Actualitate Economie

Turmele la control. Nouă echipe ale APIA bat munţii în căutarea oilor pentru care s-au cerut subvenţii

Fermierii din judeţ sunt verificaţi de APIA care vrea să vadă dacă oamenii au în bătătură animalele pentru care au cerut subvenţii, dacă acestea deţin paşapoarte, crotalii şi sunt înscrise în Registrul Exploataţiei. Nouă echipe bat munţii cât e ziua de lungă pentru a găsi circa 125.000 de oi şi capre.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură desfăşoară în această perioadă controlul şi supracontrolul la faţa locului în exploataţiile de bovine, ovine şi caprine pentru care au fost depuse cereri de solicitare a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru oi şi capre şi a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită, respectiv lapte şi de carne de oaie din zonele defavorizate.

Şeful Serviciului Control pe Teren şi Inspecţii, Niculaie Doboş, a declarat, miercuri, pentru Timp Online, că, până la sfârşitul lunii septembrie, nouă echipe ale APIA Bistriţa-Năsăud, în total 18 persoane, trebuie să verifice în total 906 exploataţii (ferme sau gospodării -n.r.) cu un efectiv de circa 125.000 de capete.

„E vorba de 10% din exploataţii, aşa cum prevede legea. Verificăm existenţa efectivelor declarate în cererea de sprijin depusă de fermier şi locaţia fermei. Unele sunt declarate în zonă defavorizată, unde sunt alte forme de sprijin şi în aceasză zonă trebuie să le găsim. Se poate să nu fie unde le-au declarat fiindcă e încă perioadă de păşunat pentru ovine, turmele sunt în munţi, într-o turmă pot fi oile cu lapte, iar în alta sterpele. Fermierul explică unde e şi acolo mergem. Facem confruntarea cu registrul de la ANSVSA şi cu el se merge în teren. Nu numărăm efectiv, ci se identifică crotaliul din ureche. Sunt elemente de identificare suficiente. Probleme deosebite nu am întâlnit până acum. Nici situaţii perfecte nu sunt. Poate lipsi un crotaliu în loc de două, cum spune legea. Se poate lipsească ambele crotalii, dar fermierul trebuie să aibă documente de la medicul veterinar că a solicitat altele în schimb pentru a le înlocui pe cele care au dispărut sau rupt”, a spus Niculaie Doboş.

Fermierii care nu permit inspectorilor APIA să intre în exploataţii riscă pierderea subvenţiilor însă, până acum, în Bistriţa-Năsăud nu au existat astfel de situaţii.

„Doar în primii ani de control, între 2007-2008, am avut situaţii de genul acesta, iar apoi nu am mai avut. Fermierii sunt conştienţi, din moment ce au depus cereri la APIA, că oricând pot fi ţinta unui control. Noi îi anunţăm cu 24 de ore înainte. Aşa prevede legea. Nu poţi avea pretenţia să ajungi la poarta omului să te aştepte pe tine, aşa că e anunţat cu 24 de ore înainte”, a spus Doboş.

Potrivit sursei citate, întrucât termenul limită pentru verificări e data de 28 septembrie a.c., inspectorii APIA trebuie să verifice în jur de 5000 de capete de animale pe zi.

„Pentru asta, lucrăm cu nouă echipe în teren. E destul de dificil fiindcă nu la toate stânele ajungi cu maşina. Se mai merge şi pe jos. Trebuie să ne încadrăm în termen fiindcă ieşirea din el reprezintă o notă proastă pentru noi. Tocmai de-asta lucrăm cu nouă echipe şi 18 oameni. Niciodată nu am mai lucrat cu atâtea. Nu avem maşini de teren. E destul de greu, colegii sunt supuşi la riscuri, multe zone fiind accidentate, însă, din fericire, nu am avut accidente în tot acest timp. Aseară, un coleg era la Şanţ. Ajunsese la maşină la 20.00 şi ceva, iar acasă a ajuns la 21.30-22.00”, a spus Doboş.

Fermierii vor primi subvenţiile începând cu luna octombrie, acesta fiind motivul pentru care trebuie urgentate verificările în teren. Se pare că sumele vor fi ceva mai consistente faţă de anul trecut.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS