Politică

Ioan Turc, bilanț la final de mandat: Ce s-a făcut este în beneficiul oamenilor pe termen lung

Primarul Bistriței Ioan Turc, al cărui mandat se apropie zilele acestea de final, a prezentat un bilanț a ceea ce s-a făcut în ultimii patru ani în care administrația locală a fost condusă de liberali inclusiv la nivel de Consiliu Local unde a avut majoritate.

”Am preluat mandatul într-o perioadă foarte grea, de pandemie. Am simțit de la început o mare presiune fiindcă oamenii au avut așteptări uriașe după mulți ani în care nu s-a întâmplat în oraș mare lucru. Am identificat care sunt cele mai importante probleme ale orașului: lipsa locurilor de parcare, infrastructura edilitară precară, lipsa rețelelor de apă și canal, drumurile de pământ, situația iluminatului public, starea instituțiilor de învățământ, lipsa unei infrastructuri adecvate de agrement”, a spus primarul Bistriței, Ioan Turc, într-o conferință de presă organizată la finalul celor 4 ani de mandat.

El a menționat că deși timp de doi ani, în pandemie, nu a putut face ceea ce ce și-a propus din cauza provocărilor de la vremea aceea, totuși, împreună cu colegii lui, poate trece în revistă la final de mandat câteva realizări:

  • Documentele programatice, ”fără de care dezvoltarea orașului s-ar face haotic”: Strategia integrată de dezvoltare urbană, Planul de mobilitate urbană durabilă, Strategia integrată de transformare digitală a Primăriei Bistrița – finalizate și Planul Urbanistic General, în curs de realizare, termenul fiind iunie 2026.
  • Infrastructura de învățământ: În ce privește reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice la grădinițe, creșe, școli gimnaziale și licee, unele lucrări sunt finalizate, altele în execuție sau proiectare. Lucrările de construire a creștei în Subcetate avansează foarte bine, iar în curând va fi gata. S-au mai dotat școlile cu mobilier, cu aparatură IT, etc..
  • Monumente istorice: S-au finalizat lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice, redată circuitului turistic. Proiectul ”Cetatea Medievală Bistrița” va fi finanțat și va consta în restaurarea fragmentelor de zid, a Turnului Dogarilor, dar și în realizarea unui teatru de vară în parc. De asemenea, rămâne și proiectul pentru reabilitarea fostului Cinematograf 23 August.
  • Locuințe: S-a finalizat un bloc social la Viișoara, două sunt în stadiu avansat. S-a obținut finanțare pentru încă două blocuri ANL în cartierul Subcetate. Va fi construită și o clădire pentru tineri specialiști din categorii defavorizate în zona Decebal. În ce privește reabilitarea termică, sunt peste 70 de blocuri care au fost/sunt în curs de finalizare a lucrărilor sau de proiectare.
  • Spații verzi: S-a finalizat parcul de pe malul râului Bistrița, a parcului dendrologic de la Unirea. S-au obținut bani pentru perdele verzi limitrofe DN 17 la Unirea și Viișoara, unde vor începe în curând lucrările, iar la coridorul ecologic Valea Căstăilor se lucrează. Mai rămân și scuare verzi în Ghinda și Slătinița, respectiv păduri urbane.
  • Regenerare urbană: Proiectul de regenerare a zonei Independenței Nord, a zonei Andrei Mureșanu, proiectul pentru coridorul verde de mobilitate urbană – centrul istoric. Proiectul de modernizare a Pieței Decebal e gata și el, iar lucrările pot începe.
  • Utilități: Modernizarea și extinderea iluminatului public, rețele de canalizare pluvială pe str. Mihai Viteazul, stație de epurare și sistem de canalizare la Slătinița, alimentare cu gaze naturale în localitatea Sărata, alimentare cu apă și canal în Bistrița pe străzile Pomilor, Viile cu pomi, Bisericii și Ulmului. Modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor prin montarea de insule ecologice îngropate. Stații de încărcate a mașinilor electrice.
  • Infrastructura rutieră: Reabilitarea și modernizarea străzii Tărpiului, unde chiar azi urmează să fie turnat asfalt pe un nou tronson, consolidarea DJ 173 pe strada Jelnei, amenajarea de străzi în zonele de locuințe, modernizarea a 20 de străzi de pământ, proces care are alt ritm după instalarea noii stații de asfalt. S-au reabilitat străzi din Bistrița: Ghinzii, Bistricioarei, Piața Unirii, Piața Petru Rareș, Trandafirilor, Împăratul Traian, etc. În ce privește parcările, se lucrează la cea de pe str. Năsăudului, pe Ion Minulescu și Vasile Lupu, unde lucrările sunt avansate. În circa 2 săptămâni vor putea fi recepționate cele de pe C.R. VIvu și Vasile Lupu. De asemenea, administrația Turc lasă și alte proiecte de parcări care pot fi începute: de pe str. Lupeni, care are SF, parcările de pe Crinilor, Clopoțeilor, Carpați, din Independenței Nord.
  • Infrastructură complexă: Linia Verde, Axa Gării – Decebal – Andrei Mureșanu- Năsăudului sunt proiecte aflate la final, modificate substanțial ca ele să reprezinte ”o bucurie pentru oameni, nu un motiv de nemulțumire”, pistele pentru cicliști, finalizate, iar pasajul subteran Gării – Tărpiului, urmează să fie finanțat prin programul ”Anghel Saligny”.
  • Infrastructura de agrement: Pista de pumptrack, sistemul modular pentru parcarea de biciclete, trenulețul Thomas, reabilitarea spațiilor de joacă. Ca investiții noi, complexul sportiv acvatic din Wonderland este la CNI. A intrat în evaluare și proiectul de realizare a complexului acvatic din zona Mecanica.
  • Proiecte de dezvoltare: Parcul de panouri fotovoltaice de la Sărata este la Ministerul Energiei și care va asigura energie electrică pentru tot ce presupune iluminat public, școli, cămine, grădinițe, Căminul pentru persoane vârstnice, Palatul Culturii, sediul Primăriei, tot consumul noncomercial al municipalității, ceea ce va duce la economii de 1 milion de euro anual, alte proiecte sunt dezvoltarea managementului traficului, achiziționarea de autobuze electrice pentru relația cu zonele adicente.

”Am un regret că nu voi putea să implementez multele proiecte pe care le las în portofoliul Primăriei și le las orașului, proiecte pe care le-am elaborat împreună cu colegii mei. Nu am fost spectator la conceperea și elaborarea acestor proiecte. Am fost inițiator și am participat la toate ședințele în care s-au discutat. Am încredere că ceea ce las diferă foarte mult de ceea ce am primit. Dacă aș fi participat la realizarea proiectului Linia Verde sau Reconfigurare Axă, cu siguranță că nu am fi avut nevoie de timp pentru modificarea acestor proiecte. Apropo de proiectul Reconfigurare Axă, scările rulante trebuie să ajungă. Am modificat proiectul pentru dotarea pasajului și cu scări rulante”, a spus Ioan Turc.

El le-a mulțumit bistrițenilor care l-au susținut în toată această perioadă.

”Le mulțumesc pentru că au îndurat o perioadă destul de lungă de disconfort pentru că marile proiecte de infrastructură au presupus și un disconfort accentuat. Îi asigur că tot ce s-a făcut este în beneficiul lor pe termen lung. Sunt dator să le cer să le cer scuze pentru că nu ne-am organizat cum se cuvine pentru alegerile din data de 9 iunie 2024. Am crezut într-un mod greșit că este suficientă închiderea lucrările pe marile șantiere, că este de natură să îi încurajeze pe oameni să vină să voteze ca să continuăm proiectele începute în toată această perioadă. Nu a fost așa, cu toate că m-au votat cu circa 4000 de oameni mai mulți ca în 2020. Lipsa unei organizări temeinice ne-a făcut să pierdem alegerile din 9 iunie. Când te bați cu PSD trebuie să te organizezi militar. Dacă nu faci acest lucru – și este o lecție importantă pe care am primit-o – vei observa că nu e suficient ca oamenii să voteze, e foarte important și cum se numără voturile. Nu voi mai greși niciodată în toată cariera mea publică atunci când vine vorba despre organizarea alegerilor”, a spus Ioan Turc.

El a menționat că, dacă va ajunge senator, va propune modificarea legii electorale în sensul ca atunci când vor fi ”procente derizorii de până la 1% renumărarea să se facă din oficiu”.

”Dacă s-ar fi renumărat la Bistrița, lucrurile ar fi stat astăzi altfel, dar PSD s-a opus cu îndârjire renumărării voturilor și să nu uităm că domnul Lazany i-a făcut plângere doamnei Berari (fostul președinte al BEM Bistrița – n.r.) când doamna Berari a cerut renumărarea voturilor”, a spus Ioan Turc, singurul primar pe care PNL l-a avut la Bistrița în perioada postdecembristă.

Primarul i-a mulțumit viceprimarului PNL Sorin Hangan, cu care a avut o colaborare bună, administratorului public Florin Găurean – despre care a spus că a rămas pe baricade până la sfârșit, colaboratorilor săi și colegilor din Primărie, directorilor, șefilor de servicii, funcționarilor, ”oamenilor care au pus osul la treabă în această perioadă nu ușoară”.

Nu am făcut niciun fel de compromis în ce privește integritatea. Nu am pus mâna pe nimic din ce nu este al meu, nu am acceptat niciun fel de favoruri. Propuneri am avut destule, le-am refuzat pe toate. Plec mulțumit, cu fruntea sus.

”Să dea bunul Dumnezeu ca orașul să aibă parte de vremuri bune în anii care urmează. Premisele sunt bune, lăsăm un portofoliu important de proiecte finanțate din bani europeni. Pentru parcări, am contractat un credit de 100 de milioane de lei care e la dispoziția viitoarei administrații. Mă aștept să aud de săptămâna viitoare ce moștenire grea lăsăm, dar reamintesc faptul că datoria publică a municipiului este una derizorie. Practic, orașul poate în continuare să se împrumute pentru proiectele viitoare. Nu închei fără spun că în toată această perioadă nu am făcut niciun compromis. Foarte mulți evită să discute despre acest aspect. O asemenea poziție presupune pentru mulți tentații. Eu nu am avut tentații, așa că nu am avut de suferit, și nu am făcut niciun fel de compromis în ce privește integritatea. Nu am pus mâna pe nimic din ce nu este al meu, nu am acceptat niciun fel de favoruri. Propuneri am avut destule, le-am refuzat pe toate. Plec mulțumit, cu fruntea sus. Plec cu sentimentul datoriei împlinite”, a conchis Ioan Turc.

Ceremonia de depunere a jurământului de către noul primar Gabriel Lazany și de constituire a viitorului Consiliu Local va avea loc marți 22 octombrie, de la ora 12.00, în sala de ședințe a Primăriei Bistrița.

2 comentarii

  • Turcule, du-te liniștit și rămâi in istorie ca unul din cei mai slabi primari ai Bistriței. Să le luăm pe rând: documente programatice (încă se lucrează după 2 pug-uri), învățământ (cladirea CNLR e o pată neagră pe obrazul orasului. Mis si-a bătut joc de lucrarea asta și nimeni din primărie nu a luat atitudine), monumente istorice (era cazul să se termine și biserica evanghelică după 15 ani de la incendiu), locuințe (ne lăudăm cu 1 bloc social făcut pentru cei mai „destoinici” bistriteni? Tinerii care chiar muncesc și produc ceva nu au loc?), spații verzi și regenerare urbană sunt doar proiecte fără nicio noimă până acum, utilități (foarte multe străzi in beznă, apa și canalizarea nu sunt atributul primăriei, gestionarea deșeurilor e varză), infrastructură rutieră (ați promis 50 de străzi pe an, am primit 20 in tot mandatul. Felicitări!), axa Garii-Nasaudului o să fie o bucurie pentru oamnei când n-o să mai poată parca pe banda de atutobuz și când o să se ingusteze Independenței la 1 bandă, trenulețul Thomas a fost implicat in 2 accidente cu victime copii și muulte altele. Nu am așteptări nici de la noul primar. Are și el niște idei de-ți stă mintea în loc. Asta e… suntem condamnați.

  • Băi frate, ce fețe au oamenii ăștia! Am parcurs repede „realizările”. Toate sunt „vor începe”, „se vor face”, „în curs de realizare”. Drum bun și călătorie sprâncenată!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.