Politică

La Consiliul Judeţean toate-s vechi şi noi toate…

O şedinţă a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prima operaţională, în care urma să fie aprobat un document în aparenţă fără semnificaţie, previziuni bugetare pentru anii 2013-2016, a demonstrat că între putere şi opoziţie nu se îngroapă niciodată securea războiului. După patru ani în care au ridicat mâinile la comanda lui Liviu Rusu, consilierii PDL şi-au adus aminte brusc, subit şi dintr-o dată că democraţia înseamnă dezbatere.

Primul care a sărit ca ars a fost Eugen Curteanu, şef de grup, care a reproşat că, în deschiderea şedinţei, nu s-a ascultat imnul naţional. Dacă ar fi trecut măcar odată pe la CJ în mandatul lui Liviu Rusu ar fi văzut că, în această instituţie, imnul nu s-a ascultat niciodată. E adevărat că, la Consiliul Local Bistriţa, unde dânsul a prestat ani buni, este un adevărat cult pentru dus mâna la inimă şi mimat patriotismul. Tot Eugen Curteanu a reclamat că şedinţa nu trebuia să aibă loc din moment ce CJ se întruneşte peste doar câteva zile. Când i s-a spus că Direcţia Finanţelor a cerut să fie aprobat rapid documentul, Eugen Curteanu, amintindu-şi că instituţia e condusă de un membru PDL, a tăcut mâlc.

Avocata Monica Săsărman (PDL) s-a dovedit a fi cea mai nevorbită. Timp de patru ani a primit cuvântul doar atunci când avea de apărat interesele PDL şi ale lui Liviu Rusu. Nici acum nu s-a dezminţit şi, fără nicio legătură cu proiectul aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CJ, a ţinut o pledoarie în favoarea primarilor PDL care au primit bani de la Guvernul Ungureanu şi au fost apoi obligaţi să îi restituie pe nedrept, a spus ea. Dacă în locul lui Emil Radu Moldovan era Liviu Rusu, ar fi vorbit mult şi bine, dar în pungă. Noul preşedinte e însă la început şi stă, se pare, bine cu răbdarea, deşi, din stânga, Iosif Redl îi şoptea să o întrerupă fiindcă CJ nu e tribună politică.  Decis să lucreze altfel decât predecesorul lui, Emil Radu Moldovan a ascultat-o pe Monica Săsărman şi chiar a făcut schimburi de amabilităţi cu ea.

Singurul care a vorbit aplicat a fost Florin Urîte. A studiat documentele primite filă cu filă şi a vrut să înţeleagă de ce sumele previzionate a fi încasate în următorii ani sunt din ce în ce mai mici. A primit unele explicaţii birocratice de la directorul economic al CJ, Viorel Tiniş, dar nu l-au mulţumit. El a cerut ca actualul CJ să aibă propria strategie de dezvoltare pe care să o urmărească pas cu pas şi să-şi propună ţinte cât mai înalte şi proiecte cât mai curajoase.

Cu opinia lui a fost de acord şi preşedintele CJ Emil Radu Moldovan care l-a asigurat că face demersuri pe lângă Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici să deblocheze postul ocupat până de curând de Simona Bodnariu pentru ca Direcţia de Integrare Europeană să fie eficientă şi lucrativă, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.

În discuţie a mai intervenit şi Vasile Marc. El le-a cerut noilor săi colegi din CJ să uite de „epoca” Liviu Rusu, să-şi stabilească propriile strategii şi să nu mai privească înapoi.

În final, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 18 voturi „pentru” şi nouă abţineri. De la şedinţă au lipsit, printre alţii, Vasile Borş şi Gabriela Montoiu. De la USL au mai vorbit Daniel Suciu, Doina Pană şi Ioan Deneş. Printre amabilităţi, Suciu şi Deneş au tras şi cu nişte săgeţi otrăvite spre gaşca vorbitoare a PDL.

Cristiana Sabău

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS