Actualitate

Oltean a primit Crucea Transilvană pentru laici

Cu ocazia sărbătoririi hramului ”Naşterea Maicii Domnului” la Mănăstirea Piatra Fântânele, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, i-a înmânat preşedintelui filialei judeţene a PDL, deputatul Ioan Oltean, Crucea Transilvană pentru laici, drept răsplată pentru sprijinul acordat acestui lăcaş de cult.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, care şi-a sărbătorit hramul în prezenţa a mii de credincioşi. Răspunsurile la strană au fost date de corul de maicii al mănăstirii.

La sfârşitul Liturghiei, preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei distincţia Crucea Transilvană pentru laici, pentru sprijinul acordat aşezământului monahal, informează Trinitas TV.

Mănăstirea este aşezată la cota 1.200, în Pasul Tihuţa. Fiind la graniţa dintre Transilvania şi Moldova, aşezământul monahal este frecventat de mulţime de credincioşi din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turişti care tranzitează zona. Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă în anul 1928 de către episcopul Nicolae Ivan de la Cluj.

Biserica mănăstirii a fost construită în 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa Arhiepiscopului şi Mitropolitului Bartolomeu, în 11 aprilie 1995 s-a reînfiinţat mănăstirea ca mănăstire de maici.

În apropierea mănăstirii se află o cruce din fier, ridicată în 2010 pe cheltuiala Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud în timpul mandatului lui Liviu Rusu, instituţie care a investit peste 300.000 de euro. Crucea este înălţată în apropierea mănăstirii, are o înălţime de 31 de metri, dintre care 25 metri structura metalică şi şase metri platforma de beton. Ea este vizibilă şi pe timpul nopţii, datorită sistemului de iluminat cu leduri.

8 comentarii

  • IPS se pare ca poarta si straie portocalii. In luna martie ac. a adunat la Agries toata spuma portocalie a judetului in speranta de a ,, colora” Valea Tiblesului si in parte a reusit.

  • O distinctie binemeritata acordata de catre „doar colaboratorul Securitatii” unui sustinator de seama al securistului/ilor din fruntea tarii. Mai rasfirati baieti, mai rasfirati !

  • Saru”mina nene Oltaen , da frate ca nu dai din al tau , dai din cit ai furat , hotomane , din cit ai furat cred ca ai putea sa faci o catedrala !!!
    Nu te-ar mai rabda pamintul , popa asta care ti-o dat premiu sa-ti cinte si la cap !!!

  • Ti se face scarba de politica,politicieni, de cruci, de popi, de manastiri, ca incep sa semene toate si toti. Pun popii credinta in aceeasi oala cu banii, propovaduiesc partide si duhovnicesc pe bani politicieni, doar,doar s-or alege cu o cruce pe-un deal. Cat mai multe pana ne-om invarti intre ele ca prin cimitir.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.