Actualitate

Investigații la fosta uzină termică din Bistrița, sit potențial contaminat

Primăria Bistrița a solicitat oferte pentru servicii de investigare detaliată și evaluare a riscului pentru situl potențial contaminat ”Direcția de termoficare Bistrița – Uzina termică”.

Situl denumit ”Direcţia de termoficare Bistrița – Uzina termică”, în suprafață totală de 3,3 ha, situat pe strada Zefirului nr. 1, se află în proprietatea orașului și este administrat de către Direcției Infrastructură și Servicii Publice din cadrul Primăriei.

În anii trecuți, situl a fost încadrat în inventarele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului ca sit contaminat, natura sursei de poluare fiind depozitarea combustibililor. Din rapoartele respective a rezultat necesitatea etapei de investigare detaliată și evaluare a riscului. 

Scopul demersului este de a confirma existența și intensitatea contaminării prin analize de sol, apă subterană etc., precum și de a analiza şi estima probabilitatea apariției efectelor negative asupra mediului în relația cu poluanții identificați, respectiv produsele petroliere. 

În ședința Consiliului Local din 26 septembrie se va aproba trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Bistriţa a mijloacelor fixe ce au deservit sistemul de producere și distribuție a energiei termice, casarea, și după caz, valorificarea acestora, în condițiile legii.

Construcțiile respective nu au mai fost utilizate cu această destinație încă din anul 2004, când sistemul centralizat de termoficare a încetat să mai funcționeze în Bistriţa, astfel că şi-au încetat uzul şi interesul public încă din acea perioadă, acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare. Este vorba de: sediu administrativ și ateliere, hală mașini, anexă păcură, anexă ateliere, anexă tratare apă, anexă combustibil, stație de pompare, coș de fum din beton armat (120 m înălțime), linie pentru aprovizionare cu păcură, drumuri și platforme din beton, rezervoare de păcură, instalații și motoare eferente centralei termice, cazane de abur. 

17 comentarii

    • În Luxemburg am vizitat un parc industrial transformat în spațiu multicultural ,construcțiile industriale fiind păstrate și conservate.E foarte interesant.Sunt cafenele ,restaurante,săli de conferințe,săli de sport,biblioteca,săli de dans,cinema și chiar și o facultate tehnică.

      19
      1
    • Corect Acolo sunt necesare terenuri de sport. Este clar că trebuke demolat tot mai puți turnul centralei termice cunoscut ca turnul CPL care este simbolul puterii industriale a Bistriței.

      51
      3
  • Turnul ar pute fi folosit prin construirea unui local public rotitor la 120 m înaltime. In timp de o ora sa faca o rotatie. Cu lift si toate dotarile aferente. S-ar pute proiecta filme holografice la înaltime, observatii astronomice, etc. Nu stiu daca e realizabila ideaa, dar daca ar fi , in mod sigur ar fi frecventata! Cei in domeniu sa-si dea cu parerea!

    51
    8
    • Ar putea fi transformat intr-un punct de panorama, chiar daca s-ar demola jumatate din el, ar ramane suficienta inaltime de unde sa admiri orasul de la inaltime. Dar e o idee prea indrazneata incat sa aiba curajul cineva din Primarie sa o puna in practica. Mai depinde si de ce vor sa faca cu zona, pentru asa ceva e nevoie de o zona verde sau agrement, sport.

      33
      3
    • Subscriu ideii! La Londra, o termocentrală pe cărbuni, dezafectată de multe zeci de ani a fost transformată în mall și centru rezidential cu apartamente de lux. Unul din cele patru turnuri (coșuri de fum) de 109 m inaltime a fost transformat în așa ceva. Se oferă o altfel de perspectivă asupra Londrei, cu profit bun. E și spectaculoasă și eficientă. Nu este restaurant in vârf, nici cinema, dar sunt în mallul de la parter și înprejurimi toate ofertele și tentațiile. O urcare durează cam 7-8 minute pe serie.

      11
      4
    • SF-uri fratilor!!!
      Noi ne kkm in fundu’ curtii si voi vreti restaurante rotitoare la 120 de metri.
      Jos cu turnul, deratizata zona si construit ceva ce isi doreste cu adevarat cetateanul.
      Ce? Faceti un sondaj si o sa aflati.

      17
      22
    • Păi Piață există la numai 500m ce sens are să faci încă una aşa de aproape ?!
      Terenuri de sport şi parcuri nu sunt în zonă !

      29
      1
  • Întrebați fiind cei de la Garda de Mediu, habar nu aveau daca acest sit e contaminat, paia daca agenția de mediu îl are ca in inventar că e contaminat, de ce nu știe garda de mediu?? Oare pe cine protejează? Aceste două instituții mi se par că concurează între ele

    18
  • Păi la preluarea mandatului de primar a lui Turc liberalii şi ecologişti ( Ciobănică ) anunțau cu trâmbițe şi tobe că demolează acea locație infectă şi fac acolo o bază sportivă.
    De atunci nimic nu sa întâmplat acolo. Este destul de ciudat că doar acum când pleacă din primărie cer o investigație. O fi vorba şi aici de incompetență ?!

    34
  • locul , cu turn cu tot , trebuie concesionat unui privat, într-un scop public – sau făcut un parteneriat public-privat în acest scop. Municipalitatea nu are resurse și capacitatea de a face singură ceva util și interesant pentru urbe din acel loc.

    3
    8
    • De ce nu ar avea capacitatea primăria să facă treaba asta ? Cât este de greu să pui jos nişte clădiri care oricum stau să cadă ( aici nu mă refer la Turnu CPL care trebuie să rămână ) după care să pui nişte iarbă două porți de fotbal şi câteva băncuțe ?

      4
      2
  • Sper că domnii comentaci nu sunt niște amărășteni de pensionari cu viziunea rămasă din ani 70, când partidul-stat le făcea pe toate. Deși ar putea fi tineri sunt profund (!) legați de mentalitatea etatistă : să ne facă statul, primăria, guvernul, Ciolacu, orice. Să ne dea, că ne trebuie. Ia să mai punem și noi mâna, să investim , să avem inițiative private, că astea duc țara înainte. Veșnicii pomanagii, în așteptarea perei mălăiețe se văicăresc de pe margine, cu mâinile-n sân și cu cizmele nespălate – ca la ăia de prin Moldova, unde le curăță soldații șanțurile. Iese omul din comunism, dar comunismul din om ba!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.