Actualitate

Ioan Peteleu, noul administrator public al Bistriței

Echipa de la Primăria Bistrița se întregește, începând de săptămâna viitoare, cu un city manager sau administrator public – precum s-a încetățenit la noi ideea – care va renunța la funcția de ales ca să treacă în echipa executivă. Este vorba de consilierul municipal PNL Ioan Peteleu.

În special în ultimele două mandate ale fostului primar PSD Ovidiu Crețu, Ioan Peteleu a fost unul dintre cei mai activi consilieri locali, intervențiile lui în materie de urbanism fiind printre cele mai bine documentate.

Ioan Peteleu s-a născut în 25.04.1967 în comuna Lechința. Într-un interviu acordat în 2012, a mărturisit că provine dintr-o familie modestă din Albeştii Bistriţei și că, din primii ani de școală, i-au plăcut mult științele exacte. A urmat Liceul Electrotehnic Bistrița, mai întâi la profilul electrotehnic, apoi la cel mecanic. În timpul liceului, a urmat și Şcoala Populară de Arte. A învățat să cânte la chitară şi la clape și chiar a activat în trupa rock ”Linia I” unde cânta la clape. La vremea aceea purta și plete.

După absolvirea liceului, a dat admitere la Universitatea Tehnică din Cluj, dar nu a intrat. S-a angajat o perioadă la Iproeb, apoi a mers în Armată în judeţul Călăraşi, la Jegălia.  Acolo a activat în zona sanitară fiind asistentul unui medic chirurg de la Spitalul Militar din Bucureşti.

”Am învăţat chirurgie de la acest om, am citit tratate şi cărţi de profil, mi-a plăcut foarte mult. Pe undeva regret că nu am mers pe medicină, pe chirurgie, dar aşa a fost destinul”, a mărturisit el.

După Armată, Ioan Peteleu a revenit la Iproeb, unde a fost remarcat de un inginer care i-a propus să urmeze un curs de IT. A urmat în final mai multe, de management, de sisteme integrate sau resurse umane. A urmat apoi facultatea și un master. A mai lucrat la oficiul de calcul de la Comelf unde a creat prima rețea de PC-uri din Bistrița-Năsăud, dar și la Garda Financiară unde s-a ocupat de IT. A dezvoltat acolo un sistem integrat care înregistra toată activitatea instituţiei, procese verbale, hârtii, documente. Acel sistem a funcționat ani de zile până când s-a implementat unul la nivel naţional.

În 1992, împreună cu doi colegi, a creat o firmă de IT, care făcea programare, dar și vindea calculatoare. A creat un sistem integrat pentru avocaţi, însă prea puţini au agreat ideea, de regulă doar cei tineri.

Din 1997 are propriile firme. A făcut dezvoltare de software în regim de outsourcing pentru companii din afară, precum Germania, Anglia sau Franţa. S-a ocupat şi de consultanţă pentru accesarea de Fonduri Structurale Europene şi este membru al Clubului Lions Bistrița.

A avut şi două mandate de preşedinte și a fost chiar preşedinte de zonă. În mandatele lui s-a reușit implementarea unui program de screening oftalmologic la copii.

În politică a intrat în 1994 și nu a activat nicăieri altundeva decât în PNL. ”Mi-a plăcut spiritul liberal, de la tata l-am moştenit, cred. El vroia să aibă tractorul lui, nu să muncească pe cel al vecinului”.

S-a căsătorit în 1991, soţia sa fiind învăţăcel la unul dintre cursurile de calculatoare organizate de Camera de Comerţ, la care el preda. În 1992 a venit pe lume Andrei, care, de la 5 ani a demonstrat că iubește sportul. Primele taine ale fotbalului le-a învățat de la marele jucător Doru Nicolae.

Ioan Peteleu a fost viceprimar între 2012 și 2014, fiind înlocuit din funcție după ce s-a rupt USL. În locul lui a fost ales Kiss Laszlo, proaspăt membru PSD, după ce a trădat PP-DD.

În mandatele primarului Crețu, George Avram a ocupat această funcție de administrator public însă nu a avut decât o singură responsabilitate: salubrizarea orașului de care nu s-a ocupat aproape deloc.

În 2017, Timp Online a discutat cu Dacian Palladi, la vremea aceea city manager la Oradea, despre fișa postului său.

39 comentarii

  • Întrebare, îmi răspunzi și mie la o întrebare: Ce facultate și ce master a absolvit fostul administrator public George Avram? Mulțumesc.

  • Cu sau fara scoala facuta la timpul ei, domnul Pereleu este oricum peste nivelul lui Avram, care stim cu totii ce hram poarta, ce a facut sau ju prin Germania…
   Dl Peteleu s-a luptat cu fostii pesedisti pentru toate proiectele aberante ale vechii administratii. Cred ca nu ar fi rau sa raspunda sau sa aiba in subordine serviciile care se ocupa de fonduri europene, pentru ca de la o posta se vede cat de rau functioneaza lucrurile acolo.
   Domnu Peteleu, pe cand curatenia de primavara pe la urbanism, juridic, turism si tehnic? Bistritenii asteapta aerisirea organigramei plina de sefi?

  • Domnule Peteleu,
   Nu puteti finanta proiecte care din start sunt sortite esecului!
   V-ati luptat temeinic cu Cretu si gloata sa pe acest motiv, asa ca mai bine ramaneti fara finantarea aceia, foarte dubioasa, decat sa sacrificati un oras, si o zona centrala. Nu puteti fi acum de acord cu asa ceva!
   Va rog de asemenea, pentru noi bistritenii care au votat PNL, sa faceti urgent schimbari la primarie, si in primul rand incepeti cu sefii, pe care i stiti foarte bine….cei care erau mereu in zona lui Cretu. Mare atentie la aia, sa nu va joace pe degeta, pentru ca sunt extrem de perversi, in special perverse.

 • Ia mai lasati facultatile XEROXATE naibii ! Dar voi credeti ca bravii sasi cand ne-au lasat noua o bijuterie de TRANSILVANIE toti au avut mastere ? Ati vazut ce constructii au iesit din mainile lor care de 1000 de ani inca sunt in picioare ? Sunteti caraghiosi punand astfel problema. Important este sa fi nascut sa ai in ADN spiritul , pofta, si priceperea de a organiza bine treaba unui oras. Dar cel mai important lucru este sa iti misti curul de la birou sa o iei pe jos si sa vezi cu ochii tai toate neregulile si sa te apuci a doua zi de treaba si sa nu le lasi la sfantul asteapta, ca te aglomerezi de nu mai iti vezi capul pana la urma. A conduce un oras si al face sa straluceasca este egal cu propriul ocol unde dintr-o rotire a capului trebuie sa le vezi pe toate in scurt timp.Vorbim deci despre harul de a fi gospodar .Degeaba avem diplome de JMECHER facute si primite in cei 31 de ani de harababura generala.

  • Suntem aproape în situația în care ți-e jenă să zic că ai studii, că apare vreun Bălan sau vreun bălangiu și te ia la șuturi că nu e bine, că e mai bine fără. La fel cum zic și cu concursurile, că poate erau aranjate, așa că mai bine numiți direct peste tot.

   După ce am văzut atâtea, nu m-ar mira să dea liberalii ceva dispensă ca sanitarii din armata să poată să ocupe posturi de chirurgi. =)))

 • Denumirea de city manager se potriveste ca nuca-n perete . Bistrita nu va fi in viata noastra scurta , CITY , in intelesul pe care acest concept il are in lumea civilizata . Denumirea de administrator public este foarte onoranta si nu are nicio asemanare cu administratorul de bloc sau de camin de nefamilisti . D-l Peteleu are parte de o prezentare frumoasa si binemeritata.Din tot ce s-a scris , afirmatia ca a infiintat prima retea de PC-uri din BN nu cred ca este adevarata. In perioada aceea erau structuri informatice foarte tari la toate fabricile din zona industriala : IPROEB , MECANICA , CPL , COMELF. Cum poate dovedi ca a fost primul ? Mai exact ar fi fost sa spuna ca a infiintat prima retea la COMELF.Cu ce i-ar fi scazut meritele daca ar fi fost al doilea ? Am inteles ca d-l Avram s-a ocupat numai cu salubritatea orasului si nu a reusit sa o rezolve.Din articol nu am inteles cu ce se va ocupa d-l Peteleu , avand aceasta functie , dar ar fi suficient sa rezolve ce n-a rezolvat „inaintasul” , adica SALUBRITATEA . Ar fi bine ca indatoririle/ sarcinile dansului sa nu se suprapuna cu cele ale altor structuri specializate.Daca va avea numai sarcini de coordonare si nu va putea da dispozitii cred ca nu va fi bine nici pentru oras si nici pentru dansul.La inceput de an si de „ungere”pe functie eu ii doresc sanatate si multa putere de munca.Sa fie la fel de activ cum a fost in functia de consilier si sa duca la bun sfarsit atat ideile proprii , cele rezultate din sedintele de Consiliu cat si ideile bune rezultate din dezbaterile publice si chiar cele emise de „postacii de serviciu”.Personal m-as bucura daca ar lua masura de imprejmuire a tuturor punctelor de colectare a deseurilor , accesul fiind permis pe baza de cartela , numai celor arondati.Consider ca aceasta actiune ar reprezenta un pas important in rezolvarea problemei salubritatii orasului.Cealalta fateta , reprezentand colectarea selectiva trebuie continuata avand in vedere aparitia acelui ghid (privind colectarea selectiva) prin difuzarea de pliante , sedinte cu locatarii caselor si blocurilor , deplasarea in teren a factorilor desemnati si platiti regeste care sa indrume si sa controleze permanent activitatile de colectare etc. SUCCES si FELICITARI !Haideti cu totii , sa-l punem la munca…

 • Daca asculta de noi cei civici va avea succes . Garantez ca singur nu le vede , si nici nu are cum. Depinde de dansul daca vrea sa colaboreze cu echipa si colegii mei. MULT SUCCES d-le PETELEU. Daca doriti o sa va fim de un real folos !

 • Au sarit ca arsi pupatori lui Niculaie din primarie, le tremura nadragi ca merge dl Peteleu la primarie administrator public?
  Speram intr o colaborare buna cu primarul si secretarul si ordine in gasca de psd isti si lingai.
  Parca vad cum o sa se gudure pe lângă el incepand de la secretare care se gudura si pe langa primar.
  Sa si la Moldovan consilierul personal si sa si duca si oameni adusi de el si Cretu .
  La revedere, vrem reforma, reorganizare in primarie.
  Sa lase mancarimea angajatii, sa lase pupatul de moaste la sefi, platitul de facturi si alte comisioane si sa treaca la treaba cei care vor ramane.
  O clica si o dezorganizare, Cretu a reusit sa dezbine oameni,.
  Schimbare, sa mergi cu drag la primarie.
  Succes dlui Peteleu, oricum era cel mai potrivit.
  Sa vedem lucruri bune in institutie.
  Nu va luati dupa comentatori care varsa jigniri , sunt albi de frica.

 • D-ul Peteleu, un „cui” în talpa psd ilor :)). Dacă o să onoreze această funcție cum a făcut-o și cu cea de consilier local, jos pălăria. Singurul consilier local care s a luat la trântă cu, Crețu și gloata lui. Succes!

  • Domnul Petrleu are acum ocazia sa dea peste nas tuturor celor cu care s-a luat la tranta, in mandatul trecut, in special pentru Intermodal si pasarela p…..
   Cel mai mare luptator pentru binele acestui oras, de departe.
   Prioritatea domnului Peteleu trebuue sa fie urbanismul, tehnicul, economicul si fondurile europene, care se cheltuiesc fara cap!
   Acolo trebuie facute schimbari majore.

 • Bai MIRCEA. Ma … pe ea AUTORIZATIE ! Nu mai imi trebuie decat sa imi returneze Primaria banii. Casa se va inscrie gratis in instanta cat de repede. Ai inteles ?

