Actualitate Recomandări

Invenţiile cu care micii electronişti din Bistriţa participă la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologii

(FOTO) Grădina solară inteligentă, măsurătorul de distanţă sau acceleratorul de particule sunt doar câteva din invenţiile elevilor de la Cercul de electronică al Palatului Copiilor din Bistriţa cu care ei participă azi, la Ploieşti, la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologii de unde speră să vină cu cât mai multe premii.

Grădina solară inteligentă este un proiect care ajută la monitorizarea unei grădini și poate iriga această grădină prin picurare fără prezența umană.


Elevii Ionel Chereja și Söver Imre-Vasile s-au gândit că ideea lor poate fi pusă în practică la scară mare sau mică întrucât este foarte utilă agricultorilor sau persoanelor care au o grădină cu legume. Grădina este una „verde”, în sensul că foloseşte panouri solare şi nu este conectată la nici o rețea de curent. „Creierul” este o placă Arduino cu WI-FI, care analizează umiditatea și temperatura în aer, dar şi și umiditatea în sol cu ajutorul a doi senzori. Bazându-se pe datele primate de la senzori, adică umidiate și temperatură, placa Arduino acționează un releu care pornește o pompă de apă pentru un interval de timp. Alimentarea este asigurată de opt panouri solare reciclate așezate câte două în fiecare colț al grădinii, acestea asigurând destul curent pentru a alimenta atât placa Arduino, cât și pompa de apă. Temperatura și umiditatea în aer pot și văzute pe un telefon mobil, iar pornirea manuală a pompei de apă poate fi realizată de asemenea de pe un telefon. La acest proiect s-au folosit panouri solare reciclate și celule din baterii stricate de laptop pentru a alimenta restul componentelor. Pompa de apă, împreună cu placa Arduino și restul senzorilor, sunt porniți odată la 1-2 ore pentru a economisi energie, dar se poate interveni de pe telefonul mobil pentru modificarea acestui program.

Măsurătorul de distanță cu Arduino UNO, realizat de elevul Ionuț Aurelian Crușitu este bazat pe o placă Arduino UNO. Acesta folosește un senzor ultrasonic HC-SR04 pentru măsurarea distanței și un ecran LCD alfanumeric de 2/16 caractere, iar pentru reglarea contrastului este utilizat un semireglabil de 50kΩ conectat cu cursorul la pinul VO al ecranului și pini laterali conectați unul la + și unul la -. Alimentarea se face prin intermediul unei mufe USB sau a unui jack DC.

Proiectul Pros-Arm v1.1, realizat de Petri James-Florin, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” este un braţ robotic proiectat după modelul uman. Acesta prezintă 5 degete cu 14 falange, degetul mare având posibilitatea de rotaţie. Manevrarea degetelor se face prin 4 servo motoare aflate în antebraţ. Braţul poate fi manevrat atât cu semnale digitale, precum un set de butoane, cât şi prin semnale analoage, precum un potenţiometru sau un senzor muscular myoware. Microprocesorul folosit este un Arduino UNO. Acest braţ poate fi folosit atât ca braţ ajutător, cât şi ca braţ prostetic. Avantajul utilizării acestuia ca braţ prostetic este preţul redus al materialelor necesare construirii şi faptul că fiecare îşi poate aduce propria contribuţie şi modificare la modelul acestuia. Corpul robotului este făcut la imprimanta 3D pentru uşurinţa în personalizare a modelului pe care o oferă. Preţul minim necesar braţului este aproximativ de 400 de lei, majoritatea preţului fiind acoperit de motoarele servo.

Un alt proiect este Acceleratorul de particule sau Ciclotronul, realizat de Sover Imre-Vasile (cls. a X-a) şi Ovidiu Coşbuc (cls. a X-a). Cei doi elevi şi-au propus să accelereze o bilă de oțel în interiorul unui inel realizat din tub transparent din plastic, controlând în mod eficient viteza de rotație. Sfera este menită să simuleaze o „particulă elementară” vizibilă, imitând ceea ce se întâmplă într-un accelerator real. Bobinele au fost montate astfel încât interiorul lor să fie la același nivel cu baza machetei, iar ansamblul tubular din plastic-bobină să fie la un nivel care să îmbunătăţească alunecarea sferei.

La concurs, echipa din Bistriţa va mai participa şi cu o Sursă de laborator reglabilă cu autoprotecție, autori: Alexandru Marius Ciurea din cls. a X-a şi Ovidiu Coşbuc din cls. a X-a. Sursa reprezintă un alimentator de tensiune continuă, stabilizată, cu autopretecţie, reglabilă în intervalul 0-30Vcc. Ea face parte din clasa surselor de alimentare de înaltă calitate, având în vedere stabilitatea în timp a parametrilor precum şi al înaltului său grad de fiabilitate.

Nu în ultimul rând, elevii Dragoş Mureșan, cls. A XI-a, James-Florin Petri, cls. A XI-a, şi Dan-Alexandru Buzan, cls. A XI-a, prezintă robotul utilitar.

„E robotul cu care noi am participat la cea mai mare competiţie de robotică din lume. Se numeşte RUBEN BOT fiindcă nouă, în cadrul echipei de robotică, ne place să răspândim robotica prin judeţ. Am fost prin mai multe şcoli, printre care şi Gimnazială nr. 1. Cu o noapte înainte, un copilaş numit Ruben a plâns toată noaptea că nu a putut să vadă robotul. El are o tumoare cerebrală, a intrat în metastază, părinţii nu vor să facă mare tam-tam din asta, dar noi am botezat robotul cu numele acestui băiat. Robotul poate fi folosit ca unul utilitar. Cu el putem transporta diferite tipuri de marfă. El poate fi adaptat oricărui tip de muncă. El este prevăzut cu diferiţi senzori care pot oferi robotului opţiunea de a fi preprogramat ca să facă mişcări repetate şi constate precum cele ale roboţilor din fabrici”, a spus Dragoş Mureşan.

La rândul lui, James-Florin Petri a spus că, la Bucureşti, robotul s-a descurcat foarte bine, clasându-se al  9-lea pe divizia la care a concurat: „Anul acesta au fost 92 de echipe şi s-a descurcat foarte bine”.

Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologii de la Ploieşti, ajuns la ediţia a VIII-a, se desfăşoară pe 14 secţiuni şi presupune susţinerea de comunicări de specialitate şi promovarea de bune practici, prezentate de cadre didactice şi cercetători din domeniul ştiinţelor şi al disciplinelor tehnice, promovarea noutăţilor în domeniul Ştiinţelor şi al Disciplinelor Tehnice, valorificarea lucrărilor prezentate prin editarea lor pe suport DVD şi susţinerea de lucrări ştiinţifice.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS