Actualitate

Ioan Turc despre startul greşit al regionalizării, în defavoarea judeţului Bistriţa-Năsăud

Preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Ioan Turc, primul pe lista partidului la Senat, a spus că unul din obiectivele sale ca viitor parlamentar este să corecteze startul greşit pe care l-a luat reforma administrativ-teritorială care nu este în interesul judeţului Bistriţa-Năsăud.

„Bistriţa, aşa cum ştim, este cel mai important rezervor de voturi din judeţul Bistriţa-Năsăud, aşa că strategia noastră pentru Bistriţa vine din răspunsul pe care ni-l dăm la întrebarea: ce fel de oraş dorim? Bineînţeles că dorim cu toţii un oraş prosper şi sigur, un oraş atractiv. Într-un oraş prosper, oamenii au locuri de muncă bine plătite, oamenii se pot dezvolta, pot studia, au parte de servicii medicale de calitate. Ştim cu toţii că nu avem în judeţul Bistriţa-Năsăud o problemă în ce priveşte gradul de ocupare al forţei de muncă. În schimb, avem o problemă în ce priveşte veniturile”, a spus Ioan Turc.

El a reamintit că, pe vremea când era viceprimar al Bistriţei, a iniţiat proiectul Parcului Industrial de la Sărata cu gândul ca acolo să fie atrase societăţi comerciale care să poată angaja forţă de muncă înalt calificată şi bine retribuită.

„Din nefericire, proiectul Parcului Industrial a fost făcut zob de către PSD. După foarte mulţi ani a fost finalizat într-o manieră, din punctul meu de vedere, total nesatisfăcătoare, şi acum stă gol-goluţ. Spre deosebire de Bistriţa – ca să înţelegem cât de mult ajută sau încurcă viaţa oamenilor o administraţie – vreau să vă spun că, la Oradea sunt trei parcuri industriale, toate trei pline, făcute în ultimii opt ani. În toate funcţionează societăţi comerciale care încorporează plus valoare adăugată, care oferă salarii bune şi, în continuare, cer din partea Primăriei Oradea extinderi pentru că sunt societăţi care doresc să vină şi să lucreze acolo. Eu cred că trebuie să reluăm aceste proiecte mari, că administraţia locală are atribuţiile ei, dar în acelaşi timp parlamentarii oneşti, dedicaţi, pot face lucrurile să funcţioneze”, a  spus el.

Tot în perioada în care a fost viceprimar al Bistriţei, Ioan Turc a reamintit că a pus pe masa Consiliului Local şi un proiect pentru amenajarea unui campus universitar tehnic.

„Dezvoltarea învăţământului tehnic este, din punctul nostru de vedere, vitală pentru acest oraş. Am gândit acest proiect ca un parteneriat sau rezultatul unei colaborări între mediul de afaceri, autorităţile locale şi mediul academic. Mediul de afaceri trebuie să spună care sunt specializările care trebuie să fie parcurse în Universitatea Tehnică, este cel care ar trebui să ofere burse studenţilor şi care, ulterior, să angajeze forţa de muncă specializată în facultăţile Universităţii Tehnice. Învăţământul tehnic, profesional, trebuie să fie adaptat la nevoile pieţei locale. Putem să îi menţinem pe tinerii noştri acasă oferindu-le acest mare avantaj de a învăţa ce se cere pentru ca ulterior să îşi poată lua viaţa în propriile mâini şi să poată deveni oameni de succes”, a adăugat el.

În ce priveşte ocuparea bună a locurilor de muncă existente, Ioan Turc a spus că aceasta se datorează şi faptului că Bistriţa-Năsăud este „un judeţ mare exportator de forţă de muncă”: „Foarte mulţi oameni activi se află în străinătate. Trebuie gândite politici pentru ca aceşti oameni care sunt o sursă de dezvoltare în sine să se reîntoarcă în Bistriţa-Năsăud”.

Referitor la reforma administrativ-teritorială care va fi realizată în curând, candidatul PNL a spus că va fi preocupat ca parlamentar această reformă să fie făcută în avantajul tuturor întrucât o astfel de reformă „poate încuraja dezvoltarea sau poate polariza”.

„Felul cum a fost începută regionalizarea, descentralizarea nu răspunde nevoilor oamenilor. Pentru a fiscaliza o casă de marcat trebuie să o trimiţi la Cluj şi să aştepţi zile la rând să se întoarcă, blocând procesul comercial, economic. Nu e normal ca acei contribuabili mijlocii să depindă de Cluj în loc să depindă de Bistriţa. Trebuie să ne urmărim interesele, iar regionalizarea şi descentralizarea să se facă în interesul tuturor”, a spus Ioan Turc.

El a vorbit şi despre „marile proiecte de infrastructură mereu amânate”: „Un oraş care nu se află pe marile rute de transport este unul care, cu certitudine, moare. Este un lucru care trebuie să ne preocupe. Cred că avem determinare, oameni competenţşi şi cred că putem guverna bine şi sunt convins că PNL va guverna începând din luna ianuarie. Vreau ca peste patru ani să fim cu conştiinţa împăcată că am făcut tot ce trebuia pentru ca oamenii din acest oraş, din acest judeţ şi din această ţară să trăiască mai bine”.

Ioan Turc s-a adresat celor peste 250 de participanţi la Consiliul de Coordonare Judeţean al PNL.

7 comentarii

  • Pe cand eram eu viceprimar curgea lapte si miere..asta a fost acum 9 ani. Nu poti veni cu aceleasi vorbe de parca lumea a incremenit in loc cat timp a fost el director la stat. Bine ca altceva ce sa spuna si el? Ca si batranii care povestesc la nesfarsit cum era cand erau ei tineri si vigurosi.

  • Cred că într-un oraș prosper și normal directorii de instituții, cum ar fi de exemplu Registrul Comerțului, își văd de treaba lor și își fac meseria imparțial și apolitic, nu încearcă să devină președinți de partid…

    • De ce sa nu devina, daca sunt primii pe lista pentru parlament. Acesta este argumentul principal . Si daca asi mai pastreaza si postul de la Registrul Comertului este excelent.
      Restul declaratiilor sunt H2O de ploaie.

  • DRAGILOR,CIT SUNTETI DE INVIDIOSI,VA CURGE VENINU DIN GURA .IMPORTANT ESTE SA STITI UN LUCRU:DE CE TI-E FRICA NU SCAPI:IL DENIGRATI PE ACEST OM CARE ESTE SINGURUL CU ADEVARAT PRICEPUGT I POLITICA SI ADMINISTRATIE DOVEDIND CA DE FAPT VOI SUNTETI NISTE NULITATI.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.