Actualitate Economie

Aproape o sută de firme din Bistriţa-Năsăud au intrat deja în insolvenţă. Câte companii active mai avem

Un număr de 97 de societăţi comerciale din Bistriţa-Năsăud au intrat în insolvenţă de la începutul anului şi până în luna martie, arată datele oficiale publicate de Oficiul Registrului Comerţului. Numărul companiilor care bat la uşile falimentului este însă la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când erau 195 în situaţii similare.

Tot în primul trimestru din an, un număr de 72 de firme din judeţ şi-au suspendat activitatea (faţă de 88 în 2013) şi 53 au fost dizolvate (faţă de 85 în 2013). Din Registrul Comerţului au fost radiate 447 de firme (faţă de 459 în 2013).

În judeţul nostru sunt 7705 persoane fizice active cu peste 12.000 de asociaţi sau acţionari.

Comisia Europeană recomandă tuturor statelor membre să instituie măsuri menite să salveze întreprinderile de la insolvenţă, încurajând restructurarea într-un stadiu incipient, oferind „o a doua şansă întreprinzătorilor cinstiţi”.

„Având în vedere cele aproximativ 200.000 de întreprinderi din UE care riscă să intre în insolvenţă şi cele 1,7 milioane de persoane care riscă să îşi piardă locul de muncă în fiecare an ca urmare a acestei situaţii, Comisia doreşte să ofere întreprinderilor viabile şansa de a se restructura şi de a se menţine pe piaţă”, a comunicat Comisia Europeană, precizând că reformarea normelor naţionale în materie de insolvenţă ar fi în avantajul tuturor părţilor”, permiţând firmelor viabile să îşi continue activitatea şi să protejeze locurile de muncă, dar şi creând un mediu mai favorabil pentru instituţiile creditoare, care în acest fel şi-ar putea recupera o parte mai importantă din investiţii decât dacă întreprinderile debitoare ar da faliment.

Printre recomandările CE se numără restructurarea într-un stadiu incipient a întreprinderilor aflate în dificultăţi financiare, înainte de lansarea procedurii oficiale de insolvenţă şi fără proceduri lungi sau costisitoare, astfel încât să limiteze recurgerea la procedura de lichidare. Întreprinderilor cu datorii ar trebui să li se permită să îşi restructureze activitatea fără să fie nevoie să se înceapă oficial procedurile judiciare şi să poată solicita o perioadă de graţie temporară de până la patru luni (care să poată fi prelungită până la cel mult 12 luni), perioadă în care să adopte un plan de restructurare, înainte ca instituţiile creditoare să poată iniţia proceduri de executare silită împotriva lor.

Nu în ultimul rând, Comisia recomandă statelor membre să faciliteze procesul de adoptare a planului de restructurare, ţinând seama atât de interesele debitorilor, cât şi de cele ale creditorilor, astfel încât să se mărească şansele de salvare a întreprinderilor viabile, dar şi să reducă impactul negativ pe care falimentul l-ar avea asupra şanselor viitoare ale unui întreprinzător de a pune bazele unei noi afaceri, în special prin descărcarea acestora de datorii în termen de cel mult trei ani.

3 comentarii

  • niciodata ………..sau hai sa va spun eu cind cred ca va fi o transformare in tara noastra, cind Bnr-ul va lucra ptr. romani si Romania, cind se va face o triere a bancilor straine si infiintarea de banci romanesti (modelul Ungar), cind toate sistemele de risipire a banilor publici vor cadea sau vor crapa (asta cred ca va fi cel mult in 2 ani), ma refer aici indeosebi la sistemul de pensii care este o schema Pontzi (asa cum este el acum), acei oameni care vor ramine fara pensii vor avea doar un gind(nu il spun ca il stiti), cind ajutoarele de orice fel si asistatii inchipuiti vor disparea si cind in sistemul public(la bugetari) vor fi salarii dupa cit si cum isi fac treaba si la un nivel net inferior ca retributie asa cum este acm. sint doar citeva (ca mai sint si altele) lucruri care trebuie schimbate urgent in tara noastra. altfel…………….ne ducem cu totii !!!!

  • fara sa va suparati pe mine, si unii si altii, prea le stiti pe toate! lasati`o mai moale. ce tot o dam pe BOR si PESEDEU, ca din 90 incoace toate partidele au fost la conducerea judetului, insa nicioadata nu ne`a fost mai bine sau mai rau. daca acum prospera oamenii de casa ai pesedeului, in mandatele trecute au prosperat cei care au simpatizat cu dreapta, si tot asa, la nesfarsite.
    p.s. sunt apolitic! nu am simpatii nici stangace si de dreapta!
    @ raul adrian, o reforma a sistemului bugetar este absolut necesara, la fel ca si o reforma a industriei, agriculturii, trismului, comertului, etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS