Actualitate

ÎPS Mitropolit Andrei, slujbă la ”Coroana” în a doua zi de Paşti, în prezenţa oficialităţilor (FOTO)

Mitropolitul Andrei Andreicuţ a oficiat luni Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă ”Coroana”, continuând tradiţia începută acum câţiva ani de a veni la Bistriţa în a doua zi de Paşti. La slujbă au asistat preşedintele CCR Augustin Zegrean, ministrul Doina Pană, preşedintele CJ Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean.

1 ips andrei paste 2 ips andrei moldovan tintean paste 3 ips andrei paste 4 pana moldovan tintean paste

ÎPS Andrei – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului a fost aşteptat de preoţi, în frunte cu protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, dar şi de credincioşi care i-au oferit flori, în a doua zi de Paşti, la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistriţa având hramul ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.

La slujbă au fost prezenţi preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, împreună cu soţia sa Eugenia, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, împreună cu soţia sa Voichiţa, prefectul Ioan Țintean, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

5 zegrean 21 apr 6 pana moldovan tintean 7 mircea buta biserica 8 biserica coroana

În aceeaşi zi, ÎPS Andrei a fost invitat să ţină Slujba Vecerniei la Biserica ”Sfinţii Trei Ierarhi” de pe str. Al. Odobescu din Bistriţa, iar marţi, în a treia zi a sărbătorilor pascale, va oficia Liturghia la Biserica ”Sf. Andrei” din Beclean, sfinţită anul trecut.

În 2013, în a doua zi de Paşti, înaltul ierarh a slujit la Biserica ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe” de pe Calea Moldovei, iar acum doi ani la Biserica ”Sfânta Ana” de pe Bd. Independenţei.

9 ips andrei paste 10 ips andrei paste 11 al vidican coroana 12 oficiali coroana

Biserica Protopopiatului, cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII), a fost ridicată în 1270, în stil pre-gotic, pe locul unei vechi mănăstiri distruse de tătari. În 1893 a fost cumpărată de la călugării minoriţi de comunitatea românească din Bistriţa. La 24 octombrie 1948, în acest lăcaş de cult a avut loc ”Proclamarea solemnă a unificării bisericeşti a românilor ardeleni”. Biserica este cunoscută şi sub numele de ”Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea ”coroanei habsburgice”, ca biserică militară. Biserica de la Coroana, care este în proprietatea Bisericii Ortodoxe, este revendicată de Biserico Greco-Catolică.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII!

5 comentarii

  • Stimata autoare ,
    Cred ca in ultimul pasaj al articolului ai FALSIFICAT partial istoria Bistritei ,inclusiv istoria lacasului de cult … Pacat …….
    Iti spune ceva – comunitatea romaneasca greco-catolica –
    -in toamna anului 1948 biserica gr.cat a fost scoasa in afara legii ,episcopii intemnitati , bisericile date ortodocsilor si tu vorbesti de– declaratie solemna –!!!!!

  • Biserica actioneaza de ani de zile ca agent electoral. Îi putem schimba denumirea, fara teama de a gresi, din BOR intr-un alt acronim, adica BER (Biserica Electorala Romana).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.