Plenul Parlamentului a respins solicitarea PDL de constituire a unei comisii de anchetă privind acuzaţiile care sunt aduse preşedintelui Traian Băsescu în cererea de suspendare depusă de USL.
Cererea PDL a fost prezentată de Ioan Oltean, care a invocat faptul că în solicitarea de suspendare depusă de USL este „o înşiruire de declaraţii, opinii, atitudini” care nu sunt abateri foarte grave de la Constituţie şi sunt insuficiente pentru declanşarea unei proceduri de suspendare a şefului statului.
El a adăugat că înfiinţarea comisiei de anchetă respective este necesară pentru a evita situaţia ridicolă în care Curtea Constituţională să constate ca neîntemeiată cererea de suspendare.
”Pentru suspendarea preşedintelui e nevoie de declaraţii, opinii, atitudini care pot fi calificate ca foarte grave. Propunerea de suspendare a preşedintelui împreună cu dovezile se trimit în copie Curţii Constituţionale în vederea emiterii avizului. Apreciez că materialul este total insuficient şi nu poate avea temei juridic pentru suspendarea preşedintelui. Am trecut printr-o experienţă similară în 2007 şi ştim care a fost rezultatul acestui demers. Pentru a evita intrarea într-o situaţie ridicolă a Parlamentului, şi anume ca la CC să se constate lipsa de temei juridic a materialului, în numele grupului PDL solicit constituirea unei comisii de anchetă care să verifice şi să adauge elementele care să justifice demersul. Parlamentul nu poate fi pus într-o situaţie ridicolă. Ne detaşăm total de forma propusă, ea trebuie îmbunătăţită prin cercetările făcute de comisia de anchetă”, a spus Oltean.
Propunerea sa a căzut la vot şi nu a fost constituită nicio comisie de anchetă.
Liderul filialei judeţene a PDL a venit apoi cu o nouă solicitare: termenul în care Curtea Constituţională să ofere aviz consultativ să fie de două săptămâni, nu de 24 de ore.
”Acest demers constituţional este de o complexitate deosebită. Suntem în faţa suspendării preşedintelui, iar cea mai abilitată instituţie să dea aviz favorabil sau nefavorabil este CC. E inadmisibil să cerem acestei instituţii să se pronunţe în 24 de ore. În 2007 CC a fost sesizată în 21 martie, iar Curtea s-a pronunţat în 5 aprilie. Două săptămâni au avut la dispoziţie pentru a analiza documentaţia. Vreau să fiţi de acord ca termenul în care CC să se pronunţe să fie de două săptămâni. Nu duceţi în derizoriu acest demers!”, a spus Oltean.
Cererea sa a fost supusă la vot, însă parlamentarii au decis că termenul de pronunţare a CC este vineri 6 iulie, ora 12.00.
rusine USL , sunteti mai rai decat comunisti.