Actualitate

Intrarea urșilor în localități, considerată situație de urgență în județ

Urmarea numeroaselor prezențe ale urșilor atât în mediul urban, cât și în cel rural, șefii a opt instituții publice au fost chemați marți la Prefectură, unde li s-a cerut ca, în termen de o săptămână, să vină cu ”observații la proiectul de procedură pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de animalele sălbatice la nivelul județului”.

Este vorba de reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Poliției Locale, Direcției Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentației, ai Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu, Direcției Silvice și Gărzii Forestiere.

”În urma creșterii semnalărilor prezenței urșilor și a provocării de pagube atât în mediul rural, cât și urban, prefectul Ovidiu Victor Frenț a convocat grupa operativă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a se discuta măsurile de prevenire și cele de intervenție care se impun. În acest sens, s-a solicitat tuturor reprezentanților instituțiilor abilitate ca, în termen de o săptămână, să prezinte observații la proiectul de procedură pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de animalele sălbatice la nivelul județului. Măsurile prevăzute în această procedură urmăresc protejarea vieții și integrității persoanelor și a gospodăriilor acestora de consecințele eventualelor situații de urgență cauzate de urși și de alte carnivore mari în zonele populate ”, arată Instituția Prefectului pe Facebook.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/2293116480817829?__xts__[0]=68.ARDx9T-vYJGAoMa4hHYGYwwchzgKFIyl95LUL4AFEImlPbtjZmF_4xGoO2yEzTNWc8ae6PBIoW2Kcaykthsz8Hd4kNE-xQA71pqjkzPFh4ofwmuSleyLra9_8CHpXO1Qof_nnlQcKeDw1rQso_Mx_z9AFjr6_nXbLj2JlBStPZOz7S7Oeez6owU3MFPL1v8WBKiiiE4b2SrAyqug3zr3At6E6uSsk6YqyzWx5CCcvAOfVFSKdYPXd-zDhyPvHA-j6SFMvXdtmqfrsLmBpmcLZZfboG5TF_GZ5E7pgq6G_Sx9qOoRE4B8BDOE8Fgmpg_wcJqd5dqOpfN4knrYR3cWY8_Mxw&__tn__=-R

”Ursul (Ursus arctos) este unul din animalele pe lângă care trăim și nu un străin (alien). De multe ori noi intrăm în habitatul lui și uneori el intră în al nostru. Pentru hrană, nu altceva. Nu e un ucigaș de oameni dar este cunoscut de mulți ca un animal rău, care provoacă daune și că nu are ce căuta în orașul/satul sau curtea noastră. Pentru că e mare, înspăimântător pentru unii și, pentru că există vânători de urși, ne permitem să îi decidem soarta oricărui urs care se apropie de noi. Pentru virusuri și bacterii căutăm doctori, iar pentru urși căutăm vânători… dar ne speriem de urși mai mult decât de bacterii… cum ar fi să vedem postări în care ne mirăm când un E. coli intră în organismul nostru sau când un virus gripal ne termină săptămâni întregi iar pe unii chiar îi bagă în groapă?!”, a scris biologul Ciprian Samoilă pe grupul Biodiversitatea și geodiversitatea distribuind filmulețul de mai jos.

https://www.facebook.com/bogdan.brendea.7/videos/2392025137712524/

23 comentarii

 • e mai periculosi psd-isti decat ursii. psd-isti e peste tot, si in mediu urban si in rural. e situatie de urgenta. trebe scapat de ei.

 • Bun,dar cand ciuma rosie a intrat in institutiile statului,in guvern,etc. ,ce masuri trebuie sa luam?Cand ciuma a invadat satele ,orasele si vietile noastre, ce sa facem?Trebuie sa ne obisnuim cu ciuma rosie,trebuie sa acceptam ca ciumatii au salarii si pensii enorme ,pe care le platim astazi prin truda noastra si in viitor prin copiii care peste 30 de ani vor plati imprumuturi facute de smecherul Teodorovici.Eu cred ca ciuma rosie este mai periculoasa decat ursii!!

 • În Bistrița există Strada Ursului, lucru care nu-i deloc în regulă. Păi dacă ursul de pe Strada Ursului se apucă și el să omoare bistrițeni sau, Doamne apără și păzește, bistrițence? Ori și mai rău, ne violează? Credeți-mă că nu mă simt deloc protejată. La Bistrița mai bine te calcă vreo mașină pe trecerea de pietoni decât să te sfârtece ursul de pe Strada Ursului. Domnule Marius Bălan, ecologist PV, poate că dumneavoastră mă puteți ajuta. Luați vă rog atitudine. Schimbați odată numele străzii în Viorica Dăncilă ori Ovidiu Victor Frenț. Vreau să mă simt în siguranță la Bistrița. Vă mulțumesc foarte mult.

 • Fraierilor din toate institutiile ! Oare plimbarile oamenilor prin padure pe unde –i taie capul, cu Atv-uri, si Gipane 4×4 , culegerea fara limite a perelor si merelor padurete pt. jinars, murea, zmeura, si ciupercile, afinele etc; nu constituie o urgenta ? La hrana acestor animale puse de Dumnezeu la locul lor pe care strainii vin sa le admire se gandeste echipa Prefectului ? Apm-ul ce zice ? Nu este papa in padure si cu asta basta !

  • Nu este papa dar ca avem ursi in Romania cat are toata peninsula scandinava nu trebuie spus asa-i? E secret?
   Si daca Suedia, Norvegia si Finlanda nu sunt tari civilizate atunci nu stiu care mai e aia tara civilizata!

 • Poate dupa localele de anul viitor o sa schimbam si numele strazii URSULUI in str Primarul DRUJBA. Sa ramana ca o amintire care sa nu se mai repete. O seara faina stimata, e bistritean !

 • Până când vă gândiți la ”observații” și apoi la măsurile necesare pentru rezolvarea ”situației de urgență”, nu va mai fi nevoie de ele, deoarece urșii se vor pune pe hibernat și nu ne vor mai deranja. Problema cu urșii nu este de dată recentă, a apărut cu mulți ani în urmă, ”de când lumea” trebuiau rezolvate problemele apărute, dar va mai curge multă apă pe pâraiele din țară, până se va găsi o rezolvare corectă a conviețuirii cu vietățile din sălbăticie. Un lucru e sigur, numărul urșilor și altor specii protejate este de 5-6 ori mai mare decât a ariei naturale micșorate datorită ”măsurilor” luate de oameni prin intervenția lor în mediul natural, care ar putea să susțină existența acestor animale, deoarece n-am ținut cont numai de interesele noastre meschine de a ne asigura ”bunăstarea” neținând cont și de interesele naturii.

  • Biolog

   Spuneti „urșii se vor pune pe hibernat și nu ne vor mai deranja”. Sa stiti ca ursul nu hiberneaza in sensul propriu, asa cum fac ariciul si marmota, la noi. O prima dovada este faptul ca ursoaica da nastere puilor dupa intrarea in barlog, ii alapteaza, iar cand iese primavara cu ei, acestia sunt deja marisori. Un animal care hiberneaza nu ar putea naste si alapta.

   In iernile mai blande sunt numerosi ursi care nici macar nu intra in barlog. An de an sunt semnalati astfel de ursi, atat in natura, cat si care intra in localitati; apoi, deseori se gasesc in natura urme de ursi pe zapada.

   De asemenea, daca ajungem iarna in apropierea unui barlog, avem toate sansele ca ursul sa iasa la atac. Deci nu hiberneaza, doar are un somn mai mult sau mai putin adanc, cu toate simturile treze. Un animal care hiberneaza isi incetineste toate functiile metabolice, simturile nu mai functioneaza, doar cand creste temperatura in mediu isi revine gradat si isi reia activitatea.

   Am avut doar intentia de a puncta acest aspect, care este mai putin cunoscut, dar care este real.

   Cu respect…

  • Așa am crezut și eu, că hibernează, cum stă scris în Aristotel și Pliniu. Sunt de modă veche. Îi zic Măriuchii: – Dacă hibernează poți să-l tai și cu lama că nu-i curge strop de sânge. Hai la bârlog să-mi curăiesc o cușmă. Zis și făcut. Eu dau cu briciul, ursul dă cu gheara de m-o zgrăpțat tare rău pe față. De aceea Măriuca mă strigă Scarface. Așa că vă spun sigur că ursul nu hibernează. Dar nici nu poți să-l trezești când vrei tu, că nici ursul nu se lasă. Păi de aia îi zice urs.

 • Iar te hăituiesc urs-brun,
  Dă-mi ceva să nu le spun
  Că te-am văzut ieri în sat.
  Știi că ești controversat?
  – Eu nu am nimic de dat,
  Pădurea mea s-a gătat.
  Și tu n-ai nimic de spus,
  Că și codrul tău s-a dus.
  Dar de vrei să mă omori
  Cheamă șapte vânători
  Și-o mulțime de norod
  Și popii pentru prohod.

 • O cale sigură de a dubla numărul urșilor pe unitatea de suprafață de pădure ? Mai tăiem jumătate din pădurea cea mai rămas (nu multă, oricum).

 • Cine spune că omul este o specie de valoare? Ursul confirmă încă odată că omul este animalul cel mai periculos, domestic, dar mai ales politic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS