluri și voi tot pe balet sunteți, până când va mai rabdă Dumnezeu? Că sunteți numai la număr.
    Mergeți și depuneți demisiile și lăsați că mai bine fara voi că tot numai plimbați mașinile aiurea prin parcuri și la Lidl.
    E voie sa va plimbați cu mașinile pe la magazine aiurea? Sau sunteți bătrâni și uitați unde va este instituția? Isuse , in secunda doi as schimba acest sef doar pt gândirea o are.

    21
  • Vouă chiar nu va e rușine că sunteți in buda cu scandalurile și voi încă jucați balet!
    Nu până nu demult era fostul șef pe la DNA, acuma va plângeți că sunteți bătrâni, pai asta înseamnă că nu mai puteți, atunci mergeți acasă.
    Sa nu aveți voi o amendă pt așa ceva e chiar de râs.
    Nici nu mă miră că ați ajuns in ghena și că voi încă visați frumos.
    Oare ce spune lumea în timpul controalelor când va vede așa aiurea? Dar ce zic alții când va plimbați pe la magazine după cumpărături? Pai atunci nu sunteți bătrâni? Dau uitați unde va e lucru?
    Chiar așa o să îmi propun să urmăresc ce și când că doar numa peste drum de clădirea voastră stau pe strada Mărășești!
    Circ prin parcări faceți pe drum faceți pe la lucru faceți acuma a fost momentul să faceți și în prefectura sa va cunoaște tot poporul.

    17
    0
  • Garda de Mediu urmărește plicul și portbagajul plin de cadouri și alte beneficii.
    Pai ce sa vorbim de acești domni când ei trimit răspunsul la sesizări in funcție de preferințele politice.
    Nu dați amenzi fraților, nu va faceți treabă nu faceți nimic dar va plângeți că muierile văduve.
    Oare nu va trezit socul că fostul sef e la tzulhous pe deal? Sau nici în ultimul ceas nu vedeți că sunteți depășiți și părtași la ce se întâmplă în județul asta?

    11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.