Actualitate

Învăţământ gratuit? O poveste! Doar 20% dintre elevii din judeţ primesc manuale noi, iar alţii deloc

Inspectoratul Şcolar Judeţean a început distribuţia manualelor noi, însă acestea vor ajunge la cel mult 20% dintre elevii din judeţ. Ceilalţi vor învăţa din cărţi vechi sau din caiete fiindcă există şi situaţii în care nu au deloc manuale. Dacă părinţii doresc, pot cumpăra cărţi însă mulţi renunţă fiindcă sunt scumpe.

La Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” Sîngeorz-Băi, sub 10% dintre elevi vor primi manuale noi, a declarat pentru Timp Online, administratorul şcolii, Ilie Şteopa, care a venit, miercuri, să ridice manualele de la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” de unde se face distribuţia lor în tot judeţul.

„Din păcate, niciodată nu avem destule manuale. Se motivează lipsa banilor, de fiecare dată. În şcoala noastră, nu cred că vor avea manuale noi mai mult de 10% dintre elevi. Sunt tot mai puţine de la un an la altul. Cred că ideal ar fi ca fiecare şcoală să-şi comande fiindcă fiecare ştie care e necesarul de manuale. De exemplu, noi nu avem nici măcar manuale vechi la unele discipline pentru ca elevii să aibă din ce învăţa. Gradul de uzură e foarte mare. La română şi matematică avem întotdeauna probleme fiindcă sunt făcute dintr-o hârtie de proastă calitate şi nu rezistă de la un an la altul. Vă daţi seama că sunt materii din care se dau examene, sunt folosite de copii mai mult ca altele. Vor fi copii care nu vor avea manuale la început de an şcolar. O să comande părinţii. Se întâmplă în fiecare an, mai ales părinţii care au copii de vârste mici cumpără cărţile”, a spus Ilie Şteopa.

Întrucât e la rândul lui e părinte, Ilie Şteopa ne-a spus că, în condiţiile în care părinţii trebuie să cumpere şi manuale, începutul de an şcolar lasă o gaură mare în bugetul unei familii. „Cu două-trei luni înainte, părinţii trebuie să pună bani deoparte ca să aibă pentru şcoală. Şi nu cumpără tot ce le trebuie, doar strictul necesar, pentru o lună-două. Manualele costă cam 25 de lei bucata. Părinţii care au copii de clase mici trebuie să-şi pună deoparte în jur de 200 de lei numai pentru începutul de an şcolar”, a spus Şteopa.

Potrivit uneri cutume din această şcoală, primesc manuale noi doar elevii care învaţă bine în anul şcolar precedent şi cei care nu distrug cărţile, ci le predau într-o stare cât mai bună.

Ana Jimborean, responsabil din partea ISJ cu distribuţia manualelor şcolare: „A trebuit să renunţăm la manuale de educaţie tehnologică, educaţie muzicală, educaţie plastică şi civică. Noi distribuim acum peste 50.000 de manuale care acoperă 20-25% din nevoi. Cu aceste manuale completăm ce există deja în şcoli, înlocuim stocul de manuale deteriorate, cele care au fost pierdute sau sunt extrem de uzate. Am primit cărţi de la 26 de edituri, în total 326 de titluri. Au venit deja directorii, administratorii şi le-au ridicat. Distribuim cărţi până în 12 septembrie. Eu cred că nu vor fi elevi care nu vor avea manuale, dar depinde foarte mult şi de şcoli. Aici trebuie lămuriţi elevii să aibă grijă de ele, să le păstreze, să nu le deterioreze. Cu ani în urmă, venea circulară de la Minister prin care li se atrăgea atenţia directorilor să aibă grijă de manuale că sunt transmisibile. Cine nu are manual poate să şi-l cumpere, dar preţul de achiziţie e de trei-patru ori mai mare decât cel la care sunt cumpărate cărţile de către minister”, a spus Ana Jimborean.

manuale 4 manuale 5 manuale 3 manuale 2

13 comentarii

  • asta zic si eu de ani de zile ca invatamintul este la pamint. culmea este ca scolile sint sub ingrijirea primariilor. asa ca Cretuleeeee….ce faci ?? deturnam tot ce se poate ?? facem fintini arteziene si wonderlanduri si alte timpenii ??? am sa fac o plingere ptr. acest lucru, ptr. ca , vedem ca bani sint , dar…………..ne sint luati de sub nas si pusi sa-i dam noi parintii. nu se poate asta . eu am contribuit(adica am fost furat) pina acum de citeva milioane buna. de ex. chiar astazi este sedinta cu parintii porin care trebuie sa punem bani ptr. parchet (lustruit si lacuit) si parca vad ca alte multe prostii. binenteles ca fara chitante . si nu ni se cere , ci i pun pe alea(3 cucoane) din consiliul pe clasa sa ni ceara si i incaseaza. dci vezi doane pina la urma noi am dat de bunavoie si nesiliti de nimeni. este ilegal ce se intimpla. Primare ajungi linga Padureanu , sa nu spui ca nu ti-am spus. eu inregistrez toate sedintele cuparintii si filmez toate ,,donatiile,, . ai grija. scolile sint sub primarii si este obligatia ta de a le intretine si repara. este lege in acest sens. ti-o spun care ??? o sti tu foarte bine. nu mai spun nimic. sintem o tara de………………

    • La oricare scoala probabil este lafel. Si la LR am renovat doua sali, am facut mobilier si cumparam manuale in prostie, platim ore sublimentare sau pentru ore de sport extern daca nu sintem atent. Ca sint uni parinti la care nu conteaza bani si fac to pozibil. Nu ca ma pling dar totusi ma intreb ca si antecomentatorul daca sint mai importanti wonderlanduri si pirtii de ski sau scoliile.

    • Dupa modul in care va exprimati si scrieti cred ca sunteti un ANALFABET. Sau poate jucati rolul analfabetului? Banuiesc ca ati avut si manuale si dascal dar va lipseau/lipsesc capacitatile intelectuale. Asa ceva ………………..Ati merita sa fiti demascat.

    • Domnul Walter Born este cetăţean german, născut în Germania, rezident în România. Pot să vă asigur că nu este deloc analfabet şi nu îi lipsesc nici capacităţile intelectuale. Dimpotrivă. A învăţat limba română şi o vorbeşte mai bine decât mulţi absolvenţi de facultăţi români get-beget. Fireşte că are dificultăţi în materie de scris, româna nefiind simplu de asimilat de un vorbitor de limbă germanică.
      Sper că va accepta scuzele dumneavoastră pentru că aţi emis nişte judecăţi de valoare în necunoştinţă de cauză.

    • Asa se procedeaza când se emit judecati de valoare in necunostinta de cauza? Se cere scuze? Intreb…;)

  • la Lucian Blaga. astazi cind s-a intrebat de ce nu renoveaza primaria clasa , s-a raspuns ca citez: nu sint fonduri. si din cite au fost s-a facut sala de sport. ce vreti acum sa se faca toata scoala ??eee…….! s-a intrebat de primar si primarie ar stupoare , se tem astia ca de dr#cu . asta e tara noastra.

  • O observaţie pe tema învăţământ / finanţare.
    Tare am impresia că suntem şi aici tributari anilor de comunism. Stăm şi aşteptăm ˝să se dea˝ gratuit, noi să nu facem nimic să nu punem nimic. Un manual e 10 – 20 lei. 200 de lei pe an. Ne plângem da asta dar la ţigări nu renunţăm unde 2 fumători (tata + mama) probabil că dau 200 de lei pe lună.
    Manualele gratuite ar trebui distribuite doar la copiii din familii cu probleme financiare, cu un anumit plafon de venituri (la fel ca acea gustare gratuită care ştiţi bine că se aruncă în 90% din cazuri). Restul, care au venituri decente, la librărie! (dacă vreţi carte, dacă nu, nu).

  • Ce sume frumoase se adună pentru biserici…
    Ce frumos se mobilizează românii noştri, comunităţile, pentru biserici.
    Ei bine, cel puţin la fel, ar trebui să facă şi pentru şcoală. Nu-i aşa?

  • Marius 1 , copii au drepturi egale indiferent de sex,religie,politica , mama sau tata. intelegi ???? drepturi egale. eu ma refeream la ce trebuie safaca primaria in scoli (obligatoriu). acum sa raspund. am dat 45 de lei ptr. parchet , lustruit ,si lacuit si mana de lucru. e anormal. fara chitanta ,pe un caiet de la cca. 23 de oameni. bine ca nu au dat toti dar……….au tot dat vreo 10 ieri. la o duduie din comitetul pe clasa. deci nu la profesor sau cineva din scoala, sa fiu bine intefes. aici e buba , fiindca aceste sume in aceste conditii sint donatii (deci sint legale). dar totusi cineva a fost cu ideea (si banuiesc ca cineva dintre parinti) in mod sigur. e ca si cum s-ar spune , putem noi sa facem clasa ???? si astia din scoala: Daaaaaaa……(ca doar n-or fi prosti sa spuna ca nu). intr-o tara si un oras european (de a lu Cretu) asa ceva nu s-ar fi intimplat niciodata) .este la limita legii. asta este. acum sama intelegeti bine eu nu faca asta ptr. cei 45 de lei (sau citi or mai fi) ca ptr. copilul meu dau si de 10 ori mai mult , ci fac ptr. ala sau aia la care 45 sint o mica avere(cu banii astia o mai duc 1 saptamina). ma intelegeti ????si sint si fricosi si se imprumuta si dau ca , copilul lor sa ,,studieze si sa fie bine ,, in scoala, daca intelegeti ce vreau sa spun. eu ptr. astia fac ce fac. ca bani la primarie sint (si sint destui) se vede din fantani arteziene fara umar , din pltata concertelor (la,la,la……lai) care au fost multe anul asta, din bani ptr. tot felul de prostii aruncati asa ……, si bani dati cu generozitate la biserici . deci bani sint. sint destui. nu e un om sa-i gestioneze corect . si stati ca vin si alegerile azi maine. sa vedeti mana larga atunci. o zi buna. !!

    • Nu cred sa va fi obligat cineva sa dati ceva! A da sau a nu da e fix optiunea dvs! Atata timp cat sunteti corect si va exprimati motivat punctul de vedere! Daca ati dat oarecum ati fost de acord asa ca mi se pare ca acuma bateti apa in piua ca sa zic asa…De
      bun simt mi s-ar fi parut sa ziceti in clasa, banui ca ati fost dintre cei care ati zis „da” in cor…Ce faceti acuma e ceva de genul „dupa razboi multi voinici se arata…” Fiecare poate sa isi sustina punctul de vedere, sa propuna altceva…asta se cheama comunicare, dar se pare ca in clasa dvs aceasta lipseste cu desavarsire…Bine ca stim sa dam cu piatra…Nu faptul ca incercam sa facem ca si copiii nostri sau altii sa invete in conditii mai bune ca cele existente ne ia apartenenta la un oras european…tocmai conceptiile unora ca dvs fac asta!

  • daca ati fi citit postarile mele anterioare ati fi vazut ce s-a intrebat in clasa si ce s-a raspuns , tot in clasa, de catre cei de la scoala. da am dat, nu m-a obligat nimeni si nici nu bat apa n piua si nici nu sint viteaz dupa lupta. am explicat in ultima postrae ce (sau care ) este dorinta mea si de ce fac asta. dar daca nu cititi ………………….si vorbiti asa ca ……..! imi pare rau.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.