Cultură

Ioan Pintea şi Gavril Țărmure nu au contracandidaţi la BJ şi CJC – surse

Gavril Ţărmure este singurul candidat pentru funcţia de manager al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, iar preotul Ioan Pintea nu are contracandidat pentru cea de director al Bibliotecii Judeţene. Miercuri se încheie concursurile pentru aceste posturi. Pintea a asigurat până acum interimatul la CJC, iar la Bibliotecă - Marcel Seserman.

Miercuri, cei doi îşi vor susţine proiectele depuse înainte de Crăciun în faţa unei comisii de examen. Gavril Ţărmure este susţinut să ocupe această funcţie de PNL, partid al cărui membru este, iar Ioan Pintea de PSD.

Comisia de analiză a proiectelor depuse la Centrul Judeţean pentru Cultură îi are în componenţă pe Florin Moldovan – administrator public al judeţului, Viorel Tiniş – director executiv, prof. dr. Ovidiu Pecican, prof. dr. Constantin Râpă, prof. dr. Vasile V. Filip.

Comisia de concurs la Bibliotecă este formată din administratorul judeţului Florin Moldovan, Florentina Nistor-Puiu – şef birou, prof. dr. Ovidiu Pecican, prof. dr. Constantin Râpă, prof. dr. Vasile V. Filip.

În cazul în care vor fi contestaţii, există şi o comisie care le va rezolva. Din ea fac parte subprefectul Ovidiu Frenţ, Cornelia Bulcu şi Augustin Sabo – şefi serviciu.

În 2011, Gavril Ţărmure, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Culturale Societatea de Concerte Bistriţa şi de director al Editurii Charmides, a fost declarat „cel mai influent manager cultural” al anului respectiv, al doilea clasându-se Ion Caramitru, actor şi regizor, preşedinte UNITER şi directorul general al Teatrului Naţional Bucureşti, iar al treilea Horia-Roman Patapievici, scriitor şi eseist, preşedintele Institutului Cultural Român.

Reamintim că Gavril Ţărmure a condus o perioadă şi Inspectoratul Judeţean pentru Cultură, actuala Direcţie pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional.

Preotul Ioan Pintea, fost între 1996 şi 2000 deputat PDSR, apoi a devenit independent. De loc din Runcu-Salvei, Ioan Pintea este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeş – Bolyai Cluj-Napoca, preot paroh la Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” Bistriţa, director interimar la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, redactor-şef „Mişcarea literară”, membru al Uniunii Scriitorilor din România (filiala Cluj). A debutat editorial cu Antologia Alpha ’85, la Editura Dacia, 1985, Cluj-Napoca. A publicat mai multe volume de poezie, eseuri, proză, literatură creştină, obţinând numeroase premii.

TARMURE GAVRIL

7 comentarii

  • Ioan Pintea e omul potrivit la locul potrivit ca director la BJ, dar… in ce-l priveste pe Tramure la Centrul Judetean pt Cultura… ma indoiesc…cat de compatibil e postul cu activitatea Societatii de Concerte ? apoi cat de compatibila e atitudinea lui cu …activitatea si oamenii de acolo si din judet ?… oricum e mult mai compatibil decat Somlea, intradevar, insa cel mai potrivit era omul care a facut acel centru, Nicolae Galatean. Succes pt amandoi !

  • Am ajuns sa traim niste vremuri extrem de ciudate si, totodata, extrem de periculoase. Aud din ce in ce mai mult o afirmatie ce este pusa in practica de catre actuala putere: putem sa facem ce vrem, pentru ca votul in alegeri ne legitimeaza actiunile. Noi, astia de privim lucruile altfel, om striga cat om putea, insa, parca simt ca se incearca vararea pumnului in gura tuturor celor ce au indrazneala sa spuna ca lucrurile o iau razna, ca riscam derapaje severe.
    Poate ca asa ne trebuie… daca n-avem legimitatea votului popular.

    • asa e, aveti dreptate, pt ca asa a inceput Basescu si PDL, ne-a arata ca oricum votul nostru nu conteaza si ei pot face ce vor, cate abuzuri vor, si…un rau instalat cu greu se mai poate…renunta la el

  • Am stat si am cugetat pret de cateva momente asupra unui fapt ce, in logica mea, ar trebui sa dea de gandit multora.
    Dupa cate se stie, actuala putere isi clameaza legitimitatea pe votul a mai putin de o treime dintre electori, ca si cand rosturile societatii politice romanesti depind doar de prezenta la vot a cat mai putini cetateni.
    Stau si ma intreb: ceilalti, proportia de aproape 60% dintre electori, ce i-a demotivat, ce nu le place?
    Indraznesc un raspuns. Mi se pare ca partea tacuta, dar nicidecum inactiva politic, nu a gasit in oferta politica romaneasca nimic covingator, nici o personalitate in care sa-si poata pune increderea. Iar spre acest lucru a fost impinsa de clasa politica actuala, ce incearca cu orice pret sa-si conserve privilegiile, nedorind o competitie reala, ci doar sa-si prezerve rotatia asta de la putere inspre opozitie, pe baza credintei ca puterea se erodeaza oricum si rolurile se pot inversa pe baza tradarilor, implicand in ecuatie doar partea sentimentala a celor ce pot fi manevrati, nu pe baza de programe si solutii reale, ci pe ura si manipulare.
    Necazul vine, dupa mine, din legea electorala si cea a partidelor politice, ce ingradeste absolut constient posibilitatea diversificarii ofertelor electorale, prin cadrul restrictiv ce este impus, respectiv prin pragul electoral si prin numarul de membrii necesar infiintarii unui partid politic. Ca sa nu mai zic ca unui independent ii este aproape imposibil sa acceada electiv intr-un for de reprezentare, desi exista cazuri in care, in prezentul parlament unii au ajuns fiind votati de un numar ridicol de mic de electori.
    In cazul unei majoritati zdrobitoare, cum e cazul de acum al USL, necazul e ca orice posibilitate de dialog cu cei ce vad lucrurile altfel nu exista. E tirania majoritatii ce urla ca e legitimata prin vot, si ca o doare undeva de toti cei ce vad lucrurile altfel. Ea se poate lua la tranta cu oricine, isi numeste in functiile de tot felul clientela proprie, dupa cum o taie capul, poate sa impuna orice, autocenzura fiind greu de crezut ca functioneaza, iar dialogul social devine astfel o vorba-n vant, raporturile de putere si legitimitate fiind total inegale.
    E de vazut cum se intampla lucrurile in alte parti, in state cu democratie un pic mai consolodata decat cea a noastra, cum de este posibil ca un partid sa poata fi infiintat prin vointa libera a nici o suta de persoane, cum poate accede in foruri reprezentative, atat la nivel local cat si la cel national, cum se diversifica astfel reprezentarea diverselor interese si opinii existente la un moment dat intr-o societate, cum acestea pot fi agregate, iar pe baza unui dialog real, solutiile ce razbat sa poata fi recunoscute de o masa mai mare de cetateni, oricum destinatari finali ai oricaror decizii luate.
    Sunt multe de spus, textele lungi plictisesc repede, insa devine din ce in ce mai clar ca este de facut ceva, caci prea multa lume nu poate sa gaseasca reprezentarea intereselor prin actualul sistem politic romanesc, ce esueaza lamentabil in mocirla propriilor interese.

  • Domnule Dan Sehăşan o analiză realistă, un independet să fie trecut pe buletin de vot are nevoie de mai multe semnături decât voturi căştigă un membru de partid. Dar toată argumentaţia dumneavoastră nu îşi are locul aici cănd Ioan Pintea un intelectual desăvârşit în „şcoala” lui Nicolae Steinhardt şi Gavril Ţărmure a dovedit că nu are cu cine concura în aceaste funcţi.
    În rest sunt total de acord cu lipsa totală de reprezentativitate în politica românească a cetaţeanului, dar accept şi salut apariţia în conducerea instutuţilor culturale a unor personalităţi total nereprezentative gloatei, dar vârfuri ale managentului şi culturii româneşti.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.