Actualitate

Investiții NATO la Brigada 81 Mecanizată. Ce legătură au cu războiul din Ucraina

Prima mare unitate terestră a Armatei Române care a realizat interoperabilitatea operațională cu entități similare din state membre ale NATO, Brigada 81 Mecanizată Bistrița, este în plin proces de modernizare, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

”Este un proiect mai vechi, început acum câțiva ani, este cu finanțare NATO. Este vorba despre o modernizare care a început și în alte locuri. Am văzut, batalionul multinațional de la Craiova a terminat acest lucru. Aici, la Bistrița, este o unitate foarte importantă a Armatei Române pentru Divizia a 4-a și este un proces foarte important de modernizare care a început și va mai dura 2 sau 3 ani până se va termina tot ce înseamnă proiectul logistic al unei cazărmi moderne, cu tot ce înseamnă dotare NATO, pornind de la comunicații, la locațiile unde se țin mijloacele de transport și tot ce înseamnă armată NATO. Este un proiect mai lung, nu are legătură cu … (războiul din Ucraina – n.r.), dar are legătură cu importanța Bistriței în ce privește arhitectura securității naționale, aici fiind o unitate foarte importantă a Diviziei a 4-a a Armatei Române. Va fi un proiect foarte modern când se va încheia”, a spus Vasile Dâncu.

Ministrul Apărării nu a dorit să ofere alte detalii despre importanța Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița în cadrul NATO, precizând că ”acestea sunt informații secrete”. El a menționat totuși că ”este o unitate care, prin resursa umană pregătită, prin faptul că a fost în teatrele de război, are certificări NATO, oameni foarte bine pregătiți și a dat un tribut foarte important pentru ceea ce înseamnă securitatea României”.

Brigada are batalioane de infanterie, artilerie, tancuri, apărare antiaeriană și sprijin logistic și subunități de cercetare, comunicații și informatică, geniu, apărare chimică, bacteorologică, radiologică și nucleară, EOD (explosive ordnance disposal) și altele.

De la înființarea sub această titulatură din 1995, Brigada 81 Mecanizată a fost nominalizată pentru îndeplinirea misiunilor de menținere a păcii și umanitare și pentru participarea la exerciții comune în cadrul Parteneriatului pentru Pace.

Ulterior, odată cu evoluția și schimbarea factorilor geopolitici, Brigada 81 Mecanizată a participat, alături de celelalte structuri ale Forțelor Terestre, pe de o parte, la misiuni de stabilitate și reconstrucție, de luptă împotriva terorismului și, pe de alta, la exerciții majore în comun cu reprezentante militare din statele membre NATO și partenere. 

Peste 5.000 de militari ai brigăzii au participat în diferite teatre de operații (Angola, Afganistan, Bosnia-Herțegovina, Coasta de Fildeș, Congo, Etiopia, Eritreea, Georgia,  Irak, Kosovo, Kuweit, Liberia, Macedonia, Nepal, Sudan) individual sau la nivel de subunitate, unitate, mare unitate la operații în sprijinul păcii.

Astăzi, la Haga se deschis jocurile Invictus, iar trei militari din Bistrița – răniți – participă la această competiție, a mai precizat Vasile Dâncu.

2 comentarii

  • Sa nu pațeasca NATO ca la Constanța ,unde le au furat ,,aliații” motorina…Avem si aici interlopi de talie mare,numai ca pe aici sunt deghizati in oficiali si colaboratorii lor.Astia cand fura ,apoi fura si masinile nu numai motorina.Om vedea prin niste curti cate un transportor blindat sau cate un F16.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS