Oltean a făcut aceste declaraţii ca să contracareze pe acei lideri ai opoziţiei care critică România pentru starea economico-socială pe care o are, „fără să aibă argumente, fără să aibă motive, fără să se uite în afara graniţelor ţării”, ci, în opinia sa, din dorinţa opoziţiei de a critica tot ce îi iese în cale.
„În acest moment, România este o ţară cu o economie stabilă, cu o viaţă politică stabilă, o ţară care putem spune fără teama de a greşi că este în afara oricărui pericol iminent de o nouă recesiune economică. Dacă în plan european, lucrurile vor curge normal, România nu riscă să treacă printr-o criză economică de genul celei petrecute în 2010. Evident că acest lucru se datorează, în exclusivitate, măsurilor pe care Guvernul Boc le-a luat atât de criticate şi comentate de către opoziţie”, a spus Ioan Oltean.
El a declarat că mai sunt şi astăzi lideri ai opoziţiei, unii la nivel naţional, alţii la nivel local care „aflându-se în treabă” critică şi acum aceste măsuri fără să observe că sunt ţări ale UE care s-au bucurat de o stabilitate economică incontestabilă, de un nivel de trai mult mai ridicat decât cel pe care l-a avut România şi care astăzi trec printr-o adevărată dramă.
Oltean adat ca exemplu Grecia despre care a spus că poate fi un exemplu în acest sens.
„De un an se zbate într-o criză economică fără precedent şi care neglijând, în opinia mea, măsurile pe care ar fi trebuit să le ia astăzi este în situaţia de a fi sau a nu fi. A fi înseamnă a lua extrem de dure care să determine depăşirea momentului critic pe care îl trăieşte, care sunt impuse prin negocieri cu FMI şi UE şi care se înscriu pe linia celor luate de Guvernul Boc anul trecut determinând o stabilitate incontestabilă în România”, a spus el.
Oltean s-a referit şi la faptul că joi seara guvernul elen, a adoptat, pe articole, proiectul de lege care vizează legea austerităţii.
„Măsurile luate acolo sunt decât cele luate de Guvernul Boc. Vorbim de diminuări salariale, de mărirea taxelor, de reducerea dramatică a numărului de funcţionari publici şi de îngheţarea tuturor contractelor colective de muncă. Sunt cel puţin şase măsuri de austeritate de o gravitate fără precedent pe care un guvern de stânga, socialist, a fost silit să lea ia. Toate sunt măsuri de dreapta. Economia se salvează întotdeauna prin măsuri de dreapta şi nu de stânga”, a declarat el.
Al doilea exemplu pe care Ioan Oltean l-a dat a fost cel al Spaniei.
„Într-o situaţie apropiată se află Spania care are tot guvern de stânga, un prieten şi un idol al lui Ponta, domnul Zapatero, care a dus ţara într-o stare de faliment, cu cel mai mare grad de îndatorare din Europa, cu cel mai mare procent de şomaj din Europa, cu conflicte indiscutabile şi care, cel mai probabil, într-o lună de zile, va lăsa ţara pe mâna popularilor ca să o poată scoate din situaţia dramatică în care a adus-o. România nu se află într-o asemenea situaţie”, a spus Oltean.
Secretarul general al PDL a amintit apoi că până şi Franţa, Germania sau Portugalia sunt în situaţia de a lua măsuri economice asemănătoare cu cele ale României.
„În timp ce lideri marcanţi ai Uniunii Europene, ai vieţii internaţionale ai vieţii sociale şi economie europeană salută şi apreciază Guvernul României dându-l exemplu pentru măsurile luate, lideri ai opoziţiei, unii foarte înalţi fizic, dar mai puţin cunoscători ai problematicii economice, îşi dau cu părerea criticând vehement soluţiile Guvernului Boc. Iată că aceste soluţii au dus România către o stabilitate economică, au creat posibilitatea plăţii salariilor către funcţionarii publici aşa cum sunt ele mici, nu mari, garanţia plăţii pensiilor, aşa cum sunt ele, mici, într-adevăr, nu mari, dar se plătesc zi de zi, lună de lună”, a spus Ioan Oltean.
„În ce priveşte Mişcarea Populară, e în studiu. Există o comisie care analizează orice posibilitate care vizează oportunitatea creării acestei Mişcări Populare. Această dezbatere în public a ieşit în afara construcţiei PDL, s-au purtat discuţii fără să existe un proiect concret şi o noţiune extrem de concretă în ce priveşte Mişcarea Populară. De aceea, ea a căzut puţin în desuetudine. Vom vedea dacă este sau nu oportună o asemenea construcţie politică”, a spus Oltean.
El a menţionat că se pregăteşte şi un protocol de colaborare cu UNPR care vizează comportamentul politic şi electoral al celor două formaţiuni.
„UNPR e orientat spre centru-stânga, noi rămânem pe centru-dreapta, fiecare cu drumul lui în această privinţă. Nu există posibilitatea creării unei Mişcări Populare gen USL cu ideologii şi orientări diametral opuse. UNPR pe drumul lui, noi pe drumul nostru, dar colaborăm foarte bine în actul guvernamental”, a spus Ioan Oltean.
„În proporţie de 90% putem vorbi de o comasarea a legerilor locale cu cele parlamentare anul viitor. PDL este în discuţii în acest moment cu majoritatea parlamentară pe cele trei proiecte mari care vizează comasarea alegerilor, diminuarea numărului de parlamentari şi legea electorală. Suntem într-o fază extrem de avansată în privinţa aceasta. Noi sperăm ca, într-o săptămână, în zece zile maximum să putem ieşi cu soluţia finală şi să derulăm proiectele care vor pregăti anul electoral viitor”, a spus Oltean.
El a declarat că, după ce partidele din arcul guvernamental vor cădea de acord asupra unei soluţii agreate de cele patru părţi participante la actul de guvernare, vor stabili şi modalitatea prin care vor fi adoptate.
„Vom stabili abia apoi cum vor fi adoptate, prin acte normative trimise trimise în Parlament sau angajarea răspunderii de Guvernul Boc”, a spus el.
Întrebat dacă mai este de actualitate tema reorganizării teritoriale, Oltean a spus: „Există încă discuţii pe tema reorganizării la nivelul coaliţiei. Se caută soluţii, nu s-a luat nicio decizie, nici de a se renunţa, nici de a identifica o soluţie acceptată de toate părţile”.
Adaugă comentariu