Vocea poporului.
Fiecărei generații, istoria îi cere să rezolve una sau mai multe aspecte ale condiției umane. După modul de abordare a situației și după impactul și consecințele asupra generațiilor viitoare, istoria evaluează și consemnează contribuția fiecărei generații la consolidarea sau șubrezirea edificiului național. Întotdeauna tineretul a avut senzorii prin care a identificat momentul întâlnirii poporului cu clipele astrale. Momentele cruciale ale condiției umane au fost fixate în istorie de tineretul vizionar, curajos și responsabil. Sacrificiile tinerilor, comportamentele individuale și colective exemplare ale acestora și mormintele lor constituie soclul sacru pe care se sprijină construcția națiunii.
Alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014 au dat vizibilitate unei generații cu o pronunțată conștiință a apartenenței la o vârstă și la un rol istoric asumat în evoluția României. Catastrofa de la Clubul Colectiv a întărit profilul acestei generații și a subliniat principalele revendicări și modalități prin care își propune să schimbe cursul României. Nota dominantă a protestelor a constituit-o nemulțumirea față de clasa politică în ansamblul ei. Acest lucru scoate în evidență maturitatea tinerei generații.
Raportul de cauzalitate, felul în care au fost administrate țara și starea națiunii după 25 de ani, dă legitimitate istorică intrării în scenă politică, în rol principal, acestei generații. Tineretul ne-a făcut cunoscut că nu se mai mulțumește cu un rol limitat, episodic și marginal în decizia politică la nivel național. Ar fi o crimă dacă generația care a adus România în acest punct ar zădărnici oportunitatea strategică a tineretului. Trebuie să recunoaștem că în general s-a făcut politică fără valori și nu s-a dat sens vieții în propria noastră țară. Ținerii au regăsit sensul vieții și valorile în Occident și de acolo le-au adus în vatra strămoșească. Așa ne-am salvat mereu în momentele de rătăcire. În calitate de consilier județean PSD, am înțeles să fac loc tinerei generații. Am credința profundă că făcând un pas lateral fac un lucru înțelept și care se cuvine. Dragostea de țară, bună credința și bună cuviință sunt singurele moșteniri pe care vreau să le transmit tineretului care mi-a inspirat atâta încredere. Orice urmă de îndoială mi-a fost spulberată de faptul că victimele de la Clubul Colectiv internate la Spitalul Militar Central au comunicat cu medicii din Belgia în limba engleză și limba franceză.
Cu toată suferința, și-au exprimat durerea în limbile globalizării. Generația tânără este racordată la contextul global și european prin capacitatea de a conceptualiza și de a accesa informația. Generația mea nu are voie să compromită voința și acțiunea tinerei generații.
Cred că Radu Moldovan are mandatul organizației oferit de Conferința Județeană a PSD, puterea și chibzuința de a gestiona cu eleganță schimbul de generații și va îndrepta tensiunile inerente într-o direcție constructivă. Conservarea pe funcții a unor oameni care se cred de neînlocuit ar constitui un act sinucigaș pentru organizația județeană PSD, pentru județ și pentru Radu Moldovan ca lider politic. Radu Moldovan se confruntă cu cea mai mare provocare de construcție organizațională. Nevoia de schimbare este reală, în general dezirabilă și inevitabilă. A moștenit un profil de organizație și trebuie să-l transforme în acord cu vocea poporului. El se află acum între plăcile tectonice ale rezistenței la schimbare și nevoia de schimbare. Este momentul crucial al carierei sale politice, dar și al organizației județene. L-a prins războiul, trebuie să-l poarte. Un război nou cu generalii vechi este fără șanse de izbândă. Abandonarea construcției organizației județene și a luptei l-ar fixa în istoria județului ca laș sau trădător. Pentru politica județului este nevoie de atât de stânga, cât și de dreapta. Armonia județului trebuie să rezulte din confruntarea de valori, viziuni și acțiuni ale celor două familii politice. Fără politicieni nu se poate da sens democrației. Ei trebuie să adune nevoile sociale și să le transforme în politici publice. Radu Moldovan, ca de altfel toți liderii politici din județ, au obligația de a întâmpina 100 de ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia cu o generație de oameni politici care să fie la înălțimea profilului moral, etic, patriotic, de angajament afectiv și efectiv al celor de la 1918. O sută de ani de istorie națională unitară se uită la noi și așteaptă să fim la înălțimea trecutului și a provocărilor viitorului. Un arc peste timp între tineretul Marii Uniri și tineretul de azi, între politicienii de atunci și cei care vor avea cinstea să înalțe privirea spre cer, spre Iuliu Hosu sau Iuliu Maniu.
Doamne, ajută-ne să vedem departe cu claritate!
Consilier județean PSD Ioan Gaftone
Pai da lo” reformat cu Danel Suciu si Ion Denes!
VA sugerez D-le colonel GAFTONE sa trimiteti acest material personal lui Dragnea spre luare aminte. De altfel PSD-ul este foarte greu de urnit din loc, pana si la gandirea pozitiva .Recentul MCV pt. ROMANIA il pomeneste de rau pe Dragnea si Ponta. Nu mai vorbesc de Parlament care este facut praf, si descris ca protector al infractorilor, chiar din sanul lui.Pe plan local, in cadrul Consiliului Judetean, lucrurile sunt la fel. A refuza sa pui in aplicare (trei) hotarari judecatoresti pt. schimbarea pe post a unui consilier jud. spune totul de la sine. Aceste aspecte spun clar ca avem entitati care sunt mai PRESUS de LEGE. Aceste aspecte s-au intamplat de fapt si in consiliul local, cand si acolo poporul una a votat, si altii au iesit. Se incalca legile tarii tot intr-o veslie, prin anumite proiecte votate in dispretul legilor de MEDIU si a MONUMENTELOR ISTORICE. Scrisorica este valabila pt. toate partidele. O ZI BUNA !
Slabe sperante ca Radu Moldovan are puterea și mai ales curajul de a gestiona schimbul de generații. Un argument este lipsa de reactie pentru pierderea de catre primaria Bistrita a fondurilor europene la proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Desi la data semnarii contractului in septembrie 2014, Liviu Dragnea la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, l-a atentionat pe primarul Ovidiu Creţu, ca termenul-limită,la care trebuie incheiate lucrarile este 31 decembrie, 2015 totusi au mai ramas de executat lucrari in valoare de 17.900.000 lei. Lucrările neexecutate până la data susmenţionată vor fi suportate din bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016. Si totusi, nu raspunde nimeni pentru pierderea fondurilor europene chiar daca atat primarul Cretu cat si directorul Rus au fost avertizati in momentul semnarii contractului ca lucrarile trebiue incheiate in 15 luni. Ar fi fost normal ca pana acum organizatia judeteana PSD sa fi luat pana in prezent masuri pentru a determina pe Cretu si pe Rus, sa faca un pas inapoi pentru a-si asuma esecul . Totusi, pentru ca PSD-ul judetean sa mai castige credibilitate, este necesara retragerea sprijinului politic pentru candidatura lui Cretu pentru un nou mandat la primarie, avand in vedere si varsta lui de pensionare.
Foarte corect D-le Vlad.
Stimate domnule Ioan Gaftone ați pus degetul pe rană, dar nu până la capăt.
Nu ați dorit să exprimați, în spațiul public, toate gândurile dvs.
Dar în interiorul organizației ați susținut ceea ce rezultă indubital din textul dvs.(foarte bun), sesizat foarte bine de Vlad?
Pesedeii dau minusuri la greu. Prin asta dau dovada ca incep sa se reformeze. AI– HA !
Are dreptate!
Scena politica romaneasca ?, ham …, complicata problema, mereu spunem ca, ce a fost *ramane istorie*, este adevarat, daca privim insa scena politica actuala si ne amintim de *Eminescu*, acesta, inainte de 1900, deci acum circa … 130 de ani, o prezenta, ciudat cu *aceleasi metehne, scena politica*, copiata parca la *indigo*. Aveti dreptate, dar doar daca, cuvintele nu raman doar *cuvinte aruncate … electoral*. Ce au insemnat pentru Romania si romani, *celebrele decizii politice aruncate cu enfaza de creaturi tip … Tariceanu de exemplu* in ultimii 26 de ani ?, din circa 20 de milioane de locuitori, intre 3 si 4 milioane au emigrat ca mercenari ai muncii la straini pentru un trai mai bun, intre 3 si 4 milioane traiesc la limita sau sub limita saraciei, o masa enorma numai buna de manipulat electoral. Mi sau zeci de mi de copii – fie acceptam sau nu – care reprezinta viitorul Romaniei, dar care traiesc acelasi calvar al *foamei, mizeriei, frigului, lipsurilor* la periferia societatii si care *rar sunt prezentati societatii, pentru audiente tv* si care … ce fel de viitor vor reprezenta oare ? . Clasa politica, inainte de toate trebuie sa-si lase deoparte propriile interese si sa priveasca *realitatea romaneasca in profunzimea ei*. Da, aveti dreptate dar doar *asa*. Cu respect.
Rar se întâmplă ca oameni angrenați în politică să perceapă altfel decât antagonic partidul concurent. Complementaritatea doctrinelor este cu atât mai benefică cu cât fiecare în parte este mai bine definită. Strălucirea albului nu ar fi posibilă dintr-un amalgam de gri.
Nu cred că există un conflict între generații, dar se simte o lipsă totală de reglementare și norme democratice în funcționarea partidelor. Principii sănătoase, normale, firești ar asigura o îmbinare a entuziasmului și experienței.