Fiorma Iproeb SA își anunță acționarii că a cerut ajutor de stat în valoare de 7 milioane de euro pentru a putea implementa proiectul ”Schimbarea fundamentală a proceselor de fabricație conductoare izolate și neizolate.
Cererea de ajutor de stat a fopst depusă în data de 20 decembrie 2021 la Ministerul Finanțelor Publice / Unitatea de Implementare a Schemei de Ajutor de Stat.
Proiectul ”Schimbarea fundamentală a proceselor de fabricație conductoare izolate și neizolate ale SC Iproeb SA” are o valoare maximă de 14.300.000 Euro, din care 7.050.000 Euro ajutor de stat solicitat în baza H.G. nr. 807/2014, ceea ce înseamnă că 7.250.000 Euro reprezintă contribuție proprie în proiect.
Citind articolul m-a lovit , asa o nostalgie…Mi-am amintit de sfarsitul deceniului 8 al trecutului secol cand am avut norocul sa particip la montajul si punerea in functiune a primului utilaj care confectiona conductor electric izolat in polietilena. Era , cred in 1979 si dupa punerea in functiune a utilajului pe care scria FURUKAWA am facut impreuna cu un coleg instructiunile de exploatare cuprinzand si masuri de protectia muncii pentru deserventi. Am pus mana pe primii metri de conductor care trecea prin jgheabul de racire. Cred ca eram foarte concentrat , bucuros , emotionat…Era un moment istoric pentru sectia de cabluri izolate aferente Intreprinderii de produse electrotehnice Bistrita (care mai cuprindea sectia de materiale electroizolante , sectia de cabluri neizolate , sectia de tablouri de automatizare sau Electrodistribloc si sectia de acumulatori electrici). Precizez ca utilajul FURUKAWA (sunt convins ca era numele uzinei producatoare) era adus prin transfer de la Intreprinderea de cabluri si materiale electroizolante Bucuresti unde (glumind un pic…) se facea „schimbarea fundamentala a proceselor de fabricatie”. Acel utilaj nu mai exista dar ar fi trebuit (poate) sa fie intr-un muzeu al fabricii , marcand pasi in dezvoltatea etapizata a acesteia. Ma bucur sa aflu ca s-a cerut ajutor de stat . Sper din tot sufletul sa se aprobe iar IPROEB , cu un trecut si prezent glorios sa aiba si un viitor pe masura.
Pacat de o firma care din cauza noului patron majoritar se va distruge si va afecta mai ales pe angajati.
Bine, bine, dar consider ca acest ajutor de la stat in eventualitatea aprobarii va fi rambursat in rate, pe termen lung, doar este o afacere privata. Traim in capitalism si concurenta e dura.
# Nelu & Gavrila N. Moldovan , trebuie sa stiti ca ajutorul de stat nu se ramburseaza . Toate statele ajuta firmele reprezentative sub diverse forme. Stul german ajuta firmele Mercedes , Wolswagen etc. Statul italian ajuta firma Fiat s.a.m.d.Mai aproape de zilele noastre ( cateva saptamani) a primit ajutor de stat (de la statul roman) si firma Teraplast care nu este a statului pentru a realiza la Nasaud o unitate de producere a ambalajelor bio . Are resedinta pe teritoriul judetului (comuna Sieu Magherus si partial municipiul Bistrita) dar este cu capital privat. In trecutul apropiat (5 , 6 ani ) a primit ajutor de stat si firma Rombat care are acum capital privat sud-african. Altfel , nu patronii distrug firmele lor ci numai statul isi distruge avutia , asa cum stie el. Mai vinde la altii , mai lasa in paragina cate ceva …Intr-un final apoteotic statul (roman, fireste) va ramane cu „praful de pe toba”. Problema mare la noi nu este faptul ca s-au privatizat unitatile economice (fabricile) ci faptul ca statul „vanzatorul” nu a urmarit respectarea conditiilor de privatizare cand avea ocazia sa le ia inapoi fara bani si sa le retehnologizeze (vai ce cuvant urat si greu de scris!).N-a facut-o din pacate si multe dintre „bijuteriile coroanei” au ajuns la fier vechi desi contineau oteluri speciale , aliaje si metale pretioase etc. Fiti siguri ca acest lucru nu se va intampla in cazul IPROEB.
D-le Leo
Cunosti activitatea din IPROEB din anul acesta de cand are un alt patron care are cele mai multe actiuni?
D-le Leo
Cunosti activitatea din IPROEB din anul acesta ?
#nelu , Cunosc o parte din activitatea IPROEB doar din perioada 1978-1983 . Nu cunosc ce-i acuma pe-acolo dar daca va ajuta cu ceva pot sa va vand la pretul pietei actiunile mostenite de la parinti . Totusi nu retractez ce am scris .
Lucrez de 15 ani in Iproeb si in toti anii astia nu am vazut niciodata atatea schimbari ca in ultimele luni. Oamenii astia chiar vor sa faca ceva.
Cea mai importantă resursă a unei societăți rămâne personalul. Decimarea angajaților urmată de o capitalizare, mă îndoiesc că va aduce progresul așteptat. O conservare și creștere a calificări angajaților, alături de infuzie de capital, este o șansă.
@Necula: oamenii chiar au facut ceva: Secția de automatizare și distribloc nu mai exista… cei care proiectau și executau linii pt Leoni Fujikura Lear, au fost forțați și sau obligați sa plece…
Pleaca personal calificat…
Când o MÂNĂ de oameni incompetenți pun MÂNĂ pe o companie, fără sa aibă habar de cum se face 1 metru de conductor sau cablu izolat… ASTA SE ÎNTÂMPLĂ… :)))))