Actualitate

Ioan Turc s-a întâlnit cu Emil Boc. Ce au discutat cei doi primari

Primarul Bistriței, Ioan Turc, s-a întâlnit cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, pentru a pune bazele unui parteneriat instituțional între primăriile celor două municipii vecine, care să încludă un schimb de bune practici în domenii multiple, cum ar fi urbanism, digitalizare, dar și măsuri pe componenta socială sau în segmentul infrastructurii.

”În acest context, am discutat și despre importanța strategică a unui drum rapid care să lege Bistrița de Cluj. I-am transmis primarului Emil Boc că, din punctul meu de vedere, soluția pentru urgentarea realizării acestui drum este un acord între UAT-urile interesate, pe modelul construirii drumului expres Oradea – Arad. Am precizat că, pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Bistrița, am semnat deja un acord cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Am argumentat că un culoar de mobilitate între cele două municipii reședință de județ reprezintă o prioritate și e de natură să influențeze favorabil dezvoltarea economică a întregii zone, fapt cu care domnul primar Boc a fost perfect de acord.

De asemenea, am vorbit și despre intenția Primăriei Bistrița de a investi în zona educațională, mai ales pe palierul învățământului superior. În acest sens, i-am solicitat sprijin domnului Emil Boc, având în vedere și calitatea sa de cadru universitar, pentru a putea fi realizate viitoare acorduri cu instituții de învățământ superior clujene pentru extinderea ofertei educative.

La finalul întrevederii, i-am lansat interlocutorului meu invitația, acceptată deja, de a veni la Bistrița, pentru a aprofunda împreună aspecte ale parteneriatului pe care l-am inițiat azi”, a precizat Ioan Turc.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/794785808111268

6 comentarii

 • Felicitari primarului nostru, mereu dispus sa ia exemplul celor mai buni din Ardeal si chiar din tara!
  Cretu a facut asta vreodata in 12 ani de mandat? Nu s-a intalnit decat cu partia din Austria si cu Delta Dunarii.

  • Dorim si la Bistrita o aplicatie unde cetateanul poate sesiza problemele aparute in oras. Trec saptamanile si santurile din asfalt de pe aleea Trandafirilor raman inca neasfaltate. S-au sapat santuri pentru cablul electric ca acum 60 de ani si INCA NU S-A ASFALTAT SANTURILE. Se putea pune si panouri fotovoltaice cu led pentru iluminare stradala doar ca la Bistrita inca nu s-a auzit de comunele din tara care se monernizeaza in fiecare zi.

 • Da, stiu ce au discutat cei doi.
  Il felicit pe domnul Boc pentru promptitudinea de a da raspuns la CEREREA PRIN CARE BISTRITA VA FI ARONDATA primariei Cluj Napoca!
  Declaram nul primar mediocru.
  Pentru ei ce folosesc biroul unic de plata a taxelor sa caute mai jos…dupa b…urmeaza Cluj Napoca si acolo sa platesca impozitele…
  Primul obiectiv….nu e autostrada si nici centura……
  ci METROUL
  BISTRITA APAHIDA FLORESTI!!!

  • Gargară! Două primării nu pot face de capul lor un drum care nu apartine unității administrative.
   Alianța Vestului vă spune ceva? Mamă, câte proiecte făceau ei! Cum pozau ei in salvatorii Transilvaniei și a infrastructurii ei. Zero!

 • Având in vedere „Autonomia universitară”, intenția Primăriei Bistrița de a investi în zona educațională, pe domeniul învățământului superior, se rezolvă direct cu universitătile clujene care au extensii la Bistrița.
  Constituția României prevede la Art. 32 – „Dreptul la învăţătură”, aliniatul 6- „Autonomia universitară este garantată”. Această autonomie conferă universitătilor capacitatea recunoscută prin lege de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniu, de a-si alege, sau după caz, desemna in mod liber organele de conducere, de a-si executa in mod neângrădit un buget de venituri si cheltuieli, de a hotărâ in mod independent cu privire la politica de personal insusită si de a decide fără nici o constrângere exterioară cu privire la misiunile educationale si de cercetare asumate.
  Ceea ce poate face Primăriei Bistrița este să contribuie la construirea unui Campus Universitar modern si atractiv pentru studenti care sa includă construcții și dotări pentru învățământ, cercetare, cămine pentru studenti, locuinte pentru profesori, terenuri de sport si spatii de agrement. Ceea ce revine Primăriei pentru un astfel de campus este să pună la dispozitie o suprafată de teren generoasă care să permită amplasarea optimă a constructiilor pentru nevoile actuale si să asigure o rezervă pentru dezvoltarea de perspectivă a centrului universitar. Mai departe un rol esential revine universitătilor care in virtutea autonomiei universitare pot depune direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene destinate dezvoltării activitătii de invătământ si cercetare. Un exemplu de succes in acest sens este cel de la USAMV Cluj-Napoca, unde in perioada 2008-2016 au fost construite cu fonduri europene Institutul de Cercetări pentru Ştiinţele Vieţii, Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, si Institutului de Cercetări Horticole Avansate a Transilvaniei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.