Actualitate

Ion Șandru explică de ce rezistă o conductă veche de o sută de ani, iar cele noi crapă una după alta

Prima aducțiune de apă la Bistrița datează din 1910-1911, când s-a făcut o captare a cinci izvoare de la Cușma. Apa izvoarelor, situate la mai puțin de o mie de metri altitudine, era adusă la Bistrița printr-o țeavă de oțel, ca să curgă la cișmele. Deși au trecut mai bine de o sută de ani de atunci, țeava a rezistat.

”Avem rețele din 1911 pe care nu avem avarii, țevile din oțel. E vorba de aducțiunea de la Cușma, firul 1. Firul 2 s-a făcut în 1990-1993 și am avut destule avarii pe el, dar pe celălalt, nu. Înainte de anii 70 materialele erau bune. Contează foarte mult materialul din care au fost executate țevile”, a spus Șandru.

Managerul Aquabis a explicat, într-o conferință de presă, că în județ sunt circa 500 de km de rețele care trebuie înlocuite: ”Vom finaliza anul viitor pe partea de aducțiuni 18 km de rețea de la tratare la rezervoare, cele două fire, dar pe distribuție ne mai rămân multe rețele, iar primele ar fi cele executate prin anii 70-80 sau chiar până în anii 90. Vrem, pe acest program (POIM), să anulăm toate rețele care sunt din azbest. Este o politică împotriva autorizării azbest. Nu știu cât adevăr este și cât nu. Poate peste câțiva ani vom auzi că trebuie utilizată polietilena pe care se bate acum toată lumea. Prin anii 70, toată lumea executa din azbest. Necazul e că pe rețele respective nu ai avarie o gaură sau o fisură, acolo ai avarie prin explozie. Nu poți să intervii la azbociment și la fontă decât dacă înlocuiești un tronson”.

În prezent, toate rețelele de apă sunt realizate cu țevi din polietilenă, unde sunt alte probleme.

”Dacă furnizorii de țeavă utilizează mai mult de 7% granule care nu sunt virgine, deci granule reciclabile, țeava de polietilenă crapă din mufă în mufă. Avem situația aceasta în Căianu Mic. Acum înlocuim vreo 500 de metri și a fost țeavă cu aviz tehnic de calitate, s-a făcut pe program. Avem în Sângeorz-Băi o stradă în aceeași situație și la BIstrița, la fel, patru străzi cu același tip de țeavă, străzile laterale de la strada Dimitrie Cantemir, toate cu probleme”, a spus Ion Șandru.

În prezent, Aquabis derulează pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) contractul IV, cel mai mare, care a fost semnat în martie 2020.

”Din păcate, a fost prelungit mult prea mult, în sensul că nici până la această dată nu avem aprobarea JASPERS (firma de consultanță a UE -n.r.) pentru aplicație. Am primit de la JASPERS al optulea set de întrebări și cereri de clarificări. Răspunsurile s-au finalizat în urmă cu o săptămână. Am vrut să le trimitem la Autoritatea de Management și, mai departe, prin intermediul lor la Jaspers. Cei de al Autoritatea de Management ne-au transmis să dăm proiectantului care este din București care a întocmit aplicația să o refacă ținând cont de toate răspunsurile din setul de întrebări nr. 8. Avem promisiunea de la proiectant că, până în jurul datei de 15 octombrie vor depune aplicația refăcută. Să sperăm că respectă termenul pentru că, de un an și jumătate, și-au tot asumat că vor depune aplicația refăcută și că vor răspunde la întrebări. Au răspuns la unele, dar au venit altele. Proiectantul din București are contract cu noi și cu cei din Pitești care sunt în aceeași situație ca și noi. Poate că noi suntem ceva mai avansați. Dacă nu se aprobă deloc, lucrările devin neeligibile și trebuie făcută investiția pe cheltuiala ta. Chiar dacă Aquabis ar pune banii în prima fază – dar nu îi are – pe urmă eu, care răspund direct de investiție, va trebui să găsesc soluția de a acoperi cheltuielile. Investiția trebuie să meargă mai departe din moment ce am semnat un contract de finanțare. Contractul mare a fost împărțit pe 12 contracte de lucrări, iar acum se lucrează în acele zone unde nu am avut solicitări de clarificări din partea JASPERS”, a spus Ion Șandru.

Acum, pe acest program, lucrează companiile Euskadi din Timișoara în zona Teaca spre Milaș, iar în zona Mărișelu-Șieu și Braniștea, Petru Rareș, localități din zona Becleanului, lucrează M.I.S. Grup, toate acestea fiind în diferite stadii de execuție.

”La contractul 3 care presupune aducțiune Bistrița – Lechința și alimentare cu apă zona Miceștii de Câmpie-Sânmihaiu de Câmpie – Budești, deschiderea ofertelor a avut loc în 18.07.2022 și suntem spre finalizarea declarării câștigătorilor pe cele două loturi. Partea tehnică a fost analizată, se mai lucrează la partea economică și, în scurtă vreme, se vor declara câștigătorii pe cele două loturi. Dacă nu vom avea contestații, vom putea da drumul la execuție. Partea de aducțiune se va face din țeavă din fibră de sticlă. Dacă mergeam pe polietilenă, cum ni s-a sugerat de către Jaspers, ne-ar fi trebuit doi-trei ani să facem sudurile pentru că să vii cu tronsoane de 6-10 metri cât are țeava ca lungime și să faci sudură de sudură. Cu un aparat poți face patru pe zi. Cu acest tip de țeavă nu avem probleme de suduri. Cu distribuția o să meargă lucrurile repede. Avem rezervoare, stații de pompe. A trebuit să scoatem afară niște capete de străzi fiindcă altfel depășeam 2000 de euro/locuitor, condiție ce ne-a fost impusă de Jaspers. E vorba de sate care țin de Budești, Sânmihaiu de Câmpie și Miceștii de Câmpie, de casele răzlețe. Dar nu e o problemă, se vor putea racorda și aceastea de către autoritatea publică. Acesta să fie tot necazul: să aibă 95% din locuitori apă și restul nu”, a mai spus el.

La contractul 10 în data de 20.10.2022 va avea loc deschiderea ofertelor. E vorba de Sângeorz-Băi, Maieru, Ilva Mică, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Poiana Ilvei.

Contractul 12 presupune lucrări la Târlișua, Spermezeu, Căianu Mic, Beclean și va fi publicat în 15 septembrie pe SICAP. Celelalte șapte vor fi scoase la licitație după ce JASPERS își va da acordul.

În 2005, Comisia Europeană a decis să se angajeze, împreună cu Banca Europeană de Investiții (BEI), într-o nouă inițiativă, cunoscută sub numele de „Asistența comună în vederea sprijinirii proiectelor în regiunile europene” (JASPERS – Joint Assistance to Support Projects in European Regions), pentru a furniza statelor membre care au aderat la UE în 2004 sau ulterior o consultanță gratuită și independentă în vederea pregătirii unor propuneri de înaltă calitate pentru proiectele mari de investiții pentru care solicită cofinanțare prin Fondul de coeziune al UE sau prin Fondul european de dezvoltare regională.

Etichete

11 comentarii

  • Intr-un cuvant avem din 1911 tevi de otel deoarece le-au montat sasii nu cioflingarii de la terte firme care castiga licitatii trunchiate si au devenit baietii de casa ai administratiei romanesti corupta pana in panzele albe.
    Valabil in toata tara ce zic.
    Avem aceste instalatii de la Cusma si inca din scoala generala am vizitat cu scoala Apeductul de la Cusma unde o masinarie fabuloasa germana functioneaza impecabil de atunci si pana astazi.
    Adevarat muzeu este acolo.
    Deoarece peste tot erau specialisti si muncitori calificati pe meserii treaba mergea bine.
    Imi amintesc perfect de un SAS pe nume Rebogen un mare instalator care era angajatul Aquabis-ului prin anii 50-70 si care era artizan in tevile de plumb si zinc dar si la conductele de canalizare din portelan montate impecabil de sasi cu cota exacta de adancime si unghi de scurgere.
    Ce mai , meseriasi nu cioflingari adica DORELII necalificati care de la lopata si roaba fac pe stiutorii si dupa ei potopul din bani publici.Numai cat se dau de grozavi daca le pui intrebari !
    Ca bistritean nascut aici in 56 am cunoscut aproape pe toti marii meseriasi ai timpului pe meserii, adica urmasii BRESLELOR oameni foarte cautati si respectati in oras de care si intelectualii putini care traiau in Bistrita isi ridicau palariile unii fata de altii cand se salutau pe CORZO .
    Lume faina si civilizata si linistita.
    Imi este tare dor de acei oameni care si-au adus un aport colosal in marcarea Bistritei pe harta Romaniei.