  • Așa este nea Bălane! Dar mai ușurel cu vorbele urâte….nu fi Cumpănașu de Bistrița. Am înțeles că nu te interesează de autorizația ta…dar de a altora? Vezi Subcetate și Petre Ispirescu…dacă respectă autorizațiile!

 • Si ce atributii o sa preia? Credeam ca City Manager-ul ar trebui sa fie primarul. Este o suprapunere de responsabilitati aici? …Apropo de statul la stat.

 • Am fost si sper sa raman un admirator al dlui Peteleu.Una este insa, sa te opui la ce fac unii si alta sa dovedesti ca poti face lucruri mai bune ca ei.A sosit vremea FAPTELOR! Dupa un an de fapte vom judeca cu totii,daca e un castig numirea dlui Peteleu. Daca nu,speram sa se dea singur deoparte!Succes.

 • DA . Domnul PETELEU este o buna varianta si merita un astfel de post.L-am vazut, ascultat de zeci de ori in sedintele CL. Stie cum sa puna problema si a facut o opozitie notabila pesedeului lui Cretu 12 ani. Nu a fost simplu, dar omul cu o tenacitate si un calm de invidiat a spus lucrurilor pe nume. Succes !Sunt de partea d-vs cu o conditie. Sa ne ocupam impreuna sa ne ascultam in privinta gestionarii corecte a SPATIILOR VERZI. cu legea 24. in mana.

 • La ce CV are, mă mir că nu l-a pus PNL-ul ceva secretar de stat la Ministerul Sănătății.
  Chirurg autodidact nu e puțin lucru. =)) Nu e puțin lucru nici să deprinzi tainele chirurgiei la Jegălia. =))

 • Sa va dea Dumnezeu sanatate, putere de munca dle Peteleu, sa faceti echipa buna cu primarul si sa aveti grija la lingai am auzit ca ii dau tarcoale primarului au inceput campania de linguseala.
  Am citit, v am urmarit sedintele, un consilier corect care s a luptat cu mafia primariei speram sa nu dezamagiti.
  Incepeti cu ordinea in primarie.
  Succes.

 • Va încurca rau dl Peteleu? Aloo primaria ,se aude?
  Cautati va de lucru lingailor.
  Cat a fost Avram city meneger care raspundea de 3 femei de serviciu si o sefa peste ele care oricum lasa de dorit, e degeaba, atunci n ati sarit ca arsi.
  Ce studii a avut acel manager, cu ce s a remarcat?
  Bravo domnule consilier Peteleu, speram sa aveti o colaborare buna cu primarul , speram sa si dea seama primarul de realitatea din primarie.
  De abuzurile care le fac unii sefi asupra subalternilor, se cred dumnezei, se cred proprietari peste personalul din subordine a se vedea dir de asistenta, juridica, IT, .
  Speram sa ne tineti la curent prin intermediul online.
  Succes.

  • Peteleu spaima psd – ilor!!! Avem așteptări de la dvs și sunt convins că nu dezamăgiți. A venit momentul să dați cu ei de pământ, stârpiti aroganța și nesimțirea din primărie. Epoca Crețu-liana a apus, doar că gașca de trântori școliți de Crețu nu vor să accepte. La treabă!!!

 • Mircea ! Eu cred ca nu esti analfabet functional ? Asta intelegi tu de la o instanta ca o rezolva pe sub mana ? In viata mea nu am rezolvat nimic pe sub mana ca nu ma pricep si nici nu am avut nevoie absolut de nimic nemuncit si nestiut .Bai copcile , tu nu sti cu cine stai de vorba si atata timp cat nu ma cunosti si nu ai vazut niste documente te rog abtine-te nu imi crea nedreptati. Multumesc !

 • Nu inteleg cum un cititor are treaba cu continutul postat de altul pe o anumita stire. In mod clar si civilizat cititorul trebuie sa digere stirea in sine si nu ce zice un alt cititor coleg pe acest online. Dreptul la opinie este garantat de Constitutie si nu trebuie interpretat de unul mai prost decat cel care nu intelege acest aspect. Baiul mare este ca pe toate evenimentele citite o gramada mare de impostori si analfabeti functionali isi dau cu parerea doar asa din burta de amorul artei. Pun pariu ca majoritatea nici nu au fost la vot. In tot cazul semnalul de baza pe care eu il transmit lor este urmatorul. Nu te semnezi, nu contezi !Sau nu votezi ,nu contezi !

 • Succes dlui Peteleu ,ca observator am observat că a fost un soldat disciplinat PNL,loial.
  Marea întrebare în cazul caracterelor loiale , e faptul că au o provocare personală de depășit în situații , aceia unde loialitatea trebuie uitată, în beneficiul adevărului, adică a binelui colectiv , etica alegerii. În opoziție e mai simplu să fie loial și etic, că nu sunt multe resurse de împărțit la mijloc, la Putere responsabilitatea e enormă și implică presiunea de a decide alocarea unor resurse pe principiul corectitudinii și transparenței, competiției deschise, versus susținerea specială a grupului care a crezut în tine..trebuie o personalitate capabilă să prezinte atât susținătorilor cât și opozanților regulile jocului și justețea soluțiilor.
  Să vedem.

  • Dle, sincer am crezut că a obținut postul prin concurs.
   Că au fost contracandidați, etc, etc.
   Nu știam că a fost numit direct.
   Dacă a fost numit direct… e cam de rău, nimic nu s-a schimbat în politică, e aceiași Mărie cu altă pălărie.
   Așa se pare că e nici o diferență între ciocoii vechi și cei noi.

 • Felicitări domnule consilier dar atentie la clanul lui Cretu. Ăștia sunt o cangrena în primărie, au distrus orașul prin proiecte aberante, urbanism jalnic, străzi și infrastructura de rețele lipsa în zone unde s au autorizat o grămadă de case.
  Ăștia o sa va ia cu asalt ca și pe primar, sper sa faceți echipa și sa i înlăturați pe dir juridic cel mai mare distrugător, dir de la asistenta, IT, politia locala,

 • Ionica citeste legea si in plus verifica si alte primarii si CJ.
  Avram sa inteleg ca nu te a deranjat cat a fost administrator public?
  Cunosti activitatea unui primar, ce inseamna sa sa conduci un buget de milioane, investitii etc.?
  Las o mai moale si vezi ce a facut administratorul public dinainte sau nu te intereseaza?

 • Astazi este suficient sa fi remarcat in lupta vajnica cu PSD-istii ca ai toate calitatile sa fi bun la orice, nu-ti mai trebe scoala. Asa era si pe vremea mea cand ne luptam cu romanii, aveam boala pe toti aia cu scoala, le daramam tot, le ardeam bibliotecile, ce atata cultura, mai buna era cultura baraboului si a strugurilor. Jos cultura sus impostura!

 • Meritorcratia inseamna sa iti afisezi si numele sa iti asumi ineptiile debitate in spatiu public. Domnul PETELEU nu este o nulitate de politician cum il numesti tu asa din prostie. Cred ca trebuie sa cunosti bine un OM inainte de a da cu noroi in standa si in dreapta. Acest domn este deosebit de capabil, pregatit , modest dar bataios. In CL B-ta a fost cel mai activ si bun consilier. Cunosc bine cam toate aspectele . Felicitari domnule IOAN PETELEU ! Tinem aproape si orasul o sa arate tot mai bine sub LIBERALI. Aici o sa ne aducem si noi contributia, noi cei civici care iubim mult Bistrita .Meritocratia salveaza Romania dar vine prostia si impostura unora care o ingroapa din nou. Ei sunt acei postaci neinformati care semnalizeaza degeaba.

 • Jos masonii din toate funcțiile publice ! Masoneria este cult demonic și distruge România ! psd-pnl-usr-alde-udmr-etc ACEEAȘI MIZERIE TRĂDĂTOARE ANTI-NAȚIONALĂ și ANTI-ROMÂNEASCĂ

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.