Social

IPS Andrei a pus piatra de temelie a bisericii mănăstirii ”Petru Rareș Vodă”. Președintele CJ, la slujbă

(FOTO) Mănăstirea ”Petru Rareș Vodă” din Ciceu Corabia, comuna Ciceu Mihăiești, și-a sărbătorit primul hram, ”Sfinții Mărturisitori Ardeleni”, în prezența IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț.

1 ips andrei ciceu corabia 2 ips andrei ciceu corabia 3 ips andrei ciceu corabia radu moldovan ciceu corabia

La Sfânta Liturghie oficiată de IPS Andrei, alături de soborul de peste 40 de preoți, pe un podium amenajat în zona mănăstirii, au luat parte sute de credincioși, dar și oficialități locale și județene, informează Radio Renașterea.

”Pe o vreme nu tocmai prietenoasă, am participat la primul hram al Mănăstirii ”Petru Rareș Vodă” din Ciceu Corabia. Astăzi îi cinstim pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni, care vor fi ocrotitorii acestui sfânt locaș. I-am avut alături de mine, la rugăciune, pe primarul comunei Ciceu Mihăești, Valentin Mureșan, și primarul comunei Uriu, Petru Șerban. Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe 21 octombrie Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Aceștia sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuș, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, canonizați în 1992. Au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice”, a scris pe Facebook președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Aici mai multe imagini și video.

La momentul predicii, Mitropolitul Clujului a vorbit despre mărturisirea credinței ortodoxe, pornind de la exemplul Sfinților Mărturisitori Ardeleni, ocrotitorii noii biserici a mănăstirii: ”Sfinții Ardeleni ne sunt nouă modele. Trebuie să ne uităm la ei, în sus, cu mult drag pentru că ei pentru a-L mărturisi pe Domnul Hristos și credința lor creștină ortodoxă și-au pus viața în joc. Dacă nu-L mărturisim pe Hristos ca și cei de atunci nu o facem pentru că nu avem suficientă credință, nu avem credința lor tare. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne întărească credința!”.

6 ips andrei ciceu corabia 7 ips andrei ciceu corabia 8 ips andrei ciceu corabia 9 ips andrei ciceu corabia

La final a avut loc instalarea oficială a starețului Teofan. A urmat apoi punerea pietrei de temelie a noii biserici a mănăstirii ce va purta hramul ”Sfinții Mărturisitori Ardeleni”.

Mănăstirea ”Petru Rareș Vodă” a fost înființată în urmă cu un an la inițiativa IPS Andrei. Ea va fi construită la poalele stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut foștilor domnitori moldoveni Ștefan cel Mare și Petru Rareș.

10 ips andrei ciceu corabia 11 ips andrei ciceu corabia 12 ips andrei ciceu corabia 13 ips andrei ciceu corabia

15 comentarii

 • 1. „Sofronie … a rasulat taranii… … prostilor”.
  Analfabetismul este la tine un semn de inteligenta?
  2. Greco-catolicismul este doar o plasmuire anti-ortodoxa, altminteri ar fi existat si in Occidentul catolic. El este un hibrid aparut intr-un anumit moment al istoriei si prin urmare nu poate fi adevarata Biserica a lui Hristos care a spus ” Iata Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului”.
  3. Intoleranta ta este inacceptabila fata de cei care sunt crestini adevarati in cautarea Adevarului, la fel ca a marii majoritati a ateilor si neoprotestantilor care catalogheaza pe ortodocsi drept indobitociti si primitivi. Credeam ca libertatea adevarata o presupune si pe cea religioasa. O astfel de catalogare doar pe simpla apartenenta la un cult sau altul inseamna discriminare.
  Cineva zicea ca marele cusur al ateilor este acela ca vorbesc prea mult despre Dumnezeu. Parafrazand, pot spune ca anti-ortodocsii vorbiti prea mult despre Ortodoxie si ortodocsi. Bucurati-va de viata si lasati si pe altii sa o faca.

 • mare destept mai esti…grecocatolicii se trag din ortodocsi….Atanasie Anghel a fost episcop ortodox care a tradat ortodoxia de dragul privilegiilor…avea o fabrica de facut alcool si pentru a o pastra a trecut la catolici ….asa ca atunci cand ii ocarasti pe ortodocsi iti ocarasti parintii desteptule…..de fapt asta este noua Inchizitie instaurata de preotii tineri grecocatolici care au facut seminarul la ortodocsi dar de destepti ce sunt nu au mai intrat la facultate la ortodocsi….pentru ca sa prinda si ei o bucata de paine s-au dat cu grecocatolicii si acum sunt mari spirite….frectii xenofobe pentru o coajă de pită aruncată de la Roma…..

  • Bravo! Si ortodocsi se trag din catolici. Si omul si maimuta au avut un stramos comun. Si teoria evolutiei e corecta si Big Bangul a existat acum miliarde de ani. Totul se schimba. Voi il ocarati pe Atanasie Anghel care a fost un titan si a determinat in mod hotarator si in chip fericit soarta romanilor din Transilvania. (Si inaintea lui a fost Teofil cel otravit de alti drept credinciosi). Dupa care au venit agentii Moscovei, cu Visarion, Sofronie si toti mitropolitii sarbi ca sa-si recastige influenta si sa-i tina in supunere si inapoiere. Ortodocsii sunt cei care au blestemat literele latine in secolul XIX si au afurisit prin mitropolitul Vasile Magra pe cei care luptau pentru intregirea tarii in timpul primului razboi mondial. Dar asta e istorie. Ar fi fost bine si frumos sa retinem din istorie ce ne uneste si momentele care au insemnat ceva pentru progresul natiei. Dar, nu, voi ati luat-o pe calea ingust sectanta. Ca si protestantii din Ulster care defileaza prin cartierele catolice ca sa comemoreze nu stiu ce batalie de acum cateva sute de ani. Pentru tine cetitoriule iti e straina semnificatia inscriptiei de pe monumental lupei Capitoline din Cluj ALLA CITTÀ DI CLVJ, ROMA MADRE, MCMXXI. Pentru tine cetitoriule greco-catolicii sunt straini de neamul romanesc. Sau doar iti e straina semnificatia termenului „xenofob”. Ramaneti in obscuritatea si ingustimea lumii voastre pravoslavnice, in inchiderea nationalista, rafuielile ridicule cu istoria si atitudinile razboinice. O sa ramaneti singuri, cu Moscova si Statul Islamic pe cap. Cu sau fara voia voastra romanii vor pleca in continuare la Roma, Madrid, Paris. Acolo unde oamenii traiesc la timpul prezent.

  • „Si ortodocsi se trag din catolici”. Atentie la ortografie. Si evident, la corectitudinea informatiei- care in cazul de fata nu are nici un fundament, Victore. Stiai ca trecerea de la Ortodoxie la greco-catolicism a fost facuta pentru satele Vaii Somesului printr-un act austro-ungar? Tot in interesul national. Evident; dar nu al romanilor.

  • Vrei să spui la diacritice. Nu pot sa cred că nici cum se scrie ortodocși corect în românește nu ști. Ce să mai vorbim de altele. Ce act austro-ungar? Imperiul austro-ungar a apărut in istorie la 167 de ani după Unirea Mitropoliei Ortodoxe din Ardeal cu Biserica Romei. Ortodocși-sfertodocți.

 • Inca din titlul articolului se spune ” Președintele CJ, la slujbă”, de parca putea sa lipseasca. Raducu nu doar ca a participat, dar a tinut sa-si dea cu parerea despre Sfinții Mărturisitori Ardeleni, care nu au fost chelneri, ci „Au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice”. Si comunistii au luptat impotriva Bisericii Greco-Catolice, de parca acesta ar fi un mare merit. Ceea ce nu stie Raducu este ca Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică.
  Din pacate nici pana astazi nu au fost corectate samavolniciile comise de comunisti impotriva bisericii Greco-Catolice. Publicat recent, Raportul Departamentului de Stat asupra Libertății Religioase pe anul 2014, subliniaza ca ritmul retrocedărilor proprietăților religioase confiscate anterior este lent: „Biserica Greco-Catolică în special nu a putut obține posesia multora dintre bisericile sale după ce autoritățile nu au reușit să pună în aplicare hotărârile judecătorești de retrocedare a acestora” potrivit raportului citat de Agerpres. Oficiali locali, de multe ori sub influența clerului ortodox, au continuat sa împiedice accesul unor grupuri religioase non-ortodoxe la spații în cimitire. Grupuri religioase minoritare și ONG-uri s-au declarat preocupate de punerea în aplicare de către guvern a curriculumului religiei în școli, deși au reacționat pozitiv la decizia guvernului de a interzice declarațiile discriminatorii în manualele de religie, mai subliniaza raportul.

 • Va fi finantata din donatii, probabil si din fondul de rezerva al guvernului, ca doar tot urmeaza an alectoral.Si manastirea Nicula a fost finantata in 2014 de catre Ponta in vederea sustinerii in alegeri.

 • Nu ma refer la diacritice; a scrie pluralul cu doi „i” nu tine de diacritice. Daca esti certat cu gramatica iti este mult mai greu sa dai lectii de istorie. Probabil ca esti istoricul scarii tale de bloc, nu zic nu, insa mai vorbim dupa ce poti scrie toate literele din cuvintele tale.
  Ai dreptate -scuzele mele- e vorba de Imperiul Austriac. Acela care in 1698 a orchestrat „actul de unire” redactat smechereste cu o pagina goala, completata ulterior. Iata mama catolicismului rasaritean : inselatoria. Un an mai tarziu Biserica unita a intrat in legalitate prin „Diploma intai leopoldina”. Biserica existenta pana atunci in Ardeal a fost „omisa”. De ce „titanul” ( ori tiranul) Atanasie Anghel a pastrat relatiile cu Biserica Ortodoxa din Tara Romaneasca, primind de la Constantin Brancoveanu mosia Merisani din Arges? Cum de nu erau greco-catolici in principatele extracarpatice?
  Si ortodocsii (vezi : ii la urma) am auzit de Liviu Rebreanu. Stii unde s-a nascut? Ei, haide, lasa netul. El era greco-catolic, descendentul unei familii de ortodocsi. La fel si Andrei Muresanu, cu verisorii sai Iacob si Ioachim, cu tot.
  Neputinta de a lasa istoria in urma o ai tu. Ti ai inceput cu datele istorice, cu nedreptatile comunismului…
  De ce crezi ca cei care nu impartasesc toate idealurile tale glorioase sunt prosti? In conceptia ta dezbinarea ne-a luminat si ne-a unit? E parea ta si o apreciez, fiiind una -vad- documentata din anumite arhive. Pentru asta nu iti spun ca esti prost si nici sfert doct…doar suntem luminati si uniti acum,nu?
  Eu iti zic doae ca esti agramat. Citez dintr-un contemporan cu pretentii la titlul de ” inteligent”:
  „ortodocsi se trag din catolici”. Du-te la un profesor de Limba Românã sa iti analizeze propozitia.
  Oricum,ai dreptate intr-o privinta: aici lucrurile nu merg ca in Occident. Pentru ca nu suntem in Occident. Tocmai „Vestul” vostru vestit ne-a dezbinat. Ca au fost habzburgi sau maghiari, din Vest s-a aplicat acelasi dicton : „divide et impera”.
  Ma surprinde faptul ca in incercarea ta de a apara un cult ajungi sa calci in picioare dragostea frateasca, iubirea crestina.
  Doamne ajuta!

  • Domn parinte lasati-o mai moale ca nu v-am intrebat cat ati incasat pentru turnatoriile la Securitate . Cine erau ortodocsi învăţătorul Vasile Rebreanu tatal lui Samoilă Rebreanu sau Ludovica Diugan. Minciuni securiste. La fel ce? Andrei Muresanu si verii sai Iacob si Ioachim? Or fi fost ortodocsi si ei? Asta v-a invatat la Secu sa invartiti morisca minciunilor. Eu am inceput cu nedreptatile comunismului? Te inseli. Eu sustin ca nedreptatile de astazi, minciuna, nerusinarea, si furtul isi au radacinile in comunism. Si ma bucur inca o data ca imi confirmati in totalitate spusele. Sunteti si veti ramane slugile Moscovei. De asta ridicati astazi manastiri pentru marturisitori ortodocsi sarbi care acum 250 de ani luptau impotriva romanilor care prin vointa unanima a ierarhilor lor legitimi se unisera cu ROMA si cu Occidentul pentru a intra astfel in sistemul institutilor vremii si a se ridica social si cultural la nivelul natiunilor civilizate ale Europei. „Vestul ne-a dezbinat”, Bine ca estul pravoslavnic, Stalin si poporul rus fericire ne-au adus.

  • In 1989 nu eram nici macar la liceu. Asa ca nu vad ce securist as fi fost. Dimpotriva, familiei mele acei securisti de care vorbesti, i-au facut mult rau. Nu i-a intrebat nimeni ce confesiune aveau. Generalizarea nu este o chestiune demna de un om cu judecata cat de cat limpede. Hristos -ziceai, nu a fost ortodox; poti fi sigur ca nici „greco”. Doar n-a fost contemporan cu titanul Bukov, ori cu Atanasie/Tanasa Tudoran.
   Raportat la numarul de credinciosi BOR trebuie sa mai inalte cateva mii de biserici pentru a ajunge la numarul de locasuri de cult/mia de credinciosi. Sau, asa cum ziceai in prima postare, sa facem cate o manastire si in celelalte comune din judet. Doamne ajuta si da bine.

 • Da George greco-catolicii sunt putini si vor ramane si mai putini spre marea satisfactie a ortodocsilor care de 70 de ani folosesc toate mijloacele pe care statul li le pune la dispozitie pentru desavarsirea genocidului religios si cultural impotriva lor. Nu ura ci “dragostea” ortodocsilor ii omoara. Cum ziceam, daca te-ai fi nascut in Irak omorai crestini si yazidi si daramai temple romane. Asta e cultura ta. In mod surprinzator insa, ortodocsii bistriteni de astazi se pregatesc de Luminatie. Ii cheama la morminte stramosii lor greco-catolici. Si inca nimeni nu s-a intors de dincolo sa le spuna ca Isus a fost ortodox.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS