Actualitate

IPS Andrei, cetățean de onoare al comunei Milaș

ACTUALIZARE De Sf. Ioan, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Milaș.

IPS Andrei s-a aflat în mijlocul comunității parohiale și pentru a binecuvânta lucrările de renovare efectuate la biserică și casa parohială, dar și pentru a sfinți noua capelă mortuară, înălțată în apropierea locașului de cult.

Cu prilejul vizitei, ierarhul le-a vorbit localnicilor despre viața Sfântului Ioan Botezătorul, binecuvântându-i și urându-le un an prosper pe toate planurile, în special pe cel duhovnicesc.

La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului l-a ridicat pe preotul paroh, Vladimir Clem la rangul de iconom stavrofor și a oferit diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în lucrările efectuate la biserica parohiei Milaș. De asemenea, primarul comunei Milaș, Gabor Iosif, a primit din partea IPS Andrei Ordinul ”Sfântul Pahomie de la Gledin”, acesta oferindu-i la rândul său titlul de cetățean de onoare al comunei.

Actualul edificiu al bisericii din comuna Milaş este amplasat pe terenul cu denumirea ”Dealul Bisericii” şi a fost ridicat în anul 1891 din banii credincioșilor, păstoriţi de preotul greco-catolic Ioan Hossu. Construită după stilul Renaşterii italiene, biserica are formă dreptunghiulară, cu tavanul plat, altarul semioval, naos şi pronaos, turn de 34 m înălţime, cu patru clopote, iar suprafaţa interioară fiind de aproximativ 700 mp. Lucrări de întreţinere s-au executat în 1924, când s-a reparat edificiul bisericii, turnul şi exteriorul. După 1948, când biserica a revenit BOR, s-a reparat biserica în exterior, s-a zugrăvit şi s-a făcut reparaţie capitală la turn. În anul 1977 s-a electrificat şi s-a împrejmuit cu gard din beton și s-a achiziţionat noua casă parohială (1980). În anul 1985 s-a reparat şi zugrăvit exteriorul locaşului de cult și s-a ridicat o clădire în curtea bisericii. În anul 1993 s-a început pictura, iar în anul 1998 aceasta a fost sfințită de către PS Irineu Bistriţeanul.

Aici mai multe detalii despre biserica din Milaș.

Ziua Sfântului Ioan, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. După Bobotează, este cinstit Sfântul Ioan, numit şi „Înâintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut. Sfantul Ioan Botezatorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta şi a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!”. Ioan l-a mustrat pe Irod Antipa, fiul regelui Iudeei Irod cel Mare, pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, la un ospăţ de ziua lui, să ceară de la acesta capul lui Ioan Botezatorul ca răsplată. Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), naşterea (24 iunie) şi tăierea capului (29 august).

Foto: arhivă

8 comentarii

  • Daca a ”fost ridicat în anul 1891 din banii credincioșilor, păstoriţi de preotul greco-catolic Ioan Hossu.”… cum ”biserica a revenit BOR”… fiti va rog mai expliciti!
    Actualul edificiu al bisericii din comuna Milaş este amplasat pe terenul cu denumirea ”Dealul Bisericii” şi a fost ridicat în anul 1891 din banii credincioșilor, păstoriţi de preotul greco-catolic Ioan Hossu. Construită după stilul Renaşterii italiene, biserica are formă dreptunghiulară, cu tavanul plat, altarul semioval, naos şi pronaos, turn de 34 m înălţime, cu patru clopote, iar suprafaţa interioară fiind de aproximativ 700 mp. Lucrări de întreţinere s-au executat în 1924, când s-a reparat edificiul bisericii, turnul şi exteriorul. După 1948, când biserica a revenit BOR,

  • Din nou vedem o biserica greco catolica care nu este retrocedata credinciosilor si bisericii greco catolice. Ioan Hossu a fost tatal cardinalului Iuliu Hossu, cardinal care a ajuns in puscariile comuniste. S-a opus cu eroism la mascarada autointitulată întoarcerea credincioșilor greco-catolici români la Biserica Ortodoxă. La 1 octombrie 1948, a dat un Decret de Excomunicare (ipso facto) a participanților la Adunarea de la Cluj, a celor 37 de preoți greco-catolici care urmau să hotărască ruperea credincioșilor greco-catolici români de Biserica Romei, la ordinul lui Stalin și al slugilor sale din România ( de fapt au semnat doar 36 de preoți dintre cei participanți). La 28 octombrie 1948 a fost arestat din reședința sa episcopală de la Cluj și dus la vila patriarhală de la Dragoslavele, unde a fost ținut închis, sub pază, împreună cu ceilalți episcopi greco-catolici arestați, în foame și frig. Atât autoritățile comuniste cât și conducerea Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Iustinian Marina personal, i-au propus scaunul de mitropolit al Moldovei, în schimbul renunțării la credința catolică și la legătura cu Roma, cu Scaunul Papal. Refuzând trecerea la ortodoxie, episcopul Iuliu Hossu a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldărușani, iar în 1950, la penitenciarul din Sighet. În anul 1955, a fost dus la Curtea de Argeș, iar în anul 1956, la Mănăstirea Ciorogârla, apoi din nou la Căldărușani, unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții. Aici, s-a consacrat rugăciunii, meditației și unei munci dificile, în clandestinitate, pentru viitorul Bisericii Greco-Catolice, interzise. La 28 aprilie 1969, a fost creat cardinal in pectore de către Papa Paul al VI-lea deoarece, din cauza regimului comunist din acea vreme, o astfel de titulatură, făcută publică, i-ar fi adus și mai multe neajunsuri. La 5 martie 1973, Papa a dezvăluit acest fapt, că episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, dr. Iuliu Hossu, a fost creat cardinal, la ceva timp după decesul ierarhului român. De Andrecut nu are sa vorbesc deoarece sti ca a colaborat cu securitatea… Ce diferenta mare este intre episcopul Andrecut si cardinalul Iuliu Hossu…

  • Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, si-a exprimat sustinerea privind campania de raiduri aeriene lansata de Moscova in Siria, numind-o „un razboi defensiv”.
    Intr-un interviu difuzat pe data de 7 ianuarie, cand tara a sarbatorit Craciunul Ortodox, Patriarhul Kiril a incercat sa justifice raidurile aeriene ruse in Siria, spunand ca acestea sunt necesare pentru a proteja tara de „terorism”, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty in pagina online.
    „Atat timp cat razboiul este condus in legitima aparare, este unul corect”, a declarat Kiril pentru postul public de televiziune Rossia 1. Este diferenta mare intre biserica Catolica si biserica Ortoda… Papa Francisc este impotriva roboiului iar ortodoul Kiril binecuvanteaa raboiul… stim cu totii ce manevre au facut si fac rusii….deci care raboi de aparare minciuni de bolsevic ortodox

  • RAZBOI …baaaaa. nu RABOI ! Sa te fereasca Dumnezeu sa fi incorporat, ca tu nici nu stii sa scri, dapoi sa tragi cu flinta !

    • Pe tine defapt te deranjează ce scriu și nu, ca sunt doua cuvinte scrise greșit. .. știu sa scriu și sa și iau la țintă mărul de pe capul tău ala prost 😉 dacă ratez și te lovesc pe tine înseamnă că sunt un bun lunetist 😉 Facem o încercare? 🙂

  • Foarte interesant este faptul ca primaria Bistrita a impodobit bradul doar langa bisericile ortodoxe. Ore celelalte culte nu merita in brad impodobit????? Doar ortodocsi platesc taxe in orasul asta???? Rusine primariei Bistrita!!! Sa nu mai veniti cu colinda pe la biserici in prag de alegeri ca nu meritati voturi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS