Actualitate

Intervenții la Negrilești. Au fost pregătiți 200 de saci cu nisip (FOTO)

Cantitățile mari de precipitații căzute în ultimele 24 de ore au condus la activarea torenților, scurgeri importante de pe versanți și creșteri de niveluri pe cursurile de apă din județul Bistrița-Năsăud.

În seara zilei de 9 iunie au fost mobilizate în comuna Negrilești, unde au  fost inundate terenuri, gospodării, drumuri comunale precum și portiuni din drumul județean, echipe mixte din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud și Cluj, precum și reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență. În cursul serii și al nopții, acestea au intervenit pentru deblocarea secțiunilor de scurgere în zona podurilor și scoaterea apei din gospodării, informează Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.

În momentul actual, echipele mixte continuă intervenția pentru deblocarea torenților, cu două excavatoare (unul pe roți și unul pe șenile) și pentru evacuarea apei din beciuri, cu opt motopompe și una de mare capacitate. De asemenea, sunt pregătiți 200 de saci cu nisip, care vor fi folosiți pentru protejarea localității Breaza.

Intervențiile sunt coordonate în teren de către directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa, Adrian-Liviu Mureșan, directorul tehnic Ioana Diaconescu și directorul SGA Bistrița-Năsăud, Teodor Hășmășan.

”Specialiștii ABA Someș-Tisa sunt în teren pentru a monitoriza evoluția evenimentelor și pentru continuarea intervențiilor. Solicităm populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice”, se mai arată în comunicat.

Marți seara, la Negrilești a ajuns și prefectul Stelian Dolha: ”După aversele de ploaie care au lovit Negrileștiul am evaluat la fața locului proporțiile pagubelor: foarte multe grădini și terenuri agricole inundate, de pe care oamenii nu vor mai culege roade, într-o zonă altfel productivă, beciurile și curțile caselor inundate, străzi și drumuri măturate de apele umflate ale unuia dintre pâraie, rămas nedecolmatat. Facem evaluarea, împreună cu ISU și Apele Române, în cel mai scurt timp și căutăm soluții pentru despăgubirea celor care au suferit pagube consistente”.

VEZI ȘI:

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.