Politică

Ioan Moniţa: Nu ştiu cât mai rezist la Primărie. Ni se cer nişte aberaţii de domeniul fantasticului

Primarul comunei Romuli Ioan Moniţa i-a semnalat prefectului Ioan Ţintean că primarii sunt asaltaţi de instituţiile statului cu tot soiul de cereri aberante încât, din cauza birocraţiei, majoritatea nu mai rezistă. „Sunt nişte aberaţii de domeniul fantasticului”, a spus Ioan Moniţa, referindu-se la ultimele prevederi referitoare la eliberarea certificatelor de producător agricol.

„Atât de mare e birocraţia în ţara asta încât suntem efectiv nişte sclavi. Eu nu ştiu cât mai rezist la primărie. Ni se solicită avize peste avize, acorduri peste acorduri. Mi s-a solicitat autorizaţie de la pompieri pentru şcoli. Bun, sunt de acord. Haideţi să vedeţi ce avem la faţa locului. Este hidrant, este tot ce trebuie. Ei, nu! Dacă şcoala a fost reparată acum 10 ani, am nevoie de expertiză care se face numai la Cluj de către o persoană specializată. Să mai plătesc 10.000 de lei ca să-mi facă expertiza. Nu se poate, oameni buni. Efectiv ajungem să nu mai solicităm nimic. E aberant ce se întâmplă! Ni s-a spus că avem nevoie de cursuri de specializare pentru responsabili de mediu. Tot timpul ni se spune că trebuie să facem, să facem, şi cât e amenda, dar nu spune nimeni câţi bani avem şi cum îi putem împărţi. Credeţi-mă că răbufnesc pentru că nu mai rezist”, a spus Ioan Moniţa.

Primarul din Romuli a sărit apoi şi la gâtul lui Valentin Pop Mititean, şeful Direcţiei Agricole Bistriţa, căruia i-a spus că e „aberant” ca un ţăran de 70-80 de ani să fie trimis să facă diverse cursuri ca să primească certificate de producător.

„Noi ştim fiecare cetăţean ce are în gospodărie şi ce produce. Nu asta înseamnă certificat de producător? Ce produce omul în gospodărie? Păi asta înseamnă! Acum veniţi şi spuneţi că nu îi mai putem da omului certificatul dacă nu are nu ştiu ce cursuri. Ce atestat profesional? Să-i spun la badea Gheorghe de 70 de ani că nu-i mai dau certificat de producător că nu e atestat profesional? Omul face agricultură de 50 de ani. E altul mai bine atestat profesional decât el? Sunt nişte aberaţii de domeniul fantasticului”, a declarat Ioan Moniţa.

Primarul din Romuli a cerut şi şefului APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, ca instituţia să dea dovadă de mai multă consecvenţă.

„Am o rugăminte pentru APIA: să nu mai schimbe regulile în timpul jocului. S-au preluat cererile pentru ajutorul pe suprafaţă mai întâi pe hârtie şi apoi online. E foarte bun programul IPA online şi am lucrat chiar eu pe el pentru cetăţenii din Romuli, dar ideea e că în 2008, oamenii şi-au făcut hărţi pe hârtie, au semnat angajamente de mediu, iar când a venit teledetecţia, supracontrolul acela, Dumnezeu îl ştie, au ajuns în situaţia să semneze actul de control, iar acum se văd în situaţia să dea bani înapoi. Li s-a spus că nu au voie să facă contestaţie. Cum să nu aibă voie? Omul trebuie să le lămurească fiindcă altfel o să zică că cine ştie ce prostii a făcut primarul sau angajatul Primăriei. E şi greşeala oamenilor, nu ascundem lucrul acesta, dar să nu se mai schimbe regulile în timpul jocului”, a declarat Ioan Moniţa.

2 comentarii

  • Are 100% dreptate. Nu trebuie adaugat nimic. Sper ca face curatenie in birocratie macar in raza lui. Ne trebuie inca o suta de primari de genul asta care nu inghita tot ce sa serveste. Bravos!

  • Felicitari domnule primar, ca ai gasit curajul necesar sa spui ce doare in administratia locala. Ai perfecta dreptate! MAJORITATEA institutiilor statului generatoare de birocratie si nimic mai mult, cer tot felul de avize, hartii, jalbe, care mai de care mai aberanta…pe principiul ,,Mircea, fa-te ca lucrezi….pentru ca altfel ne paste desfiintarea”.Doamne la ce s-a ajuns in plina era a informatizarii!
    Am speranta, ca vor mai ridica acest gen de probleme si alti primari, desi, multi prefera sa stea la adapostul caldut al fotoliului. Asta pentru ca fie sunt DEPASITI DE TIMPURILE ACTUALE, fie pe principiul ,,Capul plecat sabia nu-l taie”. Oare?!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.