E destul de mare vânzoleala legată de manualele lipsă de pe băncile elevilor de clasa I şi a II-a. Cred că s-a spus deja ce era de spus mai puţin faptul că oftalmologii îşi freacă mâinile de bucurie. Dacă îi dai unui copil în mână un aparat cu ecran mic la care să se uite nu ştiu câte ore pe zi sub pretextul că învaţă, sigur nu-l prinde clasa a V-a fără ochelari. Ca să nu mai zic de poarta pe care o deschizi unui om în formare – internetul – o poartă în spatele căreia îl aşteaptă tone de mizerie. Poate că, la şcoală, sub ochii dascălului sau acasă, sub cei ai părinţilor, nu va „naviga” nestingherit, dar ce faceţi, deştepţilor, cu turma de copii de pe casa scării de la noi care stă cu orele la un anumit etaj şi „fură” net ca să joace diverse în reţea? Aveţi vreo soluţie pentru ei, miraculoasă?
Ne-am trezit, noi, românii, mai deştepţi decât toată lumea. Chiar zilele trecute am auzit ştirea potivit căreia cofondatorul Appel, Steve Jobs, cunoscut pentru pasiunea sa pentru produsele pe care le-a creat, nu-şi lăsa propriii copii să folosească iPad-urile şi le limita acestora accesul la Internet. Supranumit ”evanghelistul erei digitale”, Steve Jobs povestea şi în biografia sa, semnată de Walter Isaccson, că la masă, în familie, nimeni nu folosea gadget-uri. În fiecare seară, Steve insista să fie luată cina la masa impunătoare din bucătăria lor şi să se discute despre cărţi, istorie şi o mulţime de lucruri.
Aţi crăpat uşa tehnologiei pentru copii de 6 ani, va veni vremea când o vor trânti de pereţi. Aşa se întâmplă cu orice uşă crăpată, din păcate. Tehnologia are farmecul ei, ne uşurează mult viaţa de zi cu zi, însă orice monedă are faţă şi revers.
Mergem mai departe în învăţământul românesc şi dăm peste monstrul intitulat “intrat la facultate fără diplomă de bacalaureat”. M-am îngrozit când am aflat ce poţi ajunge dacă nu ai Bac. De exemplu, grefier! Tu nu ai fost în stare să demonstrezi că înţelegi un text – altfel îţi luai examenul de bacalaureat – dar în mâinile tale stă destinul unui om. Aşa cum se ştie, procesul verbal al unei şedinţe de judecată e întocmit de grefier. Judecătorul doar îl avizează. Din experienţa mea de om care a cam dat declaraţii în instanţă, vă pot spune că am fost singura care am atras atenţia, dintre toţi cei din sală, că nu am spus aşa cum a scris grefierul. Restul, oameni simpli care nu înţelegeau mare lucru şi nu erau conştienţi că “vorba volent, scripta manet”, se trezeau că semnează un text înţeles pe dos de grefier şi care – ce să vezi? – îi scotea din nevinovaţi cum credeau ei că sunt vinovaţi în toată regula. Nu voi merge mai departe cu demonstraţia fiindcă e lipsită de orice sens. E clar că direcţia nu e bună deloc. Sunt curioasă dacă mai marii educaţiei, cei care au decis aşa ceva, s-ar lăsa operaţi de un doctor fără şcoală sau ar urca într-un avion pilotat de cineva care habar nu are la ce sunt bune butoanele. Dacă un grefier fără bacalaureat nu ne omoară de la prima şedinţă de judecată, asta nu înseamnă că sfârşim bine lăsându-ne pe mâna unuia care nu a fost capabil să priceapă ce aude şi cu atât mai puţin să redea cu fidelitate sensul mărturiilor cuiva, haotice, de altfel, în faţa unei instanţe. Veţi spune că îi dictează judecătorul. Da, ştiu! Dar mai ştiu şi că nu am nicio încredere că un om fără Bac e capabil să scrie după dictare.
Mergem şi mai departe şi ajungem la alte consecinţe ale promovării în funcţii importante a celor care nu au studii de specialitate. Uitaţi-vă la oraşul Bistriţa şi spuneţi dacă vi se pare că el poartă amprenta unui arhitect. Vă spun eu că nu şi asta pentru că nu are aşa ceva. Doamna Monica Pop, cea care ocupă fără sens acest scaun, e o ingineră. Domnia sa nu a avut în veci aspiraţii artistice, nu s-a chinuit să intre la Facultatea de Arhitectură – ştim cu toţii cât de greu se intra, nu ca la Politehnică – , nu a pasionat-o arta urbană. Ca absolventă a unei facultăţi de construcţii, ea ar trebui să primească de la un arhitect planul pe care să îl urmeze. Mi-e foarte greu să înţeleg de ce a acceptat să îmbrace o haină care nu i se potriveşte, nu e croită pentru ea: ca să autorizeze drept anexă gospodărească o ditamai vilă? Ca să facă harcea parcea tot oraşul autorizând construcţii hidoase? O fi mai bine plătit postul de arhitect şef al oraşului, mai vizibil şi mai important, dar cum poţi ca om să-l accepţi când tu ştii că nu ai urmat o şcoală de specialitate? Dacă aş fi într-o poziţie decizională, iar un om ar accepta să ocupe un astfel de post fără să fie competent în domeniu, l-aş da afară instant. Cine ştie de ce altele mai e capabil?
Ce v-am înşiruit mai sus sunt efecte mai mult sau mai puţin directe şi dureroase ale promovării oamenilor fără şcoală sau fără studii adecvate. Poate credem că nu ne afectează direct fiindcă, în mod normal, nu ne întâlnim zi de zi cu grefierul sau cu arhitectul şef, însă invazia impostorilor va fi tot mai mare. Sunteţi pregătiţi să-i faceţi faţă?
Cristiana Sabău
Cu iertare sa-mi fie, aveti perfecta dreptate in ceea ce spuneti! S-au tras nenumarate semnale de alarma dar nimanui nu-i pasa! Pur si simplu nu vrem! Vrem poporul asta transformat intr-o masa amorfa de cetateni care fac doar ce li se spune, cand li se spune si cum li se spune! Este foarte usor de manipulat astfel o masa enorma de oameni! Fericit cel sarac cu duhul, nu? Nu se streseaza, nu-si pune probleme, se lasa usor condus, etc, samd…
Problema cea mare este insa pe termen lung. Cei care vor avea un dram de educatie vor pleca din tara. Tot ce crestem, din puterea copiilor si a parintilor, vor pleca si se vor realiza in alta parte. In aceste conditii, de ce ne miram ca suntem codasa Europei la mai toate capitolele? Asta vrem si asta urmarim si asta propovaduim!
Este adevarat ce ati spus aici . Dar …………vreau sa spun doar citeva vorbe referitor la acest subiect: daca este sa fi ,,prost,, , esti si cu scoala[facultate] si fara. cum zicea cineva demult despre tinerii care studiau la Paris ca : se duc boi si se intorc vaci. asi spune mai multe dar……………mi-este limitat timpul. o zi buna va doresc.
Dincolo de decenta personala a numitilor in functii, responsabilitatea este a celor ce fac astfel de numiri. Se stie ca reusita actiunilor unui primar / sau si a unui primar depinde de calitatea consilierilor si mai ales de arhitectul sef, fara ghilimelele de rigoare in acest caz. Vedem zilnic, dincolo de festivisme, ce se intampla. Nici nu mai intereseaza bifarea reusitelor personale sau politice ci reperele pe care le transmitem copiilor.
Stati putin,dar Si sectarii au after school!De ce atata ura,Andreicut Securistu?Comentariile matale sunt….
A citi cărți şi a învăţa din ele în format electronic este un progres remarcabil. A face însă acest lucru ÎNAINTE de a citi (cu glas tare sau în gând) cărţi sau manuale tipărite pe hârtie şi a învăţa din ele, cu caietele (tot de hârtie!) de notiţe şi teme scrise cu creion sau cerneală este profund GREŞIT pentru educaţia copiilor. A sări inconştient peste această etapă de bază în educaţia actualei generaţii este un lucru ce va avea urmări grave, greu de reparat, pentru viaţa noastră socială (comunicare, comportament şi realizare profesională). Iar introducerea manualelor digitale în mediul rural unde copiii nu cunosc tainele lucrului cu calculatorul sau unde nu există Internet este un proiect irealizabil sau foarte greu de implementat.
Ne spui povestea copiiilor indrumati sa-si exerseze talentul intr-un singur domeniu, sau in cateva inrudite. Ne spui asta noua, romanilor, care au fost educati in societatea multilateral dezvoltata.
Probabil ca dumneata, care vii din Amurica, esti invatat cu asa ceva si lauzi acest sistem, cu elevi care fac ecuatia de gradul II in liceu, nu in clasa a IV-a ca la noi. Facultatile lor sunt specializate pe nise foarte inguste, motoul lor e ca e mai bine sa fii foarte bun intr-o singura directie decat sa stii din toate cate putin si nimic in special.. Dar nu e asa, China a inghitit locurile de munca specializate din State, iar acum inginerii americani sunt someri pentru ca nu stiu sa faca nimic altceva, dar absolut nimic, nici sa bata un cui.. Pe cand la noi daca PDL-ul a dat afara jumate de milion de oameni, multi dintre ei s-au apucat de altceva, agricultura, zidarie, montat chiuvete, patiserie, frizerie, etc., cu rezultate bune..
Iar instinctul copiiilor din Africa nu e special, am vazut pe Discovery maimute care stiau deschide suruburile la custile cu banane, etc..
ce liceu ai facut doamna cristiana? cat de greu se intra atunci la licee; acum estii psiholog, sofer, scriitor dar de ce nu te duci tu la sculerii matriteri de la mecanica?
🙂 Nu vă place să fiţi deconspiraţi, nu? Evident. De-asta sunteţi impostori. Cum vâră cineva băţul în muşuroiul vostru, cum săriţi ca arşi şi credeţi că mor de frica voastră. Foarte interesant, dar nu. 🙂
ce e aia VILA???? (cine e impostor…lingvistic?)
Esti dus!
VÍLĂ, vile, s. f. 1. Denumire dată, în Imperiul Roman, unor reședințe rurale de pe domeniul agricol și pastoral exploatat de marii proprietari de sclavi.
Cred că se potriveşte acest sens dat de DEX. De regulă, bugetarii, se cred nişte „proprietari de sclavi” pentru că toţi cei care le plătesc salariile, adică noi, contribuabilii, ne prefacem că nu vedem nimic din ce fac ei.
Eu aş opta însă pentru: VIL, -Ă, vili, -e, adj. (înv.) De proastă calitate, demn de disprețuit; ordinar; josnic; abject.
Sursa: http://dexonline.ro/definitie/vil%C4%83
copy-paste ????
Trebuia să inventez alte sensuri sau ce propuneţi? Constat oricum că mult deranj am putut crea cu aceste subiecte.
daca tot folositi acest cuvant…VILA…..sau CARTIER REZIDENTIAL..aceste doua cuvinte sunt folosite foarte gresit in urbansim…. NU AM FOST ANGAJAT SI NU AM BENEFICIAT DE venituri de la bugetul de stat, PLATESC IMPOZITE PENTRU bugetarii lenesi smecheri etc DAR AICI E PURA RAZBUNARE O CAPCANA IN CARE DOMNUL MOLDOVAN E UN IMPOSTOR FATARNIC
O fi, nu ştiu. Cert este că noi nu discutăm aici despre indivizi, ci despre o casă cu etaj care nu e garaj cum susţine arhitectul şef. Despre asta este vorba. În rest, dacă aveţi dovezi că domnul Moldovan e „impostor” sau că are vreun interes ascuns, adresaţi-vă institiţiilor statului. Mie nu-mi permite legea să interoghez oameni. Îi ascult dacă vor să vorbească. Dar vederea îmi permite să citesc ce e scris pe construcţia aceea cum că ar fi o magazie în timp ce e mai mult decât evident că e o casă în toată regula. Şi auzul îmi permite să înţeleg ce e construcţia pentru doamna Pop. În mod bizar, garaj. Iertaţi-mă, dar restul e fabulă, iar noi nu suntem chiar proştii proştilor.
Pe de altă parte, lingvistic vorbind, uzul face norma. Multe cuvinte sunt folosite greşit după care apare o gramatică a Academiei care acceptă că, din moment ce toată lumea foloseşte o expresie cu un anumit sens, ea devine normă.
garajul???- este o constructie de a gara un autovehicul … la etaj eu pot depozita o bicileta electrica sau chiar un scuter iar la parter pe langa autoturism am dreptul sa-mi repar ateveul! si uite-asa au construit oamenii o VILA!
Da, m-am prins, e o casă cu garaj la parter. Chiar simţiţi nevoia să ne concurăm în IQ?
…pierzi 100%
Decât să fiu un „nimeni”….
ti am mai zis o data ce medicamente sa iei… d c nu intelegi..? d c nu intelegi ca ai nevoie de ajutor..?