Sănătate

Intrarea Sanovil în Programul oncologic, blocată. CJAS preferă încă un angajat la stat

”Până ce spitalul public face față solicitărilor, entitatea privată stă pe margine și așteaptă o adresă prin care spitalul public spune că nu poate face față”, a spus răspicat directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Szekely Vilhem, în mandatul căruia Clinica Sanovil a fost refuzată de 13 ori să intre în Programul național oncologic.

Într-o conferință de presă organizată, joi, la sediul CJAS, Szekely Vilhem a încercat să se acopere de hârtii ca să justifice de ce – cităm – nu lasă ”dracului Spitalul și să contracteze cu Sanovil, care geme de medici specialiști de toate neamurile”.

”Avem un furnizor care insistă să intre în relație cu CNAS și nu reușește. Motivul este reglementarea, Ordinul 180/ 30.03.2022 al Președintelui CNAS, Anexele la acest ordin, unde la art. 3, al. 3 și 4, litera c. spune cine poate intra în relație cu Casa pe programele naționale de sănătate: instituțiile publice, furnizori publici de servicii medicale, furnizori privați de servicii medicale pentru servicii medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale. Stabilirea anuală și ori de câte ori este nevoie a capacității de furnizare de servicii medicale de către furnizorii publici, precum și a serviciilor medicale care excedează capacității acestora se realizează de către o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate, care se constituie prin act administrativ al directorului general al CJAS, iar pentru fiecare membru desemnat, instituțiile menționate vor nominaliza și membrii supleanți echivalenți numeric. În stabilirea dacă o entitate privată intră în relație cu CNAS pe PNS (programe naționale de sănătate), atributul directorului general este de a emite o decizie și a stabili comisia mixtă formată din reprezentanți ai DSP și CJAS și nu mai mult decât atât. Comisia mixtă, având în vedere acest act normativ întocmește documentele, verifică dacă, într-adevăr, entitatea publică în relația cu Casa – la noi Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița – are capacitatea tehnică și umană necesară să furnizeze aceste servicii. De fiecare dată, de câte ori este nevoie, entitatea publică este interpelată cu o adresă de CJAS și Spitalul Clinic Județean de Urgență răspunde că face față solicitărilor de a furniza servicii și medicamente în PNS care se contractează de către CJAS. Casa este obligată să respecte actele normative în vigoare și hotărârea comisiei. Directorul general care conduce instituția respectă deciziile comisiei și nu face nicio presiune în analiză și emiterea hotărârii de către comisia mixtă. Până ce spitalul public face față solicitărilor, entitatea privată stă pe margine și așteaptă o adresă prin care spitalul public spune că nu poate face față din punct de vedere tehnic și uman acestor solicitări”, a spus directorul general al CJAS, Szekely Vilhem.

În realitate însă, Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu face față solicitărilor, cum a recunoscut însuși șeful CJAS

”Nu am afirmat niciodată că nu a fost listă de așteptare la cabinetele oncologice din județul nostru. Nu am spus acest lucru. Sunt timpi de așteptare destul de lungi la cabinet. Am negociat cu conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, au angajat un medic, medicul vine din 1 septembrie 2024 cu normă întregă în contract cu CJAS. Deci în loc de 1,5 norme, vor fi 2,5 norme în contract cu CJAS. Cu data de 1 septembrie 2024, CJAS contractează 2,5 norme în ambulatoriul clinic cu Spitalul Clinic Județean de Urgență, respectiv 35 de ore pe săptămână. Deci creștem de la o normă și jumătate cât este acum. Eu sper să scadă timpii de așteptare la cabinet. Spitalul a angajat un medic. Să-i impun eu spitalului să nu angajeze medici? ”, a spus Szekely Vilhem care anterior precizase că CJAS a negociat cu spitalul public creșterea numărului de norme.

Câți pacienți oncologici a tratat Spitalul Clinic Județean de Urgență și câți avem de fapt

Anul trecut, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița au beneficiat de spitalizare continuă la oncologie medicală un număr de 1617 de pacienți, iar în oncologie paleativă 237. Spitalizări de zi au fost pentru chimioterapie – 5720 (în medie 23/zi), pentru monitorizare – 2829 (11-12/zi). În ambulatoriul de specialitate oncologie s-au făcut 7520 de consultații și la hematologie – 1444. Numărul total de pacienți beneficiari ai Programului național de oncologie în 2023 a fost de 1347, potrivit CJAS.

Szekely Vilhem a contrazis și cifrele date publicității de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud în luna iunie a acestui an în ședința Colegiului Prefectural în care a fost prezentată o informare referitoare la starea de sănătate a locuitorilor județului.

”Este neconformă cu realitatea această cifră. Din 7367 de pacienți comunicați de dvs. (în realitate de DSP conform graficului de mai jos – n.a.), de fapt sunt 4882 de pacienți care sunt bolnavi de cancer în județ, nu peste 7000. Doamna Andrițoiu (directorul DSP Bistrița-Năsăud care a dat publicității datele -n.a.) nu este Biblie”, a spus el.

Comisia mixtă, care ultima dată a refuzat Sanovil să intre în Programul național oncologic în decembrie a anului 2023, este formată din dr. Adela Cârcu – medic șef al CJAS Bistrița-Năsăud – președinte, Floarea Lup – jurist, director executiv al Direcției relații contractuale, Antoneta Pop – consilier superior coordonator compartiment Programe naționale de sănătate, dr. Anca Andrițoiu – director DSP, Mihaela Cotoi – consilier superior DSP – membri.

”Nu nominalizarea comisiei este foarte importantă, este foarte important ca comisia să respecte acest ordin și răspunsul care vine din partea spitalului public că face față solicitărilor atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere uman. Nu e hotărârea mea sau a comisiei. Dacă entitatea publică face față, entitatea privată nu poate să intre”, a subliniat Szekely.

Întrebat cum explică, în aceste condiții, că mulți pacienți oncologici se îndreaptă spre Cluj și Mureș pentru a urma tratamentul, Szekely a răspuns: ”Foarte, foarte bine că se duc la Cluj, la Mureș, la Iași, Timișoara, Craiova pentru că au acest drept și această opțiune. Nu trebuie neapărat să te tratezi la tine în județ. Când soția mea a fost bolnavă, și eu am dus-o la un profesor universitar din Târgu Mureș. Ziceți bodaproste că au voie și pot merge în altă parte. Dacă obțin formularul S2 pot merge în străinătate dacă nu există capacitate tehnică și știință pentru a rezolva un caz grav în România. Se duc într-o terță țară în UE și se tratează acolo și Casa plătește. Asigurații CJAS în numele cărora noi cumpărăm servicii medicale de calitate au dreptul să se adreseze oricărei entități care este în relație contractuală cu sistemul de asigurări de sănătate. De ce nu poate intra Sanovil? Pentru că această comisie trebuie să respecte Ordinul 180 al doamnei președinte, da? Eu conduc o instituție din județul nostru, nu trebuie să explic cum e în alte județe. Spitalul spune că poate acoperi și are acest drept și eu să spun că nu zice bine? Nu îmi puteți cere să nu respect actul normativ la care am făcut referire. Nu mai insistați că nu mă puteți scoate de pe șină. E un act normativ pe care Casa trebuie să îl respecte. Eu îl respect până sunt aici director general. Încercați să mă convingeți să las dracului Spitalul și să contractez că geme Sanovilul de medici specialiști de toate neamurile”, a spus Szekely.

Clinica Sanovil a avut contract cu CNAS pentru a oferi consultații în cabinetul de oncologie, nu și tratament, iar în perioada octombrie 2023 – martie 2024 s-au acordat 151 de consultații în ambulatoriu. Din 19 august, Sanovil a anunțat CJAS că nu mai are medic oncolog.

Clinica Sanovil a fost refuzată până acum de 13 ori să intre în Programul național de oncologie, deși îndeplinește toate condițiile cerute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat dr. Gavrilaș Mureșan, managerul unității. Decizia de a refuza intrarea în program aparține Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud și ar fi motivată prin aceea că nu este depășită capacitatea spitalului public de a trata bolnavii oncologici.

Spitalul de Recuperare, Oncologie și Îngrijiri Palitive Sanovil deschis în 2021 are capacitatea de a stabili diagnosticul de cancer – analize de laborator, radiologie, computer tomografie, RMN, mamografie, gastroscopie și colonoscopie. Totodată aici se realizează intervenții chirurgicale cu rol curativ, în special în sfera cancerelor genitale (operația Wertheim – intervenție pentru cancerul de col uterin) și a tumorilor mamare ( mastectomie radicală pentru cancerul de sân).

În Spitalul de Îngrijiri Paliative Sanovil, pacienții cu boli oncologice în faze avansate, pot fi internați pe baza biletului de trimitere, pentru acordarea de îngrijiri paliative.

Intrarea unității medicale în Programul național de oncologie ar permite pacienților să se trateze gratuit.

15 comentarii

  • Nu dați nimic din mâna statului. Bai, dacă se poate expropriați sau naționalizați totul, așa cum ați învățat de la antecesorii voștri ideologic. De ce să umple mațul un privat , când pot trăi bine și necontrolați câțiva bugetari ? Ce dacă se moare cu zile la stat ? Sunt victime colaterale, sistemul să supraviețuiască ! Și o face, îngrășându-se. Dacă un privat poate oferi aceleași servicii medicale ca și statul, de ce să nu-i recunoști și plătești de la casă tarife egale cu cele de la stat ? Doar pentru că rămâne mai puțin la stat ? Până de curând credeam că doar cei ce s-au născut în comunism vor muri în comunism, dar se pare că la fel vor păți-o și nepoții lor. Năravul din fire n-are lecuire !

    31
    8
    • Uite Germania de la care voi cei de dreapta luați lumină, și-a privatizat aproape complet sistemul de sănătate iar la pandemie aproape a intrat în colaps și de atunci nu și-a mai revenit. Am rude în Germania care chiar dacă plătesc acolo asigurări vin în România pentru consultații medicale iar pentru medicamente merg în țările vecine, serviciile medicale sunt din ce în ce mai proaste, personalul medical din Germania o ține tot într-un protest și o grevă iar asigurații sunt nemulțumiți.
      De curând guvernul german a ajuns la concluzia că sistemul de sănătate e de siguranță națională și nu trebuie lăsat la cheremul lăcomiei unor patroni și a hotărât să cumpere de la privați câteva sute de clinici și spitale.

      5
      2
  • Aveți obligația morala si medicala domnule președinte sa lăsați și spitalul Sanovil sa facă oncologie de specialitate pentru ca noi pacienții sa putem alege,ne obligați sa mergem în Cluj sau Mureș deși suntem intr o situație fragila pentru a face naveta, ne obligați sa mergm în alte spitale private unde Casele de Asigurări de sănătate au înțeles necesitatea privatilor de a face tratamente oncologice.
    Eu cred ca dumneavoastră domnule președinte decideți asta din motive personale nicidecum profesionale, se înțelege asta din conferință pe care ați susținut o.
    Din păcate cei care suferă suntem noi pacienții.
    Sa va fie rușine!

    41
    7
    • Rusine!Rusine!Rusine!Iesiti in strada oameni buni,aveti dreptul la un tratament de calitate fara sa va deplasati sute de km.Birocratia omoara oamenii din Romania!!!Multumim lui Dumnezeu ca noi cei plecati avem parte de un sistem sanitar de calitate,dar suferim alaturi de voi cei ramasi in Romania si de batjocura ce o indurati.

      6
      2
  • Altul care e platit din bani publici dar el se crede pe tarlaua ma-sii.
    Ar trebui dat în judecata pentru abuz în functie si îngradirea actului medical.

    39
    4
  • Și în străinătate există acest sistem, de trimitere a pacienților la privat, dacă spitalul se stat nu poate începe operația/tratamentul bolnavului în cel mult 60 de zile.

    Dar pentru asta trebuie bani, iar în România doar 6 milioane din 19 milioane contribuie la CAS .
    Bun, copiii nu plătesc, studenții nu plătesc, dar sunt o mulțime de categorii profesionale scutite de la plata CAS.
    Sunt milioane de pensionari care nu plătesc CAS și tocmai ei au nevoie de tratament!
    Deci, toată lumea să plătească și după aceea să ceară! S-ar dubla numărul de contribuabili/asigurat și bugetul CAS s-ar dubla.

    15
    5
  • # Adrian C. , Desi pe ansamblu ai dreptate esti oarecum si intr-o mica eroare! Pensionarii au contribuit in toata perioada de activitate la asigurari de sanatate iar multi (cei cu pensii mai mari de 3000 lei , cred) contribue in continuare , potrivit legii in vigoare. Altfel , multi dintre cei care lucreaza peste hotare , beneficiaza de multe avantaje in tara de bastina , (in ce priveste sanatatea) , desi nu platesc taxe aici. Gresesc oare? Poate ai beneficiat si d-ta …Nu da in „boii” care trag!

    21
    1
    • S-a exprimat gresit dl Adrian, dar am inteles ideea. Nu se refera la pensionari, se refera probabil la persoane care lucreaza la negru si nu isi platesc darile la stat, dar profita de serviciile medicale ca parca acum se poate merge pe urgenta chiar daca nu esti asigurat. Are dreptate oricum. 30% platesc darile la stat si aia 30% tin pe spate restul populatiei, ca ne convine, ca nu.

      2
      1
  • Sanovilul colaboreaza cu Casa de Asigurari ,dar aceasta deconteaza doar faptul ca iti deschide usa,restul e pe bani,sunt sigur ca e vorba de bani multi la sectia oncologie si nu grija fata de cel suferind ii supara,iar faptul ca medicii sunt aceeasi de la stat e o alta poveste.

    19
    4
  • Domnul Vilhelm doar respecta legea cu punct si virgula. Daca legea ar permite sunt sigur ca ar accepta si 100 de privati in sistem. Nu poti sa ii impui dansului doar pentru ca este la conducerea institutiei sa nu respecte legea. Maine ce facem, scriem articol ca dansul are dosar penal pentru ca a trecut cu vederea Legea???

    De ce nu faceti un articol despre faptul ca Spitalul Judetean este cel care impiedica intrarea Sanovil in programul CNAS prin simplul fapt ca ei sunt cei care spun ca fac fata pacientilor si nu este nevoie de un privat in sistem… acest articol este unul tendentios si lipsit de profesionalism.

    14
    7
  • Este inuman ce se intampla ! Sefi peste sefi ,angajati peste angajati,salarii de salarii,comisii incropite ad hoc cu membri care ….(ma abtin sa comentez), si care hotarasc destine!…Realitatea trista de la CJAS este,din pacate,un lucru normal aproape in toate institutiile statului!…dar,sa fim noi sanatosi si sa asteptam alte „vremuri”!

    15
  • Deci, in alt judet pot merge, la stat sau in privat, cu decontare, dar la privat cu decontare la mine in judet, nu… E moartea mintii, oameni buni! E abuz si sper cei de la sanovil sa ia masurile necesare!

    11
    1
    • Stimata doamna,din pacate,am avut parte ín familie de mai multi membri cu aceasta boala. Am umblat destule drumuri Bistrita – Cluj. La Cluj internati sí la stat unde nu am platit. Au fost cazuri cand am fost trimisi la Cluj pt tratament dar nu Au fost locuri,am optat pt privat, am platit . Pe langa a trebuit sa inchiriem unde sa stam pe durata tratamentului. Dar ce nu face omul cand este la necaz. Asa ca ori unde la privat se cam plateste.

      1
      2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.