Timp de gândire

Ioan Gaftone: Strămoșii nu mor niciodată. Mă întreb dacă ne vom trezi sau ne vom duce la pierzanie

”Suferința este un factor de coeziune, dar se pare că nu ne mai pot uni nici măcar suferința și jertfa supremă a unor oameni cu un comportament exemplar. Liantul social a fost distrus, divizarea a atins cote de nebănuit și a depășit pragul de pericol. Răul este în noi. Ne vom trezi sau ne vom duce la pierzanie?”.

Strămoșii nu mor niciodată

2 monument martiri dealul cruciiÎn cimitirul municipiului, într-o atmosferă ploioasă, sub un cer plumburiu, s-a sfințit monumentul funerar al martirilor Leonida Bodiu, Ioan Burdeț, Dumitru Toader, împușcați de comuniști în Dealul Crucii pentru că s-au opus pe față acestui regim. Au participat urmași ai martirilor, mai mulți preoți, protopopii de Bistrița și Năsăud, mitropolitul Andreicuț, președintele și unul din vicepreședinții Consiliului Județean, prof. Ioan Petrov, directorul Spitalului Județean, directorul Muzeului Județean, preotul militar al garnizoanei, primarul. De la început am remarcat absența elevilor, studenților și a reprezentanților celorlalte biserici. În mod deosebit m-a surprins absența Bisericii Greco-Catolice ca obiect al opresiunii și ca biserică martiră. În general, suferința este un factor de coeziune, dar se pare că nu ne mai pot uni nici măcar suferința și jertfa supremă a unor oameni cu un comportament exemplar. Evenimentul a scos în evidență lipsa coeziunii corpului social și că în lipsa unor modele nu ne preocupă promovarea conduitelor excepționale. Cum să nu auzi ca biserică martiră strigătul din morminte al acestor martiri? Cum să nu faci din acest eveniment o lecție de istorie? Din jocul geopolitic al religiilor trebuie să învățăm să exploatăm avantajele pentru națiune și nu să ne învrăjbim.

Gândurile mele m-au purtat în sfera geopoliticii religiilor, a impactului și consecințelor acestora în istoria națională, europeană, universală și la situația creștinilor din Siria. Mi-au venit în minte versurile lui Octavian Goga: ”Strămoșii nu mor niciodată/Războiul lor în noi și-l poartă/Și azi de dincolo de moarte/Ei ne mai cer o judecată”. Strigătul din morminte al celor trei martiri ne-a chemat la judecată. Oricât de firav ar fi strigătul din morminte nu poți să nu-i înțelegi clar sensul. În final, a luat cuvântul preotul Vasile Rus din Nepos, nepotul martirului Dumitru Toader. După cum stătea în picioare în fața crucii se vedea că poartă povara mândră a unei moșteniri genetice serioase din care nu puteai sa nu identifici imediat curajul, demnitatea, bărbăția. Cuvintele lui au dat momentului o încărcătură emoțională vizibilă și molipsitoare. Se simțea cum vibrația a cuprins toți participanții. Era angajat afectiv și efectiv, iar vorbele lui aveau greutatea celor rostite sub patrafir. Rostirea era apăsată și presărată cu lacrimi. A explicat cât de greu a realizat acest monument funerar, câte opreliști, limitări și constrângeri i-au stat în cale. Nu am văzut urmă de patimă în cuvântul lui.

M-am întrebat de ce oare ne solidarizăm așa greu pentru a realiza proiecte majore. Liantul social a fost distrus, divizarea a atins cote de nebănuit și a depășit pragul de pericol. Mă întreb dacă ne vom trezi sau ne vom duce la pierzanie. Răul este în noi. Oare va putea vreun lider să înțeleagă parametrii de stare ai societății și să aibă curajul de a îndrepta lucrurile? Oare ce trebuie făcut pentru a cuceri inimile și sufletele oamenilor și astfel să se obțină consensul pentru a corecta situația? Îmi pare rău că pentru mormântul celor trei martiri nu s-a găsit un loc adecvat, mai vizibil, pentru a putea depune coroane de flori cu ocazia zilelor festive. Mă întreb ce trebuia să fi făcut mai mult decât a muri pentru a avea loc în Panteonul Bistriței? Din acest loc monumentul funerar ar fi adus zilnic la cunoștința trecătorilor faptele și jertfa martirilor și astfel ar fi intrat în mentalul colectiv.

Locul unde este amplasat acum monumentul nu face decât să adauge încă o lespede a uitării peste faptele celor trei. Pentru ca memoria să fie o formă de justiție, trebuie făcută vizibilă, activată permanent și transmisă din generație în generație. Numai așa vom putea clădi pe jertfa lor un corp social sănătos și comportamente colective și individuale exemplare. În final mi-au venit fără să vreau în minte versurile poetului Radu Gyr: ”Din luptele și-nfrângerile noastre/așternem trepte altor noi destine /o scară de argint peste dezastre /s-o urce pașii lumii care vine /Din fiecare rană ce ne doare /din orice răstignire mai adâncă/am pus armuri pe piepturi viitoare /și-o spadă grea în mâini ce nu sunt încă”. Asta au realizat cei trei bărbați curajoși. Ne-au dat nouă armuri, spade și scări cu care am trecut peste prăpastia comunistă și s-au transformat în modele de conduită. Cu acest mesaj am plecat din cimitir din partea celor trei martiri. Aș vrea ca generațiile de azi să arunce scara moștenită de la martirii din Dealul Crucii și de la alții peste dezastrele de azi iar sabia și armura să le folosească pentru a stârpi ura, nedreptatea, hoția, ticăloșia. Urmașilor noștri trebuie să le transmitem scara întreagă, armura neruginită și sabia nepătată, însoțite de mesajul lor. În Dealul Crucii, într-o rană a pământului, o cruce cu brațele deschise spre cer amintește jertfa celor trei, ne dă nouă îndemnul de a le mulțumi pentru faptele lor și într-o situație similară să le urmăm exemplul.

Ioan Gaftone, consilier județean

5 comentarii

  • In momentul in care o sa ne invatam ce inseamna respectul pentru urmasi, pentru semeni, pentru simboluri o sa fie altfel in frumoasa noastra tara, pana atunci stam si ne lamentam! Domnule Gaftone….este clar ca dvs aveti respect pentru aceste lucruri data fiind pregatirea si cariera dvs, dar cati din cei amintiti de dvs mai sus au asa ceva, sau au venit doar ca mai trebuia sa bifeze ceva in calendarul zilei….si vorba aia…au fost langa anumite personalitati!
    Profesorii domnule colonel, profesorii ar trebui constientizati de acest lucru primii…ei educa generatiile viitoare…

  • Nu locul unde este amplasat acum monumentul Eroilor din Dealul Crucii face să astearna o lespede a uitării peste faptele lor, ci atitudinea politicienilor de astazi. Eroi au fost, eroi sunt inca. Inafara de mormantul Eroilor din Dealul Crucii, in Cimitirul Municipal de pe str. Tarpiului,tot in apropiere de CIMITIRUL EROILOR isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan.
    Dar, cu toate ca Bistrita dispune de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat, de cativa ani incoace, sarbatorile dedicate cinstirii memoriei acestora se organizeaza cu dispret, langa un asa-zis monument in forma de SULA amplasat langa PREFECTURA, vrand parca sa materializeze sintagma „Ce are Sula cu Prefectura”. Controversatul monument a fost instalat in 2009 exact pe locul unde pana atunci a existat bustul lui Petru Rares si care a fost mutat, numai pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, nici cu ocazia comemararilor de peste an. Dupa cum se stie din presa vremii, cu prilejul sfintirii cimitirului eroilor pe data de 28 1ugust 1938, dupa Sfanta Liturghie savarsita la Catedrala ortodoxa, de pe Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au strabatut pe jos distanta de la Catedrala la Cimitirul Eroilor. De aceea, ar trebui ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte, si monumentul eroilor sa fie in Cimitirul eroilor de pe str. Tarpiului, iar in Piata Petru Rares trebuie sa revina statuia domnitorului, care da si numele pietei.

    .

  • Pentru lucrurile expuse mai sus de dumneavoastra nu ar trebui ca Popescu , Tintean , Radu Moldovan , sa se afiseze la astfel de manifestatii . EI sunt urmasii comunistilor de care amintiti . Ei au beneficiat de o viata buna pe vremea lor ( comunistilor ) , au fost in functii atunci sau sunt urmasii directi ai lor. Rusine lor, comunisti nenorociti . V-ati infiltrat in toate partidele si va dati mari liberali, taranisti , etc . Sunteti niste comunisti nenorociti .

    • Nu vreau sa instig dar are dreptate d-ul BOPU, nu a existat si nu se va face dreptate pe tema luptatorilor anticomunisti si celor care au suferit de pe urma lor pentru un singur motiv ca au iubit Tara Noastra.Ca o paranteza dupa 25 de ani nu se stie exact cati romani de-ai nostri au suferit si murit in regimul comunist condus de bolsevici.

  • ˝Liantul social a fost distrus, divizarea a atins cote de nebănuit și a depășit pragul de pericol.˝
    Dureros de adevarat.
    Pe langa tesutul industrial si tesutul social e destramat.
    Si totusi…..Atunci cand pare ca aproape ca n-a mai ramas nimic de pierdut, nu inseamna decat ca totul ramane de castigat.
    .
    Nu dor nici luptele pierdute,
    nici ranile din piept nu dor,
    cum dor acele brate slute
    care să lupte nu mai vor.
    .
    Cat inima în piept iti canta
    ce-nseamna-n lupta-un brat rapus ?
    Ce-ti pasa-n colb de-o spada franta
    când te ridici cu-n steag, mai sus ?
    .
    Infrant nu esti atunci când sangeri,
    nici ochii când în lacrimi ti-s.
    Adevaratele infrangeri,
    sunt renuntarile la vis.
    .
    Adevaratele infrangeri sunt renuntarile la vis…
    Cei de astazi traim in visul celor de ieri…
    Cei de maine vor trai in visul nostru de azi…
    Respect, domnule Gaftone…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.