    71
    9
    • Asbestoza este o boală de plămâni care ai șanse mari să o faci dc există azbest în clădiri sau țevi. În Europa e Vest și SUA se cheltuiesc f mulți bani și sunt firme specializate pt a demola și apoi distruge IN SPAȚII SPECIAL PREGĂTITE orice deșeu cu azbest. Omul politic din interviu ar fi putut sa CITEASCĂ o oră pe internet cât de periculos este azbestul. Ma întreb cum se documentează înainte de a lua hotărâri. Cel mai simplu este sa citești pe TIK TOK

      10
      1
  • Dovada incompetentei și indiferentei, in explicații “științifice”! Când numai de justifici de nerealizări mai întreabă-te ce cauți acolo ca director, de ce ti-ai luat salariul sau de ce nu lași locul la alții ! Alte companii serioase sunt pe terminate cu implementarea si AQUABIS nici nu a început o lucrare. Îndată ne anunța ca s-a terminat finanțarea si toate promisiunile au fost niște povesti!!

    21
    4
    • ..nu era nevoie de nici un proces, a spus tot in favoarea acuzarii lui…
      Cum poate spune un papagal din asta ce a luat salariu de mii de euro zeci de ani ca la o avarie se pierde 15000 mc si tevile receptionate de la constructori agreati de el folosesc tevi ca in acte s bune si in realitate s nrconforme?????
      ARE DOVADA CA A STAT PROBA 1.5XPN TIMP DE 13 ORE?????
      A sesizat politia?
      A restituit constructorilor garantia dupa iesirea din garantie????
      A gacut vreo adresa la firma profucstoare ca lotul de tevi vandute constructorului la data de…nu corespunde cu certificatul de garantie?????
      Normal ca nu afacut nimic din astea ptr ca la mijloc e….

      ..altceva…
      De asta …. prostii platesc….Totdeauna…

      26
      1
  • Țin să vă transmit că într-o zi distinsul domn Bălan măsura lățimea pistelor de bicicliști. O făcea cu mare talent și emfază!

    6
    1
    • are un caiet cu patratele unde noteaza latimea pistelor si a diametrul copacilor…
      in geanta are un metru de croitorie sterpelit de la o sasoaica in anul 1950 cand i a crapat pantalonii in fund

  • Ce mai spui … ca ati lasat un jumatate de oras fara apa ,seara si dimineata.Sa iti dea soarta sa faci dus impreuna cu adjunctul ca asa zic astia de la Bruxelles ,duș cate doi.

  • V, tu poti face dus la comun cu X sau Y adica inca unul ca tine fara nume.
    Nu te mai plange atata ca gasesti doritori de a face dus aici pe internet .

    1
    4
  • Absolut mincinos
    citez”Dacă mergeam pe polietilenă, cum ni s-a sugerat de către Jaspers, ne-ar fi trebuit doi-trei ani să facem sudurile pentru că să vii cu tronsoane de 6-10 metri cât are țeava ca lungime și să faci sudură de sudură. Cu un aparat poți face patru pe zi.” Total gresit Tevile din polietilena se fabrica in general la 12 sau 13,4 m, aati ales Papsin d-le din motive bine stiute de cei din bransa, Solutia pe Papsin e cea mai proasta varianta si cea mai scumpa, va urez o pensie lunga

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS