Iată declaraţia deputatului PDL, remisă redacţiei noastre de Departamentul de comunicare al PDL Bistriţa-Năsăud:
Stimaţi colegi,
Pe principiul nu aduce anul cât şi ce aduce ceasul, iată că ceasurile rele din şedinţa de Guvern de marţi, 24 septembrie, au adus pe masa rotundă a executivului avizarea primei proceduri de rectificare bugetară din acest an, cu surpriza unui deficit bugetar majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, pe care domnul prim-ministru Victor Ponta înţelege să-l trateze trecător, cu un mult prea îndrăgit şi des practicat procedeu în cadrul Uniunii Social Liberale, şi anume procedeul cârpelii.
Potrivit definiţiei Dicţionarului explicativ al limbii române, termenul de cârpeală înseamnă reparaţie sumară sau prost executată; cârpitură; cârpire trecătoare. În acest sens, domnul prim-ministru îşi asumă responsabilitatea de a ne explica cum stă treaba cu aşa-numita rectificare bugetară, avizată marţi de guvern: “Rectificarea înseamnă aşa: că luăm bani de la unii şi dăm la alţii. Deci nu înseamnă că avem nişte bani cu care nu avem ce face, ci înseamnă că luăm de unde nu sunt absolut necesari şi îi ducem unde arde. Nu există vreun rezervor secret de bani al Guvernului. Luăm de la unii şi dăm la alţii. (…) Cineva pierde ca să câştige altcineva.”
Prin înţelepciunea acestei decizii traducem că stimabilul domn prim-ministru înţelege să taie total bugetele de cheltuieli alocate Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Transporturilor, precum şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În plin proces de cântărire a avantajelor şi de măsurare a greutăţii penibilului care s-ar putea năpusti din nou nu numai asupra-i calităţii sale de prim-ministru, dar şi asupra propriei calităţi umane, ca urmare a unei alte decizii neinspirate, dar „necesare”, domnul prim-ministru, lovit de o altă deficienţă gravă de raţionament, hotărăşte aşadar, o nejustificată cadorisire (cu fondurile „şterpelite” de la instituţiile amintite mai sus), a unor instituţii precum Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Ministerul Justiţiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, domnul prim-ministru înţelege să aloce şi alte fonduri suplimentare în favoarea unor instutuţii precum Senatul, Agenţia Naţională de Integritate, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Consiliul Superior al Magistraturii.
Stimaţi colegi, constat că, în mod îngrijorător şi absolut dezarmant, procedura rectificării bugetare înseamnă, în accepţiunea domnului prim-ministru Victor Ponta, a lua dintr-o parte, acolo unde “banii nu sunt absolut necesari” şi a-i duce “unde arde.” În aceste condiţii, domnule prim-ministru, nu cumva dumneavoastră comiteţi o altă eroare din şirul infinit al erorilor de raţionament ? Cum puteţi statua astfel de inepţii când dumneavoastră ştiţi foarte bine, sau dacă nu ştiţi, vă reamintesc eu, că există şcoli care se prăbuşesc pe copiii din clase, că aceşti copii vor îngheţa de frig în această iarnă, pentru că un mare procent din aceste instituţii de învăţământ nu beneficază de furnizarea cu agent termic curent, nu beneficiază de apă potabilă curentă, să nu mai vorbim de căldură. Cum puteţi considera că în accepţiunea generică de buget ar putea exista noţiunea de “bani care nu sunt absolut necesari” sau “bani cu care nu avem ce face”, când ştim cu toţii că de ani buni ne luptăm cu lipsuri majore în sănătate, educaţie, agricultură, transporturi, infrastuctură, şi aşa mai departe. Cum puteţi justifica, domnule prim-ministru, nevoile care “ard” ale instituţiilor pe care le-aţi cadorisit cu fonduri pe care aţi ales să le tăiaţi de la nişte bieţi copii, şi nu numai ? Potrivit aceleiaşi declaraţii, domnul prim-ministru afirmă “Cineva pierde ca să câştige altcineva”. Constatăm cu stupoare că rectificarea bugetară, în accepţiunea stimabilului premier, nu este decât un front de luptă, şi funcţionează realmente pe principiul scapă cine poate, câştigă cine are cu ce sau cu cine.
Iată că educaţia este cea care pierde din nou, educaţia, cea veşnic perdantă, Ministerul Muncii pierde din nou, Ministerul Transporturilor pierde din nou. Să uităm deci de reforma mereu aşteptată, dar etern „uitată” a învăţământului, de starea deplorabilă în care se află şcolile din mediul rural, precum şi de starea dezolantă în care se află şcolile din mediul urban, de lipsa manualelor, de lipsa profesorilor, de gradul zero de implicare în ceea ce priveşte stimularea activităţii profesorilor în şcoli, în temeiul unor pachete salariale mai atractive sau oferirii unor beneficii minime, de lipsa unor programe şi proiecte coerente, şi, nu în ultimul rând, de lipsa voinţei politice, şi chiar refuzul de a menţine bugetul educaţiei, măcar la nivelul procentului iniţial alocat.
Afirmaţia domnului prim-ministru potrivit căreia: „Ce le spun tuturor este că banii pe care îi avem, mult mai mulţi vin din fonduri europene” nu face decât să ne ridice un mare semn de întrebare: de ce oare, informaţiile privind execuţia bugetară pe primele 7 luni ale anului furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, arată că, în 2013, au fost absorbite 3,879 miliarde de lei, adica 875 de milioane de euro, mai precis, în scădere cu 0,6% (aproape 6 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut ?
Da, domnule prim-ministru Victor Ponta, v-aţi trezit în sfârşit la realitate, şi da, surpriza pentru dumneavoastră este că aţi descoperit recent că nu sunt bani, deşi, să nu uităm că, în perioada guvernării Boc, susţineaţi sus şi tare că există resurse suficiente, pe care premierul de atunci refuza cu vehemenţă să le aloce. Aşa numitele fonduri care “nu sunt absolut necesare” nu au existat niciodată, domnule prim-ministru. Acest concept este o pură ficţiune. Ceea ce este cu adevărat hotărâtor în astfel de cazuri este, de fapt, curajul de a percepe realitatea aşa cum ea se prezintă, fără deformări şi ocolişuri, atunci când datele problemei nu vă convin, dar şi aptitudinea dumneavoastră şi a guvernului pe care îl conduceţi de a manageria situaţii care “ard” cu adevărat.
Ceea ce este cu adevărat determinant în astfel de cazuri este ambiţia de a depăşi tipare, situaţii şi obstacole prin transparenţă, onestitate, competenţă, curaj, profesionalism, responsabilitate, creativitate. Or, domnule prim-ministru, dumneavoastră şi guvernul pe care îl conduceţi, nu încetaţi a ne confirma decât “aptitudini” şi „abilităţi” care nu sunt de natură a revigora economia ţării, ci din nefericire, mai rău, acestea vin a împovăra o economie şi-aşa mult prea vulnerabilă, care nu vă este “datoare”, domnule prim-ministru, să reziste şi să facă faţă şocurilor experimentale pe care dumneavoastră şi guvernul pe care îl conduceţi i le aplicaţi necontenit.
Cu deosebită consideraţie, deputat Ioan Oltean
Mda, nu sunt bani la buget probabil pentru ca a furat fara masura unu cu mustata care nu se mai satura de 20 de ani sa capuseze tot ce inseamna ban public!
da de douazeci ani care a facut multe pe ntru judet si oameni din judet…
barbate bosota fura de la bogati si dadea la saraci,OLTEAN vorba vine fura de la Bucuresti si aducea la bistriteni SA VAD ACUMA cine o sa mai rezolve cu o asa rapiditate si cadenta problemele bstritenilor…
Ti-ai amintit Nelu ca trebuie sa faci opozitie ?
da este alaturi de radu face opozitie ca usl a uitat ca este la guvernare…..
nu incape de a tai sa faca opozitie ca a tai au ramas blocati tot cu opozitia in cionte si au uitat ,ori nu pot sa guverneze dupa cum se vede NU POT SA GUVERNEZE….. nu au oameni numai penali….
Omul cu broscoiul…penibil…
cu broscoi,dar ii mare barbatoi si a facut multe pentru noi chiar de va tinut mult timp in opozitie pe voi….doamne ajuta….nu te lasa IOANE imediat noi la guvernare lumea inca te mai iubeste…
ma da vati plictisit oricum POLITICIAN SI DEPUTAT CUM ESTE SI A FOST OLTEAN nu va mai avea judetul NICIODATA MA NICIODATA…ati auzit niciodata…