Actualitate

”Intimidarea participanților la o adunare în spațiul public”. Precizările Jandarmeriei Bistrița

ACTUALIZARE ”La aproape 30 de ani de la revoluția din decembrie 1989, care a consfințit dreptul democratic la adunări publice, exprimare și chiar proteste (fie ele organizate sau spontane), asistăm, din păcate, la acțiuni “de intimidare” și recomandări “de a părăsi zona” din partea Jandarmeriei Române, în speță un dispozitiv local din municipiul Bistrița”, transmite într-un comunicat organizația municipală USR Bistrița:

”În seara zilei de duminică 24 februarie, 9 (nouă) persoane care staționau pe trotuarul din Piața Petru Rareș Bistrița, fără a purta pancarte sau a se manifesta verbal, intenționând să își exprime, prin prezența lor acolo, dezacordul privind modificarea Legilor Justiției, au fost interpelate și legitimate de un dispozitiv de 9 (nouă) jandarmi privind suspiciunea de a fi manifestat într-un cadru organizat, fără autorizație. Deși nu era cazul de așa ceva, deși nu au încălcat nicio lege în vigoare, respectivele persoane au primit recomandarea, fără justificare, de a părăsi zona. 

Ne exprimăm ferm dezacordul cu privire la acțiunea de intimidare a reprezentanților Jandarmeriei Române și susținem dreptul constituțional al cetățenilor la liberă exprimare și circulație în spațiul public”.

VEZI Un fel de protest la Bistrița. Oamenii pretind că s-au întâlnit să discute, jandarmii i-au legitimat (VIDEO)

Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud a transmis următorul comunicat:

”Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud aduce la cunoştinţa celor interesaţi câteva aspecte legislative de care trebuie să ţină cont atunci când doresc să organizeze sau să participe la adunări publice.

Potrivit reglementărilor  Legii nr. 60/1991, republicată, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice cetăţenii au libertatea, garantată prin lege, de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea. Adunările publice – mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, competiţii sportive, procesiuni şi altele asemenea, ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă.

Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 19 din 15 octombrie 2018, obligatorie, a stabilit faptul că “există obligația de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă şi trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”, iar adunarea publică nu are, în înţelesul Legii nr. 60/1991, sensul din limbajul comun, ci sensul de adunare care trebuie declarată. De asemenea, conform deciziei invocate, instituirea obligației declarării adunărilor publice, astfel cum este consacrată şi în jurisprudența Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, este o măsură necesară într-o societate democratică.

Vă asigurăm că Jandarmeria va respecta întotdeauna dreptul la liberă exprimare atât timp cât sunt respectate și drepturile celorlalţi cetăţeni la o viaţă normală.  Totodată, vă informăm că acțiunile jandarmilor au, în primul rând, caracter preventiv, prezența lor fiind justificată inclusiv pentru protecția participanților. În plus, atunci când adunările publice sunt declarate Jandarmeria este în măsură să facă  recomandările necesare, astfel încât manifestările să se desfășoare cu respectarea legii și fără a aduce prejudicii altor categorii de cetățeni.

Informaţii suplimentare:

Pentru organizarea adunărilor publice solicitanţii se vor adresa, în scris, primarului unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază urmează să se desfăşoare adunarea.

Organizatorii adunărilor publice vor depune declaraţia scrisă la primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale pe al căror teritoriu acestea urmează să se desfăşoare, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării acestora, în care trebuie să menţioneze: denumirea sub care este cunoscut grupul organizator; scopul; locul, data, ora începerii şi durata acţiunii; traseele de afluire şi defluire; numărul aproximativ al participanţilor; persoanele împuternicite să asigure şi să răspundă de măsurile de organizare; serviciile pe care le solicită din partea consiliului local, a poliţiei locale şi jandarmeriei.

Aceste cereri vor fi aprobate sau respinse de către o comisie de avizare, formată din formată din primar, secretarul comunei sau al oraşului, după caz, reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei.

Legea nr. 60/1991, republicată,stabileşte două intervale valorice în ceea ce priveşte cuantumul amenzilor date pentru încălcarea legii adunărilor publice, după cum urmează:

Amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei – organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise; nerespectarea orelor de desfăşurare, traseelor de deplasare sau locului şi perimetrului destinat adunării publice; neluarea de către organizatori a măsurilor de întrerupere a adunării publice, când constată că au intervenit fapte de natura celor prevăzute în art. 2.

Se sancţionează, după caz, organizatorii sau persoanele fizice responsabile pentru conducerea adunărilor publice.

Amendă de la 500 lei la 5.000 lei – participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare a acestora, la avertizările şi somaţiile organelor de ordine făcute potrivit legii; instigarea prin orice mijloace, iniţierea sau recurgerea la acţiuni violente sau alte manifestări, cu intenţia de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice; refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor; organizarea sau participarea la contramanifestaţii desfăşurate în acelaşi timp şi în acelaşi loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare; introducerea sau desfacerea băuturilor alcoolice în locurile destinate desfăşurării adunărilor publice, pe toată durata acestora; refuzul de a părăsi imediat adunarea la solicitarea organelor de ordine, potrivit legii”.

13 comentarii

  • Eu nu vad intimidare cand 9 jandarmi stau fata-n fata cu 9 cetateni. Daca era si Chereji sau Balan printre ei cu siguranta in loc de legitimare si control baietii ar fi dat mana in semn de apreciere si prietenie. Cei doi insa au luat o pauza si faptul ca Jandarmeria nu a fost anuntata macar cu o zi inainte s-a creat o mica si regretabila confuzte. Sa stiti ca cei din Jandarmerie sunt invatati si asteapta de fiecare data prezenta celor doi in care au incredere si care obtin si documentul in mod normal si legal.Data viitoare va fi mai bine.

    • Dacă nu „confiscă” Marius Bălan sau Chereji manifestările civice, se găsesc doi de la USReu să facă pe deștepții.

  • intimidare pe dracu!!!!!!!!!!!!!! daca nu sunteti de acord cu guvernarea, inseamna ca orice fac ei este gresit????????????? poate este bine pentru multi altii. Pentru acei multi care nu ies in strada care sunt de acord cu ce s-a facut pana acuma si sigur ca se poate si trebuie sa se faca mult mai mult. Dar asta numai daca vor cei din opozitie, o opozitie stramba pusa numai pe scuipat, injurat si urlat. Fara nimic concret in spate, fara alternativa.Pentru asta sunt Jandarmii! si foarte bine fac. sa ii intrebe, la fel cum intreaba orice alt grup care se afla in treaba sa faca opozitie in mod neasumat si patetic. Auzi: cica s-au intalnit sa discute…..pe bune? nici macar nu aveti curajul sa spuneti ca protestati???? ce asumare e asta., sau actionati la ordine si atat. Fara convingeri proproo, fara vreun tel personal…..doar asa ca turma la comanda!!!

  • Spuneți-ne precizările de unde ”parvin”, din ce lege, din ce act normativ? Și încă ceva, vedeți în DEX, ce înseamnă a declara. A anunța ceva prin grai sau în scris; A afirma deschis; A face cunoscut ceva; Legea prevede numai că ”există obligația de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci…..” nu scrie nicăieri în lege că trebuie să fie declarate în scris, nici că trebuie să obții aprobarea, și nici că poate să se aprobe sau nu. Oriunde în lume, prevederile unei legi nu pot fi modificate prin acte normative de nici-un fel emise de către organe care pot emite acte normative, decât printr-o modificare legislativă votată în organul jurisdicțional al statului de drept, care este Parlamentul României. Astfel că precizările enunțate nu au nici-o valoare, deoarece nu respectă principiul supremației LEGII, care și ea trebuie să respecte supremația LEGII DE BAZĂ A ROMÂNIEI, care este acea CARTE DE CĂPĂTÂI numită CONSTITUȚIA ROMÂNIEI. Aceste precizări le-am făcut spre știință IJJ BN și tuturor celor care emit opinii ce contravin legislației românești încă aflată în vigoare, tot ceea ce este în afară de aceasta, sunt povești de adormit copiii sau cum spun românii ”de prostit lumea”, ori ”vorbe de popăbeat” ! Prevederile Constituției și Legilor sunt valabile și pentru Jandarmeria Română, oriunde s-ar afla pe teritoriul statului Român, chiar și la Bistrița!

  • Pe cei care stau si beau si fac galagie pana noaptea tarziu si sant mai multi de opt de ce nu ii vad jandarmii.Aceia nu deranjeaza pe cei de la guvernare.Meritati o prima…mareeee.

    • La adunările spontane ,de pe strada Dragos-Voda ,cu caracter antisocial nu mai participați? Acolo seara de seara se aduna persoane cu comportament cel puțin dubios și care aduc atingere la siguranța și liniștea publică! Înainte erați mai prezenți ,mă refer la câțiva ani în urmă! Această zonă a devenit o pepinieră pentru tineri cu caracter antisocial! 80 la sută dintre acei tineri nici macar nu au domiciliul pe strada respectiva!

  • Sambata trecuta am picat la o demonstratie de sustinere a Cataloniei intr-un sat din sud-estul Frantei – Collioure. Venise presedintele Spaniei (pedro sanchez) pentru a celebra 80 ani de la Retirada (exodul cetatenilor din calea razboiului civil din spania) si un omagiu pentru Antonio Machado (ingropat in Collioure).

    Ce vreau sa spun, s-au adunat vreo 100 de oameni pe platoul din fata garii din Collioure cu steaguri, fluiere, mesaje printate. Nu am vazut in nici un moment politia ori jandarmeria sa intervina. Au stat la o distanta considerabila pentru mai bine de doua ore. Intr-un final marsul a luat-o pe singura strada principala, trecand prin fata primariei si a pietei. Au fost blocati de un cordon de jandarmi la un moment dat. Nu am vazut pe nici un jandarm sa foloseasca gaze, sa-si arate zelul ori sa ne anunte ca manifestia e ilegala si o sa foloseasca forta daca nu parasim zona. Fiecare cu problema lui. Astia cu republica voiau sa-l anunte pe Sanchez ca problema Cataloniei inca nu-i rezolvata. Politia si jandarmeria sa pastreze calmul intr-o duminica aglomerata de targ. Romania e stat politinesc. Te duci la farmacie vezi paza, te duci la banca vezi paza, la supermarket poti sa intrebi unde-i laptele pe cel care sta de paza la raionul de iaurt, la primarie mai este si acolo paza. Nici in Franta nu vezi atata paza. Maine o sa punem paza la sexshopuri.

    • Bună seara, Vicor și bine ai revenit pe meleagurile natale. Bine faci că mai treci pe acasă să le deschizi ”orbilor” vederea, deoarece unii încă mai trăiesc în întunericul de dinainte de Creație. Când treci pe acasă, le mai dai câte o pastilă bolnavilor de orbire, și e foarte bine, deoarece noi câțiva care ne luptăm să-i trezim din ”somnul cel de veci” nu suntem ascultați, poate te vor auzi pe tine, și se vor deștepta!!! Să treci mai des pe acasă!

  • Părerea mea personală termenul de 3 zile instituit ( de ce trei ,de ce nu zece de ce nu o oră) poartă atingere libertății de exprimare garantat prin Constituție din moment ce poate fi utilizat ca un mijloc represiv birocratic , instrument politic.
    Dreptul de a manifesta spontan nu trebuie îngrădit cu criterii arbitrare şi restrictive, doar cu excepția cazurilor când securitatea fizică a participanților trecătorilor ar fi în pericol.
    Nu a fost cazul 10 jandarmi ,la 10 participanți.
    E o chestiune de libertate.
    Altfel toate manifestațiile spontane ( manifestarea bucuriei după câştigarea unei competiții sportive de exemplu) ar fi pasibile de o amendă.
    Adevărata procedură logică ar fi declararea manifestărilor ilegale după ce s-a comis acte de violență colective.
    Ce a făcut jandarmeria e abuziv, pentru că la bază nu exista nici o amenințare reală la adresa ordinii publice, supravegherea de la distanță a celor 10 era arhisuficientă.
    Dar s-a urmărit descurajarea lor.

  • Tîmpenie mai mare cu legea din 1991 nici ca se putea. Sa ma explic :
    Pei pe principiul ăsta in 1989 decembrie comuniști trebuiau anuntati ca populația nemultumita va face miting adică „revoluție” altfel e ilegal. Pe bune ne-am tâmpit !!!! Adică in tara asta furată, mintita, trucată, batjocorită au facut șmecherii o lege prin care trebuie sa ai anunți că ești nemulțumit ca esti luat de prost si fraier și ca vrei sa protestezi. Pe bune ???!!! Că uni or fi debili si nu văd ca lumea e nemulțumită și ca anormalitatea e literă de lege la noi iar bunul simt devine încet utopie. Și vine el „organul” cu șefi numiți politic de aceiași șmecheri, culmea din mărinimie și spirit civic sa ne protejeze, pardon ia la păruială cum sa intamplat anul trecut la București. Deci oare ce vorbim ??? Și la sfârșit o dăm cotita ca vai legea. La legile schimbate modificate si reinventate prin OUG ca numai asa se știe la noi… pe urgențe, legi făcute să servească interese si scopuri de ei știute. Si vin si ne spun ulterior ” Pei, nu ai respectat litera legii ” pfff. Șmecheri se aleg intre ei cu ușile închise și se sprijină intre ei mai ceva ca in organizatiile mafiote. Păduri furate, autostrăzi construite in ritm amețitor „de strabatem romania de la un capat la altul”. Sistem de învățământ prastie, schimbam si modificam de 30 de ani copiind alte țării fără pic de individualitate. Industria a fost decimata sa ne faca sclavi la straini, plecând singuri pt un trai mai bun. Importam forta de munca din țării mai necajite ca noi, si cireasa de pe tort ca avem lege, pe muncitorii străini ăi platim obligatoriu ca așa zice legea cu salarul mediu pe economie, cand la noi majoritatea concetățenilor sunt pe minim. Iar exemplele de „bună” administrare si legiferare pot continua la nesfârșit si totul in numele binelui si protejării cetateanului roman. Pe bune ??? !!! Am ajuns străini in propria tara. Suntem atât se dezbinati si înverșunați intre noi și ne fraierim sa supraviețuim unii pe alții încât ma intreb cum naiba nu ne pușcă neuronul de atat „altruism si bun simț”. Am ajuns sa ne dăm in cap pe stradă și sa ne impuscam. DAR UNII ESTEM DEȘTEPȚI … avem mertan, stăm la vila si ne doare la basca, pt ca putem șmecherii. „DEȘTEAPTĂTE ROMÂNE” !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS